Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, με εκατοντάδες Σέρβους να διαδηλώνουν έξω από τα δημαρχεία τεσσάρων πόλεων τη Δευτέρα, με αφορμή τις ορκωμοσίες των νέων δημάρχων.

Πρόκειται για περιοχές, στις οποίες οι Σέρβοι κάτοικοι αποτελούν την πλειονότητα, ωστόσο στις εκλογές της 23ης Απριλίου εκλέχθηκαν δήμαρχοι αλβανικής καταγωγής, εξαιτίας του μποϊκοτάζ στο οποίο προχώρησαν οι Σέρβοι. Η προσέλευση στις κάλπες δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.

Στρατιώτες της νατοϊκής δύναμης KFOR (από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Ιταλία) αναπτύχθηκαν μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών, με στόχο να αποφευχθούν οι συμπλοκές. Ωστόσο, στην πόλη Ζβέτσαν δυνάμεις του KFOR επιχείρησαν να διαλύσουν τους περίπου 300 Σέρβους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, με τους συγκεντρωμένους να απαντούν με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες και μπουκάλια).

Υπήρξαν αναφορές για πολλούς τραυματισμούς από τους συγκρούσεις, τόσο στρατιωτών του KFOR όσο και διαδηλωτών. Μεταξύ των τραυματιών και ανταποκριτής του σερβικού πρακτορείου Tanjug που χτυπήθηκε στα πόδια.

Μάλιστα, η ιταλική «la Repubblica» ανέφερε ότι περίπου 40 άντρες της KFOR τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 11 Ιταλοί. Από την πλευρά τους, σερβικά ΜΜΕ σημειώνουν πως τραυματίστηκαν «μερικές δεκάδες» Σέρβοι διαδηλωτές.

Η δύναμη του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκε στο Κόσοβο ανακοίνωσε ότι «ενίσχυσε την παρουσία της» στο βόρειο τμήμα της χώρας και προέτρεψε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να επαναλάβουν τον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εντάσεων.

Λόγω της εξαιρετικά υψηλής έντασης που υπάρχει στο Κόσοβο, ο σερβικός στρατός θα παραμείνει σε συναγερμό μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς επιβεβαίωσε την ανάπτυξη στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Ταυτόχρονα, επέκρινε την KFOR, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα υπερασπιζόταν την αστυνομία του Κοσόβου και τους «σφετεριστές της δημοκρατίας» παρά τον σερβικό πληθυσμό.

Διεθνείς εκκλήσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης. Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι από τον οποίο ζήτησε να αποφευχθούν ενέργειες που θα πυροδοτήσουν μια γενικευμένη σύγκρουση τόσο στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου όσο και μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χόνεβιερ, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, και εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί, ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ είχε συνάντηση με δύο από τους τέσσερις νεοεκλεγέντες δημάρχους στο βόρειο Κόσοβο. Οι άλλοι δύο, που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα του Άλμπιν Κούρτι, δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αμερικανού πρέσβη. Ο Τζέφρι Χόνεβιερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες δημοτικές εκλογές στον βορρά ως λύση για τον τερματισμό της έντασης.