Στο Vαν, διήμερες διαμαρτυρίες κατά των εκλογικών παρεμβάσεων του κυβερνώντος ΑΚΡ είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερες από 350 συλλήψεις και περισσότερους από 400 τραυματισμούς λόγω αστυνομικής βίας.

 

Η ανατολική επαρχία Βαν (Wan) της Τουρκίας με την πλειοψηφία να είναι κούρδoi γνώρισε σημαντική αναταραχή σε διάστημα δύο ημερών, καθώς χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτό που περιγράφεται ως εκλογικό πραξικόπημα από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που οδήγησε σε εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σύμφωνα με αναφορές από αυτά τα γεγονότα, περισσότερα από 400 άτομα τραυματίστηκαν από αστυνομική βία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων, ενώ περίπου 350 άτομα συνελήφθησαν.

Κατά τη διάρκεια δύο ημερών έντονων διαδηλώσεων στο Βαν , η τουρκική αστυνομία επιδόθηκε σε ακραίες πράξεις βίας. Το βίντεο τους δείχνει να χτυπούν έναν ηλικιωμένο Κούρδο στον δρόμο. Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας έπεσε πάνω σε έναν Κούρδο, ενώ σε άλλα βίντεο Κούρδοι έφηβοι δέχθηκαν σφοδρή επίθεση (ένας αργότερα συνελήφθη ), ένα αστικό αυτοκίνητο πρώτα σταμάτησε και στη συνέχεια εξαπατήθηκε για να συνεχίσει, για να συνεχίσει αργότερα επιτέθηκαν με την αιτιολογία ότι προσπάθησαν να διαφύγουν από την αστυνομία και μια έγκυος γυναίκα δέχθηκε επίθεση.

Το αρχηγείο της αστυνομίας του Βαν και σχεδόν όλοι οι σταθμοί κατακλύζονταν από κρατούμενους, με τις διαδικασίες λήψης δηλώσεων να ξεκινούν τις τελευταίες δύο ημέρες. Το πρωί της Πέμπτης, 60 άτομα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα μετά από αστυνομική ανάκριση, εκ των οποίων τα 26 παραπέμφθηκαν στη συνέχεια στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι είναι «μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης», με αποτέλεσμα να εκδοθούν εντάλματα  και για τους 26.

Η Ένωση Δικηγόρων για την Ελευθερία (ÖHD) και ο Δικηγορικός Σύλλογος του Βαν έχουν δημιουργήσει ένα γραφείο κρίσης για την παρακολούθηση των νομικών διαδικασιών που σχετίζονται με τις κρατήσεις. Ο δικηγόρος Savaş Avcı έδωσε πληροφορίες για τη συνεχιζόμενη κατάσταση, δηλώνοντας, «Διεξάγουμε νομική παρακολούθηση για όσους κρατούνται κατά τη διάρκεια των συλλήψεων και των δραστηριοτήτων. Παρακολουθούνται καταγγελίες για κακομεταχείριση και βασανιστήρια. Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι που έχουν τραυματιστεί και έχουν υποβληθεί σε βασανιστήρια. Υπάρχουν άτομα που τραυματίστηκαν σε διάφορα σημεία του σώματός τους, , κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων. Εμείς, ως δικηγόροι, θα παρακολουθούμε τους τραυματισμούς που προκύπτουν από δυσανάλογη χρήση βίας και αναμφίβολα θα υποβάλουμε καταγγελίες σχετικά με κακοποίηση και βασανιστήρια».