Διένεξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν: οι τελευταίες εξελίξεις

Διένεξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν: οι τελευταίες εξελίξεις

Διένεξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν

Διένεξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν

Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν εχθροπραξίες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, σχετικά με την επίμαχη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι μάχες που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο σχετικά με την κυριαρχία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συνεχίστηκαν το πρωί της Δευτέρας με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων πυροβολικού και από τις δύο πλευρές.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο υποστηρίζεται από την Αρμενία, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία άλλοι 15 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν.

Τριάντα δύο Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από την Κυριακή, την ημέρα που ξεκίνησαν οι επιθέσεις. Επίσης, πέντε Αζέροι και δύο Αρμένιοι άμαχοι, κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έγιναν θύματα των εχθροπραξιών.

Το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις στρατιωτικές του απώλειες. Σύμφωνα όμως με το Αρμενικό Υπουργείο Άμυνας, περίπου 200 Αζέροι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις διαμάχες.

Η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου διαχρονικά κατοικούν Αρμένιοι, ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησίας της το 1991. Στον πόλεμο που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ κατέληξε με κατάπαυση πυρός το 1994, κατά την οποία το Αζερμπαϊτζάν απώλεσε το 13% της περιοχής που διεκδικούσε.

Η τουρκική ανάμειξη

Με την εκκίνηση των εχθροπραξιών οι δύο χώρες κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κήρυξε μερική επιστράτευση μέσω προεδρικού διατάγματος το οποίο εξεδόθη το πρωί της Δευτέρας. Η Αρμενία κηρύχθηκε σε γενική επιστράτευση από την Κυριακή.

Ο Αρμένιος Πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν «κήρυξε πόλεμο» στους Αρμένιους πολίτες, και πρόσθεσε πως Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται «στα πρόθυρα ολικού πολέμου». Ο Πασινιάν υπογράμμισε επίσης την «επιθετική» στάση της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, το Τουρκικό κράτος διατηρεί σαφή αντι-Αρμενική συμπεριφορά, μέσω των κρατικών του αξιωματούχων και του τύπου. Υπάρχει επίσης η πληροφορία ότι η Άγκυρα έστειλε εκατοντάδες μισθοφόρους τις προηγούμενες εβδομάδες, προς βοήθεια και υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία κατηγόρησε το Γιερεβάν για την ένταση και υποσχέθηκε στο Μπακού την «πλήρη υποστήριξή της». «Ο τουρκικός λαός θα υποστηρίξει τα αδέρφια μας στο Αζερμπαϊτζάν, με κάθε μας μέσο, όπως πάντα», έγραψε ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πρόεδρος του Καραμπάχ, Αραΐκ Χαρουτιουνιάν, δήλωσε πως η Τουρκία μεταφέρει μισθοφόρους μέσω της πολεμικής της αεροπορία, υπαινισσόμενος πως «ο πόλεμος έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια μιας διαμάχης μεταξύ του Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν».

Διεθνείς αντιδράσεις

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν άμεσα τις δυο πλευρές σε εκεχειρία, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για ειρήνη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, εξέφρασε την «ιδιαίτερη ανησυχία» του και «κάλεσε για άμεσο τέλος στις εχθροπραξίες».

Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως είναι «ιδιαίτερα προβληματισμένος» και κάλεσε τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. είπε πως επικοινώνησε με τις δύο χώρες και τις κάλεσε να «αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες γραμμές επικοινωνίας μεταξύ τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, συζήτησε τη στρατιωτική κλιμάκωση με τον Πασινιάν και κάλεσε «να σταματήσουν οι εχθροπραξίες».