Η γιατρός του IPPNW Dr. Gisela Penteker ζήτησε την απελευθέρωση του Abdullah Öcalan, δηλώνοντας ότι η απομόνωση είναι βασανιστήριο και επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία.

Φυλακισμένος για περισσότερα από 24 χρόνια στη φυλακή Ιμραλί, ο ηγέτης του κουρδικού λαού, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, κρατείται εδώ και 31 μήνες, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο. Η παντελής έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση του Οτσαλάν και των τριών συγκρατούμενων του – Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar και Veysi Aktaş – εγείρει αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία τους. Αμέτρητα αιτήματα για επισκέψεις που κατατέθηκαν εδώ και χρόνια από τους δικηγόρους και τις οικογένειες των κρατουμένων του Ιμραλί έμειναν αναπάντητα.

Ο Τούρκος εκπρόσωπος της ιατρικής ειρηνευτικής οργάνωσης IPPNW (Διεθνείς Ιατροί για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου) και η γενική ιατρός Gisela Penteker μίλησαν στο ANF για την απομόνωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για τον οποίο δεν υπάρχει επικοινωνία εδώ και 31 μήνες.

Η γιατρός του IPPNW, δήλωσε ότι η απομόνωση του Οτσαλάν δεν περιορίζεται στο νησί Ιμραλί καθώς μετατράπηκε σε μια πολιτική που επιβάλλεται σε ολόκληρη την κοινωνία σήμερα.

Ορίζοντας την απομόνωση ως παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Penteker είπε: «Η απομόνωση είναι βασανιστήριο και δεν εφαρμόζεται μόνο στον Abdullah Öcalan. Είναι ένα σύστημα βασανιστηρίων που επηρεάζει όλους και είναι απαράδεκτο».

Παρατηρώντας ότι οι διεθνείς θεσμοί παρέμειναν σιωπηλοί και απέτυχαν να αναλάβουν δράση κατά της απομόνωσης του Οτσαλάν, ο Πεντέκερ επέκρινε την CPT (Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων) η οποία δεν έχει δημοσιεύσει έκθεση για την επίσκεψή της στο Ιμραλί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η Dr. Gisela Penteker επεσήμανε ότι ο Οτσαλάν δεν έχει πρόσβαση στο δικαίωμα για υγεία λόγω της πολιτικής απομόνωσης του τουρκικού κράτους και της σιωπής των διεθνών θεσμών. «Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν πρέπει να υποβάλλεται σε τακτικό ιατρικό έλεγχο λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες κρατούνται οι πολιτικοί κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν πρέπει να λάβει το δικαίωμα στην υγεία και να αφεθεί ελεύθερος. Πρέπει να απελευθερωθεί».

2023-10-22T03:03:30+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top