Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο Πολιτιστικό Κέντρο Idil στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη και συνέλαβε πέντε μέλη του αριστερού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum.

Πέντε μέλη του αριστερού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, οι Dilan Poyraz, Barış Yuksel, Fırat Kaya, Bergün Varan και Merve Kurt, τέθηκαν υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Ένα από τα πιο διάσημα συγκροτήματα της αριστερής πολιτικής μουσικής στην Τουρκία, το Grup Yorum υφίσταται συνεχείς πιέσεις και παρενοχλήσεις από την κυβέρνηση, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Τα μέλη του συγκροτήματος αντιμετωπίζουν κρατήσεις, συλλήψεις και απαγορεύσεις λόγω των πολιτικών ιδεών τους. Ορισμένα μέλη έκαναν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για αυτές τις παράνομες πιέσεις. Δύο από αυτούς μετέτρεψαν τις απεργίες πείνας τους σε νηστεία θανάτου το 2020.

Η Helin Bölek και ο Ibrahim Gökçek συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια έρευνας στο Πολιτιστικό Κέντρο Idil στην Κωνσταντινούπολη το 2019. Κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στο απαγορευμένο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα/Μέτωπο (DHKP-C). Η Bölek αποφυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 και ο Gökçek στις 24 Φεβρουαρίου 2020. Και οι δύο μουσικοί συνέχισαν τη νηστεία τους, απαιτώντας να τερματιστούν τα αντίποινα εναντίον του δημοφιλούς αριστερού μουσικού σχηματισμού.

Η Bölek και ο Gökçek μεταφέρθηκαν δια της βίας στο Νοσοκομείο Εκπαίδευσης και Έρευνας Ümraniye από την αστυνομία στις 11 Μαρτίου 2020. Μετά από έξι ημέρες, επαναφέρθηκαν στο «Σπίτι της Αντίστασης», όπου συνέχισαν τη δράση τους αφού δεν επέτρεψαν την ιατρική παρέμβαση.

Η Bölek έχασε τη ζωή της την 288η ημέρα της νηστείας της που ζητούσε την απελευθέρωση των κρατουμένων μελών της ομάδας, την άρση των διαταγών σύλληψης εναντίον τους και τον τερματισμό της απαγόρευσης της παράστασης του συγκροτήματος.

Ο Ibrahim Gökçek, μπασίστας των Grup Yorum, ηγήθηκε μιας διαδήλωσης νηστείας θανάτου για 323 ημέρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κρατική καταστολή εναντίον της ομάδας του. Με τη διαμαρτυρία, ο 39χρονος μουσικός ζήτησε την άρση της απαγόρευσης των συναυλιών του Grup Yorum, τον τερματισμό των αστυνομικών επιδρομών στο πολιτιστικό κέντρο Idil, την απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων μελών του συγκροτήματος και την παύση κάθε νομικής διαδικασίας.

Ο μουσικός ανέστειλε τη νηστεία του θανάτου του την 323η ημέρα, στις 5 Μαΐου, αφού Τούρκοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να συζητήσουν με το συγκρότημα για την άδεια να κάνει συναυλίες.

Μετά την αναστολή της νηστείας, ο Gökçek μεταφέρθηκε υπό θεραπεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου στην περιοχή Esenyurt. Ο Gökçek συνδέθηκε με αναπνευστήρα μετά από επιδείνωση της κατάστασής του και πέθανε στις 7 Μαΐου.

Ιστορικό

Η ομάδα Yorum ιδρύθηκε με φόντο το κατασταλτικό πολιτικό κλίμα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Έχει παράγει είκοσι τρία άλμπουμ και μία ταινία από το 1985. Πολλές συναυλίες και άλμπουμ του συγκροτήματος απαγορεύτηκαν, ενώ αρκετά μέλη του συγκροτήματος έχουν συλληφθεί και ακόμη και βασανιστεί. Παρά την καταπίεση, το συγκρότημα εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια, η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιδρομές στο Πολιτιστικό Κέντρο İdil στην Κωνσταντινούπολη, όπου το συγκρότημα ασκεί τις δραστηριότητές του. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, τα μουσικά όργανα του συγκροτήματος είτε έσπασαν είτε κατασχέθηκαν. Με την  απεργία πείνας τον Ιούνιο του 2019, τα μέλη του συγκροτήματος ζήτησαν την απελευθέρωση των συλληφθέντων, την άρση των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος κάποιων άλλων μελών, τον τερματισμό των αδιάκοπων αστυνομικών επιδρομών στο Πολιτιστικό Κέντρο İdil και τον τερματισμό των αυθαίρετων απαγορεύσεων στις συναυλίες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τους.

2024-02-07T03:08:43+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top