Ο Αντιπρόεδρος των Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα, Ετιέν Λεσάζ, καταδικάζει την απομόνωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την Τουρκία ως «σαφή παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Εν τω μεταξύ, η εκστρατεία Freedom for Öcalan καλεί για παγκόσμια συμμετοχή σε εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

 

Η απόλυτη απομόνωση που επιβλήθηκε στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τις τουρκικές αρχές αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία έχει υπογράψει η Τουρκία, δήλωσε ο Γάλλος δικηγόρος Ετιέν Λεζάζ, Αντιπρόεδρος των Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού . Οι δικηγόροι καταγγέλλουν επανειλημμένα τις τακτικές απομόνωσης που επιβλήθηκαν στον Οτσαλάν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ως απάνθρωπες και ως μια μορφή βασανιστηρίων που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Οτσαλάν κρατείται στο τουρκικό νησί των φυλακών Ιμραλί από τη σύλληψή του το 1999 και κρατείται σε απόλυτη απομόνωση τα τελευταία τρία χρόνια. Η τελευταία επαφή του Öcalan με τον έξω κόσμο ήταν τον Μάρτιο του 2021, και παρόλο που η ευρωπαϊκή επιτροπή κατά των βασανιστηρίων επισκέφθηκε τη φυλακή Imrali πέρυσι, η έκθεση επιθεώρησης απαγορεύτηκε να δημοσιευτεί από τις τουρκικές αρχές. Αυτό αναφέρθηκε από δικηγόρους σε μια μεγάλη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

«Η απομόνωση [του Οτσαλάν] είναι μια κραυγή στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Τουρκία όχι μόνο έχει υπογράψει αυτή τη συμφωνία αλλά είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, η πρακτική της Τουρκίας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση αυτής της συμφωνίας», είπε ο Lesage, σε πρόσφατη συνέντευξη.

«Η συνεχιζόμενη κράτηση και η απομόνωση του Οτσαλάν συνιστούν απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση και ισοδυναμούν με βασανιστήρια από την άποψη του διεθνούς δικαίου», συνέχισε ο δικηγόρος.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επικριθεί για την αποτυχία να ενεργήσει κατά των βασανιστηρίων του Οτσαλάν και τη σιωπή του σχετικά με την επιθεώρηση της επιτροπής κατά των βασανιστηρίων. Το ίδρυμα υποκύπτει στη διπλωματική πίεση από την τουρκική κυβέρνηση, είπε ο Lesage.

Επιπλέον, ο Οτσαλάν, έχοντας κρατηθεί για 25 χρόνια, στερήθηκε επίσης το «Δικαίωμα στην Ελπίδα»πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Μια παγκόσμια εκστρατεία Freedom for Öcalan διεξάγεται εδώ και δεκαετίες, με μια τακτική αγρυπνία που πραγματοποιείται έξω από το Συμβούλιο της Ευρώπης για να απαιτηθεί δράση κατά της απομόνωσης. Η εκστρατεία που ξεκίνησε ξανά με νέο αντίκτυπο τον Οκτώβριο, έχει λάβει πρωτοβουλίες που ζητούν την απελευθέρωση του Οτσαλάν για ανανέωση του διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση, με στόχο τη δημοκρατική επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Η Επιτροπή Εκστρατείας Freedom for Abdullah Öcalan απηύθυνε έκκληση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις της εκστρατείας που θα πραγματοποιηθούν στις 15-22 Ιουνίου.