Μια διεθνής αντιπροσωπεία έφτασε στην Τουρκία, πραγματοποιώντας την πρώτη της επίσκεψη στο Δικηγορικό Γραφείο Asrin στην Κωνσταντινούπολη και δηλώνοντας: «Είναι καιρός να απελευθερωθεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν».

Αντιπροσωπεία από την Ευρώπη έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στην απόλυτη απομόνωση που έχει επιβληθεί στον Ηγέτη του κουρδικού λαού Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στις κλειστές φυλακές Υψηλής Ασφάλειας Τύπου F στο İmralı και δεν έχει επικοινωνία εδώ και 35 μήνες. Η αντιπροσωπεία της «Διεθνούς αντιπροσωπείας για μια λύση στο κουρδικό ζήτημα και κατά της απομόνωσης», συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, θα πραγματοποιήσει μια σειρά επισκέψεων για δύο ημέρες. Η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε την πρώτη της επίσκεψη στο Νομικό Γραφείο Asrin, το οποίο εκπροσωπεί τον Abdullah Öcalan και τους συγκρατούμενούς του στο Imrali.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το δικηγορικό γραφείο Asrin στο Beyoğlu. Οι δικηγόροι Suzan Akipa, İbrahim Bilmez, Cengiz Yürekli, Rezan Sarıca και Mazlum Dinç και ο συν-Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων του Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM) Ebru Günay καλωσόρισαν την αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από την Konstanze Kriese εκπρόσωπο της Γερμανικής Αριστεράς, Maria Lorena Lopez De Lacalle Πρόεδρος της EFA (Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία). Ann Jessica Theresa Karlqvist εκπρόσωπος του Σουηδικού Αριστερού Κόμματος και του Φόρουμ της Αριστεράς. Josu Estarrona Elizondo Γερουσιαστής της Ισπανικής Εθνοσυνέλευσης Eh Bildu (Χώρα των Βάσκων). Montserrat Vinyets Pages Μέλος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας (CUP),  Ségoléne Amiot, Γερουσιαστής της Ομάδας του Κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία , Clément Evans Σύμβουλος της Ομάδας του Κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία και Hege Bae Nyholt μέλος του Νορβηγικού Κόκκινου Κόμματος.

Οι δικηγόροι ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία για την απομόνωση του Οτσαλάν

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο δικηγόρος İbrahim Bilmez μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει σχετικά με την έλλειψη ειδήσεων από τον Abdullah Öcalan. Ο Bilmez ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τη σιωπή των διεθνών μηχανισμών ενάντια στην απομόνωση στο İmralı και την απόλυτη έλλειψη επικοινωνίας και τις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλουν για να συναντηθούν με τους πελάτες τους.

Μιλώντας μετά την επίσκεψη, η οποία ήταν κλειστή για τον Τύπο, ο Bilmez είπε: “Ενημερώσαμε την αντιπροσωπεία για την απομόνωση που επιβλήθηκε στους πελάτες μας στο νησί İmralı και υπογραμμίσαμε τη σημασία της αλληλεγγύης. Θέλουμε να ανοίξουμε το δρόμο για όλες τις νομικές πρωτοβουλίες συναντήστε τον κ. Öcalan. Επομένως, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας είναι πολύ σημαντική για εμάς».

«Καταδικάζουμε τις πολιτικές δίκες κατά της αντιπολίτευσης και των πολιτικών της εκπροσώπων»

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία διάβασε δήλωση, τονίζοντας ότι η έλλειψη λύσης στο κουρδικό ζήτημα εξακολουθεί να επηρεάζει ολόκληρη την Τουρκία και την περιοχή: «Από την ίδρυση του HEP τη δεκαετία του 1990 και τις εκκλήσεις του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Abdullah Öcalan, οι πολιτικές δυνάμεις του κουρδικού λαού έχουν ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και για ειρηνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος. Αυτές οι εκκλήσεις αντιμετωπίστηκαν με συνεχή επιθετικότητα και καταστολή από το τουρκικό κράτος. Αυτή η καταστολή παρατηρήθηκε κατά τις τελευταίες  γενικές εκλογές στην Τουρκία την άνοιξη του 2023, όταν το νόμιμο κόμμα HDP παρεμποδίστηκε στην προσπάθειά του να συμμετάσχει και να εκστρατεύσει ελεύθερα. Εμείς, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κομμάτων, μαζί με το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα κάνουμε εκστρατεία για τα θεμελιώδη δικαιώματα Η Τουρκία που θέλει να ασκήσει την πολιτική της εντολή με δημοκρατική μορφή. Η αντίθεση, η δημοκρατική συμμετοχή και η ειρηνική δημιουργία μιας καλύτερης ζωής δεν πρέπει να περιορίζονται  ή να διώκονται».

“Καταδικάζουμε τις πολιτικές δίκες κατά της αντιπολίτευσης και των πολιτικών της εκπροσώπων. Γι’ αυτό, εκτός από την εκλογική παρατήρηση, θα συνοδεύουμε επίσης τις δίκες και θα υποστηρίξουμε τη δημόσια έκθεση. Θα παρακολουθήσουμε στενά την κατάσταση στην Τουρκία πριν από τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου Ανησυχούμε για περαιτέρω προσπάθειες φυλάκισης και εκφοβισμού υποψηφίων και εκλεγμένων εκπροσώπων του DEM.  Η κατάσταση είναι εξωφρενική η παρενόχληση του HDP, του οποίου οι πρώην ηγέτες κρατούνται στη φυλακή για έξι χρόνια, αναμένοντας την τελική τους ακρόαση παρά τις απαιτήσεις του του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την αποφυλάκισή τους».

«Καταγγέλλουμε την απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν»

Στην δήλωση τόνισαν την ανάγκη διασφάλισης της φυσικής ελευθερίας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ανέφερε: «Τόσο η καταστολή κατά των νόμιμων πολιτικών κομμάτων όσο και η απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν πρέπει να τερματιστεί προκειμένου να ξαναρχίσει η διαδικασία προς μια ειρηνική και διαρκή πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα.  ο Abdullah Öcalan διεκδικεί Δημοκρατικό Συνομοσπονδιακό Τα προοδευτικά κόμματα που εκπροσωπούμε είναι πεπεισμένα ότι η οικολογία και ο φεμινισμός που εφαρμόζονται σε μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω είναι οι κινητήριες δυνάμεις για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία για όλους. Καταγγέλλουμε την απομόνωση του Abdullah Öcalan ως καθαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Είναι ώρα για ειρήνη και συνύπαρξη. Είναι ώρα για την απελευθέρωση του Abdullah Öcalan. Είναι ώρα για ειρήνη και συνύπαρξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.”

Η δήλωση επισημαίνει ότι: «Σε αλληλεγγύη προς το Κουρδιστάν, όλες οι οργανώσεις που εκπροσωπούνται εδώ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την κινητοποίηση εκλογικών παρατηρητών για τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία που διοργάνωσε το Κόμμα DEM στις 19-21 Φεβρουαρίου Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι βουλευτές διαφορετικών εθνικοτήτων μπορούν να συμμετάσχουν στην υποστήριξη των δικαιωμάτων του κόμματος DEM να συμμετέχει ελεύθερα στις εκλογές.”

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικών κομμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

2024-02-21T15:40:01+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top