Εάν η Τουρκία «εξομαλύνει» με τον Άσαντ θα χάσουν Ηνωμένες Πολιτείες και Κούρδοι (SDF)

Εάν η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, θα του επιτρέψει να ανακτήσει τον έλεγχο της βόρειας Συρίας και να οπλίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) για να επιτεθούν στον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μεταδίδει το North Press.

Η ιστοσελίδα Defense Post έγραψε, σε ένα λεπτομερές δημοσίευμα, ότι αυτό θα απωθήσει τις SDF και πιθανώς θα ωθήσει την απόσυρση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία έχουν αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας στη Μόσχα, σηματοδοτώντας την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Συρίας και Τουρκίας από την έναρξη του συριακού πολέμου το 2011.

Η Defense Post ανέφερε, επικαλούμενη τον Τσαρλς Λίστερ (Charles Lister), ανώτερο συνεργάτη του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, ότι ο αλ Άσαντ απελευθέρωσε το 2011 αρκετούς τζιχαντιστές από τη φυλακή, συμπεριλαμβανομένου του Αμρ αλ Άμπσι, ο οποίος έγινε κορυφαίος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, και απελευθέρωσε πολλά ακόμη βασικά μετέπειτα στελέχη του Ισλαμικού Κράτους στα χρόνια που ακολούθησαν.

Με τη σειρά της, η Νατάσα Χολ (Natasha Hall), ανώτερη συνεργάτης του Προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, είπε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία θα «προκαλούσε την έξοδο όλων εκείνων που δεν μπορούν να ζήσουν υπό το καθεστώς ή τον ρωσικό έλεγχο».

Έτσι, ο αλ Άσαντ θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου, των γεωργικών πόρων της Συρίας και των εκτιμώμενων 10.000 αιχμαλώτων υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους σε στρατόπεδα που διαχειρίζονται οι SDF, πρόσθεσε η πηγή.

«Το να έχει [ο Άσαντ] τον έλεγχο χιλιάδων μελών και υποστηρικτών του ISIS θα αύξανε δραματικά την επιρροή του συριακού καθεστώτος στον κόσμο, όχι μόνο στις γειτονικές χώρες», είπε η Χολ.

Ο στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε στις 9 Μαρτίου ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε στρατόπεδα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία είναι ένας «αληθινός» στρατός του ISIS υπό κράτηση που θα αποτελέσει μεγάλη απειλή σε περιφερειακό και εξωτερικό επίπεδο εάν απελευθερωθούν.

Το Ισλαμικό Κράτος έχασε το τελευταίο του προπύργιο στη Συρία τον Μάρτιο του 2019.

Οι SDF, με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος μετά από σκληρές μάχες στην πόλη Μπαγούζ στην ανατολική ύπαιθρο της Ντέιρ αλ Ζουρ, δίνοντας τέλος στην το λεγόμενο χαλιφάτο που ανακήρυξε το τρομοκρατικό Ισλαμικό Κράτος.

Μετά τη Μπαγούζ, χιλιάδες μουτζαχεντίν του ISIS μεταφέρθηκαν σε φυλακές που διοικούνται από τις SDF και τον Διεθνή Συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.