Εμπρηστικός ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας κατά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ: Όταν λέμε ότι θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά, το εννοούμε

Νέες απειλές από την Τουρκία

«Η Τουρκία δεν επιτρέπει τέτοιες φωτογραφίες και κάνει ό,τι χρειάζεται», σημείωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος απευθυνόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Εμπρηστική ρητορική από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Fuat Oktay κατά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, μετά την επίσκεψή του στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη σχετική ανάρτησή του στα social media.
«Η Τουρκία δεν επιτρέπει τέτοιες φωτογραφίες και κάνει ό,τι χρειάζεται. Η Τουρκία δεν λέει κενά λόγια και όταν λέει “θα έρθουμε ξαφνικά”, θα το κάνει. Ειδικά ο Recep Tayyip Erdogan δεν λέει κενά λόγια», είπε χαρακτηριστικά ο Oktay, σχετικά με τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Φλώρου στην Ψέριμο ενώ πίσω φαίνονται τα παράλια της Αλικαρνασσού.
Η επίθεση του αντιπροέδρου της Τουρκίας έγινε με αφορμή την επίσκεψη του στρατηγού Φλώρου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μία σειρά φωτογραφιών που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Επίθεση σε Imamoglu

Επίσης, ο Τούρκος αξιωματούχος εξαπέλυσε πυρά και κατά των δημάρχων Κωνσταντινούπολης και Αθήνας, Ekrem Imamoglu και Κώστα Μπακογιάννη.
«Βλέπουμε ποιος συγχαίρει ποιόν. Είναι ξεκάθαρη η ”αδελφοσύνη” μεταξύ τους.
Πείτε στον αδελφό σας που είναι μαζί σας να πει στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου να μην βγάζει φωτογραφίες με την Αλικαρνασσό από πίσω του», τόνισε ο Oktay, απευθυνόμενος στον αντίπαλο του Erdogan,
όπως γράφει η Yeni Safak.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded. For more details, please see our Πολιτική απορρήτου & συμμόρφωση GDPR.
I Accept

Επίθεση Akar

Νέες αιχμές κατά της Ελλάδας άφησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, μία ημέρα μετά το επεισόδιο στο Αιγαίο, όπου τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει σκάφους του Λιμενικού Σώματος.
«Η Τουρκία δεν παρενοχλεί, δεν προκαλεί την Ελλάδα» υποστήριξε ο Akar και συμπλήρωσε ότι «η Άγκυρα δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση καμία παρενόχληση, πρόκληση».

Η δήλωση του Akar

Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Έχουμε σοβαρά προβλήματα με την Ελλάδα. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για την επίλυσή τους μέσω του διαλόγου. Δεν έχουμε λάβει θετική απάντηση από την Ελλάδα σε καμία από τις πρωτοβουλίες μας. Μόλις χθες παρενόχλησαν και πυροβόλησαν τους ψαράδες μας στο Αιγαίο.
Είναι η Ελλάδα που προκαλεί μέρα και νύχτα. Κάνουν ό,τι κάνουν για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Δεν αφήνουμε καμία παρενόχληση εναντίον μας αναπάντητη.
Παρά τα όσα έχουν κάνει, εμείς λέμε να λύσουμε τα προβλήματα μέσω του διαλόγου.
Εμείς λέμε, πριν πέσει το χιόνι στα βουνά, “συνέλθετε και πατήστε τα πόδια σας στο έδαφος”. Τους έχουμε προειδοποιήσει και συνεχίζουμε να τους προειδοποιούμε.
“Σταματήστε την προκλητική σας συμπεριφορά. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά. Λέμε ας μιλήσουμε”. Δυστυχώς, βλέπουμε προβλήματα από την άλλη πλευρά. “Το έχετε κάνει αυτό στην ιστορία”, τα αποτελέσματα είναι γνωστά».

Το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι

Το πρωί της Πέμπτης (5/1/2023), τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε περιπολικό σκάφος του ελληνικού σώματος, που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Φαρμακονησίου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος η τουρκική ακταιωρός, εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού. Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.
Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση το Λιμενικό της Τουρκίας, με την εκδοχή του, όπως αναμενόταν, να είναι εντελώς διαφορετική από την ελληνική.
Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι «όταν το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ στον αέρα, καθώς απομακρυνόταν από την περιοχή, το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής πυροβόλησε επίσης στον αέρα και απάντησε με τον ίδιο τρόπο».
«Όταν το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής άνοιξε πυρ στον αέρα, καθώς απομακρυνόταν από την περιοχή, το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής πυροβόλησε επίσης στον αέρα και απάντησε με τον ίδιο τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.