Χιλιάδες εργάτες διαδηλώνουν για την Πρωτομαγιά σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας με κουρδική πλειοψηφία, με μεγάλες συγκεντρώσεις στο Βαν, το Μπάτμαν και τη Σμύρνη. Εν τω μεταξύ, στη βόρεια και ανατολική Συρία υπό την ηγεσία των Κούρδων, το Κίνημα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (TEV-DEM) κάλεσε τους διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς να απαιτήσουν τον τερματισμό της απομόνωσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Μεγάλες συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά πραγματοποιούνται την 1η Μαΐου σε πόλεις με κουρδική πλειοψηφία της Τουρκίας και σε ολόκληρη τη Βόρεια και Ανατολική Συρία, υπό έντονη αστυνομική παρουσία. Οι συνεισφορές του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν στα δικαιώματα των εργαζομένων υπογραμμίστηκαν από τους διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς στη Βόρεια και Ανατολική Συρία υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στην πόλη Μπάτμαν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για να γιορτάσουν την 1η Μαΐου, υπό το λάβαρο της Πλατφόρμας Εργασίας και Δημοκρατίας.

 

 

Μαζική πρωτομαγιάτικη διαδήλωση βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στο Βαν, με τους εργαζόμενους να πραγματοποιούν πορεία προς το Πάρκο Ειρήνης Musa Anter. Το σύνθημα για τη διαδήλωση είναι «Η εργασία είναι δική μας, ο κόσμος μας είναι δικός μας». Εκατοντάδες εργάτριες έχουν συμμετάσχει μαζί στην πορεία, φωνάζοντας «Jin Jiyan Azadi» (Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία).

Την πορεία στηρίζουν η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK), η Συνομοσπονδία Επαναστατικών Συνδικάτων (DİSK), ο Δικηγορικός Σύλλογος Van, το Ιατρικό Επιμελητήριο Van-Colemêrg, το Επιμελητήριο Οδοντιάτρων και η Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Αρχιτεκτόνων. και Μηχανικών (TMMOB) Παράρτημα Van, η Ένωση Ελεύθερων Γυναικών (TJA), η Ένωση Γυναικών Δημοσιογράφων Μεσοποταμίας (MKG) και η Ένωση Δημοσιογράφων Dicle Fırat (DFG).

 

 

Η διαδήλωση στο Βαν περικυκλώνεται από ένα βαρύ αστυνομικό οδόφραγμα, από το οποίο πρέπει να περάσουν οι διαδηλωτές για να έχουν πρόσβαση στη διαδήλωση. Οι διαδηλωτές που περιμένουν να περάσουν τα οδοφράγματα της αστυνομίας λέγεται ότι φωνάζουν «Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη: τι ντροπή!». και «Ζήτω η Πρωτομαγιά». Στη συγκέντρωση πρόκειται να μιλήσουν η Συμπρόεδρος του Κόμματος Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (DEM) Tülay Hatimoğulları, η Συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP) Keskin Bayındır και ο γενικός γραμματέας της KESK Ahmet Karagöz.

Η Ένωση Γυναικών Δημοσιογράφων Μεσοποταμίας (MKG) και η Ένωση Δημοσιογράφων Dicle Fırat (DFG) βγήκαν επίσης στους δρόμους στο Βαν, κρατώντας ένα πανό που έλεγε ότι «δεν θα φιμωθούν». Το σύνθημα είναι σε πείσμα του κύματος συλλήψεων Κούρδων δημοσιογράφων που έλαβε χώρα σε ολόκληρη την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

Στη Σμύρνη, οι εργαζόμενοι του Amcor, ενός μεγάλου εργοστασίου στην Οργανωμένη Βιομηχανική Ζώνη Atatürk Çiğli, έχουν προχωρήσει σε απεργία που ξεκινά την 1η Μαΐου και έχει προγραμματιστεί για αρκετές ημέρες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για μισθούς και επιδόματα στο χώρο εργασίας. Οι απεργίες αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη βιομηχανική ζώνη.

Εν τω μεταξύ, το Κίνημα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (TEV-DEM), το κίνημα της κοινωνίας των πολιτών για το δημοκρατικό συνομοσπονδιακό στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, εξέδωσε μια δήλωση καλώντας τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να βάλει τέλος στην απομόνωση του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Ο Οτσαλάν.

Το TEV DEM έγραψε: «Ας γιορτάσουμε αυτή τη μέρα μαζί, ας φωνάξουμε για άλλη μια φορά για τη φυσική ελευθερία του ηγέτη Abdullah Öcalan αυτή την ιστορική ημέρα». Υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Οτσαλάν στον εργατικό αγώνα, συνέχισαν «Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα όλων των εργαζομένων για μια δημοκρατική, ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία».