Εκπρόσωποι του κουρδικού κινήματος, στις πρώτες τοποθετήσεις τους για την επίθεση που δέχθηκαν την Παρασκευή οι Κούρδοι στην γαλλική πρωτεύουσα, δεν αποκλείουν την ανάμειξη της Άγκυρας στην όλη υπόθεση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Φίρατ (ANF)», ο εξόριστος στην Ευρώπη Κούρδος πολιτικός, Ζουμπεγίρ Αϊντάρ, ο οποίος είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της κουρδικής οργάνωσης KCK που σχετίζεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), δήλωσε ότι «η επίθεση δεν είναι συνηθισμένη αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές όλες οι λεπτομέρειες».

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή την επίθεση ως μια συνηθισμένη επίθεση», δήλωσε ο κ. Αϊντάρ, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια άλλη εκδοχή της δολοφονίας (Κούρδων ακτιβιστριών) στο Παρίσι πριν από 10 χρόνια, το 2013. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο συλληφθείς, αλλά πρόκειται για μια επιχείρηση με επίκεντρο την Άγκυρα. Πρόκειται για μια επίθεση που οργανώνεται από τη ΜΙΤ (Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες) και το τουρκικό παρακράτος».

Δηλώνοντας ότι δεν έχει σημασία ποιος πατάει τη σκανδάλη, ο κ. Αϊντάρ επέστησε την προσοχή στις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν κατά την έρευνα για τη δολοφονία τριών Κούρδων ακτιβιστών στις 9 Ιανουαρίου 2013 και την έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον Κούρδων ηγετών στο Βέλγιο.

Ο κ. Αϊντάρ πρόσθεσε ότι «αυτή η δεκαετής έρευνα έδειξε τόσο σε εμάς, τους δικηγόρους όσο και στους ερευνητές ότι το κέντρο των τουρκικών ομάδων δολοφονίας στην Ευρώπη είναι η Γαλλία».

Σύμφωνα με τον Κούρδο πολιτικό, η Γαλλία φέρει ευθύνες για τις επιθέσεις που δέχονται οι Κούρδοι στα εδάφη της.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η κουρδική οργάνωση KCDK-E εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «σήμερα είμαστε οργισμένοι για τη βίαιη επίθεση εναντίον των Κούρδων στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σήμερα, 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην ένοπλη επίθεση εναντίον του Κουρδικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της Γαλλίας».

Η οργάνωση KCDK-E τονίζει επίσης ότι «ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο επιτιθέμενος και από πού κατευθύνθηκε, το γαλλικό κράτος πρέπει να εκπληρώσει τις ευθύνες του, γνωρίζοντας ότι (η επίθεση) οργανώθηκε από το τουρκικό κράτος» και καλεί τους Κούρδους στη Γαλλία να συγκεντρωθούν στην είσοδο του Κουρδικού Πολιτιστικού Κέντρου Αχμέτ Καγιά στο Παρίσι και τους ανθρώπους και τους φίλους μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να διαδηλώσουν στις πόλεις τους για να καταδικάσουν τη σφαγή».