Έκανε ο Ερντογάν συμφωνία με τον Μπάιντεν για βοήθεια 11 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ;

 

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Σίμουρ Χερς ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόσφερε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από το ΔΝΤ για να επικυρώσει την προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη στο μπλοκ του ΝΑΤΟ.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Substack, ο Χερς έγραψε ότι είχε ενημερωθεί από μια ανώνυμη πηγή ότι “ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί μια πολύ αναγκαία πίστωση ύψους 11-13 δισεκατομμυρίων δολαρίων” για την Τουρκία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αυτό θα ήταν ως αντάλλαγμα, ήταν ο ισχυρισμός του Χερς, για την άρση της αντίρρησης του Ερντογάν για ένταξη της Στοκχόλμης στο στρατιωτικό μπλοκ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη προσφάτως αντιμετωπίζει σήμερα το τεράστιο έργο της αντικατάστασης ή της επισκευής εκατοντάδων χιλιάδων κτηρίων που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν στους σεισμούς του Φεβρουαρίου που σκότωσαν τουλάχιστον 50.000, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία.

“Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο για τον Ερντογάν;”, πέρα από το να “δει επιτέλους το φως και συνειδητοποίησε ότι είναι καλύτερα με το ΝΑΤΟ και τη Δυτική Ευρώπη;”, έγραψε ο Χερς για την υποτιθέμενη συμφωνία των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, επικαλούμενος έναν αξιωματούχο που γνωρίζει επ’ αυτού.

Το ρεπορτάζ ανέφερε επίσης μια οικονομική ανάλυση του Ιουνίου για τα ταμεία της Άγκυρας από το ανεξάρτητο think tank Council on Foreign Relations, το οποίο απέδωσε στον Ερντογάν μια δύσκολη οικονομική προοπτική για να περιηγηθεί στα πρώτα στάδια της τελευταίας του θητείας ως ηγέτης.

Είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται στον γκρεμό μιας “επικείμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης” και με το να βρεθεί αντιμέτωπη με την επιλογή “μεταξύ πώλησης του χρυσού τους, μια χρεοκοπία την οποία μπορεί να αποφύγουν ή να καταπιούν το πικρό χάπι μιας πλήρους αντιστροφής της πολιτικής και πιθανώς ενός προγράμματος του ΔΝΤ”.

Πέτρος Κράνιας