Ο Bayık κάλεσε όλους να στηρίξουν τη διεθνή εκστρατεία «Ελευθερία για τον Abdullah Öcalan, μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα».

 

Ο συμπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του KCK Cemil Bayik είπε ότι η ελευθερία και μια ουσιαστική ζωή μπορεί να πραγματοποιηθεί με το παράδειγμα του Ηγέτη του Κουρδικού Λαού Αμπντουλάχ Οτσαλάν και κάλεσε όλους να υποστηρίξουν τη διεθνή εκστρατεία «Ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα».

Η εκστρατεία «Ελευθερία για τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μια πολιτική λύση στο κουρδικό ζήτημα», που ξεκίνησε από τους διεθνείς φίλους του κουρδικού λαού, συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα ενώ συνεχίζεται η αυστηρή απομόνωση του ηγέτη του κουρδικού λαού, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Πώς αξιολογείτε την πορεία της εκστρατείας και πώς πρέπει να προχωρήσει από εδώ και πέρα;

Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, θα ήθελα να πω το εξής: ο μήνας που βρισκόμαστε είναι ένας μήνας πού έγιναν μάρτυρες πολλοί φίλοι. Πρώτον λοιπόν, θα ήθελα να τιμήσω όλους τους μάρτυρες της επανάστασης και της ελευθερίας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Όπως είναι γνωστό, ο μεγάλος πατριώτης Yûsif Gulo δολοφονήθηκε από το τουρκικό κράτος στο Qamışlo στις 9 Νοεμβρίου 2021. Στις 10 Νοεμβρίου, ο σύντροφος Yılmaz Dersim, ένας από τους διοικητές του HPG, μαρτύρησε σε συγκρούσεις. Το 1999, 18 σύντροφοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα χημικής επίθεσης στο Kulp. Ο Γιασέρ Αραφάτ μαρτύρησε το 2004. Η Ντελάλ Αμέντ και οι σύντροφοί της μαρτύρησαν το 2017. Το 1979, ο Εντίπ Σολμάζ δολοφονήθηκε όταν ήταν δήμαρχος του Μπατμάν. Το 1960, 283 Κούρδοι νέοι σφαγιάστηκαν στον κινηματογράφο της Amûdê. Ο Seyid Rıza συνελήφθη στο Dersim και εκτελέστηκε στο Elaziğ στις 15 Νοεμβρίου 1937. Ο γιος του και οι σύντροφοί του εκτελέστηκαν επίσης. Ο μεγάλος καλλιτέχνης Ahmet Kaya μαρτύρησε στο Παρίσι το 2000. Ο σύντροφος Doğan Dideri μαρτύρησε στο Amed το 2017. Ο σύντροφος Hüseyin Özbey μαρτύρησε το 1997. Ο Reşit Serdar μαρτύρησε στο Şemzinan το 2012. Φυσικά, δεν μαρτύρησαν μόνο αυτοί οι φίλοι στο μήνα Νοέμβριο, υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα μπορώ να αναφέρω εδώ. Όπως είπα, θυμάμαι όλους τους μάρτυρες μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Όπως είπατε, οι διεθνείς φίλοι μας ξεκίνησαν μια νέα καμπάνια. Κάποια αποτελέσματα των προσπαθειών στο πλαίσιο της εκστρατείας έχουν ήδη εμφανιστεί και νομίζω ότι έρχονται περισσότερα αποτελέσματα, καθώς η συμμετοχή στην εκστρατεία αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να χαιρετήσω και να συγχαρώ όλους όσους συμμετέχουν σε αυτήν την εκστρατεία. Είναι μια μεγάλη καμπάνια, αλλά μόλις ξεκίνησε. Πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Οι διεθνείς φίλοι μας το ξεκίνησαν και εμείς ως κίνημα έχουμε δηλώσει ότι συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό. Όχι μόνο συμμετέχουμε σε αυτό, αλλά χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα για να το κάνουμε επιτυχημένο και να πετύχουμε τον στόχο του. Αυτό είναι ένα ιστορικό καθήκον για όλους τους αγωνιστές του κινήματος και όλους τους Κούρδους. Φυσικά, δεν είναι μόνο καθήκον τους, αλλά όλοι οι διεθνείς φίλοι αυτού του κινήματος, του κουρδικού λαού στον κόσμο, όλοι όσοι αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτήν την εκστρατεία. Γιατί είναι ένα κίνημα για την ελευθερία. Η συμμετοχή από μόνη της δεν θα φέρει αποτελέσματα, χρειάζεται κοινός αγώνας.

Η τρέχουσα πολιτική κατά του Rêber Apo [Abdullah Öcalan] δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο. Ασκούν μια πολύ βρώμικη πολιτική, μια απόλυτη απομόνωση, γιατί εδώ και 3 χρόνια δεν έχουμε ακούσει τον Rêber Apo. Η πολιτική που ασκούν εναντίον του Rêber Apo ασκείται και κατά του κουρδικού λαού. Αυτή την πολιτική ασκούν ακόμη και κατά του δημοκρατικού, σοσιαλιστικού και φιλελεύθερου λαού της Τουρκίας. Έχουν απομονώσει δηλαδή όλη την κοινωνία της Τουρκίας με αυτή την πολιτική. Σε αυτή την εκστρατεία συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν πολιτική συνείδηση, ηθική και είναι υπέρ της ελευθερίας. Αυτό σημαίνει υπεράσπιση του κουρδικού λαού στο πρόσωπο του Rêber Apo. Μόλις καταλάβουμε την απομόνωση, μπορούμε να την πολεμήσουμε και να πετύχουμε αποτελέσματα. Υπάρχει λόγος που ανέπτυξαν την απομόνωση ενάντια στον κουρδικό λαό στο πρόσωπο του Rêber Apo, των δημοκρατικών, σοσιαλιστικών και ελευθεριακών δυνάμεων της Τουρκίας. Γιατί ο Rêber Apo πάντα έδινε ένα βάθος στον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία. Και πάλι, υπήρξε ένας αποκλεισμός στο σοσιαλιστικό και ελευθεριακό κίνημα που ήθελε να λύσει ο οδηγός Apo και, ως εκ τούτου, ανέλαβε τον αγώνα.

Όταν ιδρύθηκε το PKK, ήταν υπό την επιρροή του πραγματικού σοσιαλισμού, ο οποίος επηρέασε τις πρακτικές του. Ο οδηγός Apo ήθελε να αφαιρέσει αυτή την επιρροή. Ήθελε να δημιουργήσει αλλαγές και καινοτομίες στο PKK και τον αγώνα του. Εργάστηκε με αυτόν τον στόχο και ως αποτέλεσμα δεν επλήγη μόνο ο κουρδικός λαός αλλά και άλλοι λαοί. Αυτό το είδαν η καπιταλιστική νεωτερικότητα και αυτοί που ηγούνται αυτού του συστήματος. Ο Rêber Apo αναζητά τα κινήματα ελευθερίας και δημοκρατίας, το PKK και το σοσιαλισμό. Με αυτή την αναζήτηση, ο Rêber Apo έκανε επίσης κάποια βήματα. Αν αυτό δεν αποφευχθεί, θα ήταν επικίνδυνο για το καπιταλιστικό σύστημα. Γι’ αυτό ανέπτυξαν τη διεθνή συνωμοσία, απήγαγαν τον Rêber Apo και ανέπτυξαν την απόλυτη απομόνωση στο Ιμραλί. Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να ανοίξουν το δρόμο και να προστατεύσουν το σύστημά τους στη Μέση Ανατολή. Συνειδητοποίησαν ότι αν δεν μπορούσαν να αναπτύξουν μέτρα κατά του ηγετή Rêber Apo, θα τους δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα. Το σύστημά τους θα χτυπιόταν, θα γίνονταν αλλαγές στη Μέση Ανατολή, θα αναπτυχθούν κινήματα ελευθερίας. Οι ηγέτες του συστήματος της καπιταλιστικής νεωτερικότητας, οι δυνάμεις στην περιοχή και κάποιοι Κούρδοι συνεργάτες του συστήματος έδωσαν τα χέρια και πραγματοποίησαν τη συνωμοσία. Απήγαγαν τον Rêber Apo και ανέπτυξαν ένα σύστημα απόλυτης απομόνωσης. Αλλά ο Rêber Apo είχε έναν στόχο και εστίασε, ερεύνησε και έκανε βήματα προς αυτόν τον στόχο και ακόμη και η συνωμοσία δεν μπορούσε να τον σταματήσει.

Ο Rêber Apo συνέχισε το έργο του ακόμη και υπό τις συνθήκες του Ιμραλί. Ανέπτυξε ένα νέο παράδειγμα ενάντια στο σύστημα της καπιταλιστικής νεωτερικότητας. Με αυτό το παράδειγμα, η ανθρωπότητα απέκτησε ένα μεγάλο όπλο. Όλοι όσοι αγωνίζονται για τη δημοκρατία, την ελευθερία και το σοσιαλισμό κατανοούν πολύ καλά την πραγματικότητα του Rêber Apo. Βλέπουν ότι υπάρχει μια λύση στο παράδειγμα που ανέπτυξε ο Rêber Apo. Γιατί κι αυτοί είναι σε αναζήτηση. Γι’ αυτό αγκαλιάζουν τον Rêber Apo και το παράδειγμά του. Γι’ αυτό και οι διεθνείς φίλοι μας ξεκίνησαν μια τέτοια καμπάνια. Είναι ευθύνη μας να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή την εκστρατεία. Πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση στο τουρκικό κράτος. Όχι μόνο οι Κούρδοι, αλλά όλοι όσοι συμμετέχουν στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία, που μάχονται ενάντια στο φασισμό, που θέλουν να αναπτύξουν την αδελφότητα των λαών, πρέπει να συμμετάσχουν στην εκστρατεία. Θα πρέπει επίσης να ασκήσουν πίεση στον ΟΗΕ, την CPT, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Θα πρέπει να κινητοποιήσουν αυτούς τους θεσμούς για να ασκήσουν πίεση στο τουρκικό κράτος. Διότι αν δεν πιεστεί το τουρκικό κράτος, το τουρκικό κράτος δεν θα κάνει ποτέ βήματα για τη φυσική ελευθερία του Rêber Apo και για τη λύση του κουρδικού ζητήματος. Γιατί ο στόχος που έχουν θέσει για τον εαυτό τους είναι η εκκαθάριση του κινήματος ελευθερίας και η γενοκτονία του κουρδικού λαού. Το τουρκικό κράτος, που έχει θέσει αυτούς τους στόχους, δεν θα κάνει ποτέ βήματα για τον Rêber Apo και τον κουρδικό λαό, εάν δεν του ασκηθεί μεγάλη πίεση. Όλοι καλούνται να ασκήσουν πίεση στο τουρκικό κράτος. Ο καθένας πρέπει να κάνει όλη τη δουλειά του σε αυτή τη βάση.

Όταν αναπτύχθηκε αυτή η εκστρατεία, ταυτόχρονα ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του ισραηλινού κράτους και της Χαμάς. Είναι ένας μεγάλος πόλεμος που έχει ξεκινήσει. Ενώ κάνουμε τη δουλειά μας για την εκστρατεία, πρέπει επίσης να εκφράσουμε τη φιλία μας με τον παλαιστινιακό λαό. Γιατί ο κουρδικός και ο παλαιστινιακός λαός είναι το ίδιο. Στη Μέση Ανατολή, αυτοί οι δύο λαοί βρίσκονται σε αιχμαλωσία και αντιμετωπίζουν βρώμικη πολιτική. Αυτοί οι λαοί αγωνίζονται κατά της γενοκτονίας εδώ και πολλά χρόνια. Το να προστατεύεις τον Rêber Apo σημαίνει να προστατεύεις τον παλαιστινιακό λαό. Γιατί ο Rêber Apo έχει πολύ ισχυρή σχέση με τον παλαιστινιακό λαό. Έμεινε για λίγο στο παλαιστινιακό κίνημα και έχτισε δυνατές φιλίες. Γι’ αυτό το κίνημά μας έχει ισχυρή σχέση με τον παλαιστινιακό λαό. Πολεμήσαμε ακόμη και στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην πολιτική της γενοκτονίας και δώσαμε μάρτυρες γι’ αυτήν. Εφόσον ο στόχος του Rêber Apo είναι η ελευθερία και η δημοκρατία, οι Κούρδοι και οι Παλαιστίνιοι είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ελευθερία και δημοκρατία στη Μέση Ανατολή. Άλλοι λαοί στην περιοχή μπορεί επίσης να έχουν απαιτήσεις με αυτή την έννοια, αλλά οι Κούρδοι και οι Παλαιστίνιοι υφίστανται γενοκτονία. Ίσως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα για άλλους λαούς στην περιοχή, αλλά υπάρχει μια τέτοια πραγματικότητα για τους Κούρδους και τους Παλαιστίνιους.

Δεδομένου ότι ο στόχος του Rêber Apo είναι η δημοκρατία και η ελευθερία, επικεντρώνεται τόσο στους Κούρδους όσο και στους Παλαιστίνιους. Πάλεψε για χρόνια πώς να λύσει αυτά τα προβλήματα, πώς αυτοί οι δύο λαοί θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τη γενοκτονία, πώς θα μπορούσαν να κερδίσουν τα δικαιώματά τους, πώς θα μπορούσαν να ζήσουν ελεύθερα με την ταυτότητά τους. Ως αποτέλεσμα, είδε ότι τα προβλήματα του κουρδικού και του παλαιστινιακού λαού μπορούσαν να λυθούν μέσω της αδελφοσύνης των λαών. Έβλεπε ότι αυτά τα προβλήματα δεν μπορούσαν να λυθούν μέσω της θρησκείας, του ρατσισμού ή του εθνικού κράτους. Η προσπάθεια επίλυσής τους με αυτόν τον τρόπο θα εμβαθύνει τις συνεχιζόμενες σφαγές και τη γενοκτονία. Ο δρόμος για την ειρήνη, την ηρεμία και την εξάλειψη της πολιτικής της γενοκτονίας είναι μέσα από ένα δημοκρατικό έθνος. Εδώ είδε τη λύση ο Rêber Apo. Επομένως, τόσο ο παλαιστινιακός λαός όσο και ο εβραϊκός λαός πρέπει να αναπτύξουν έναν ενωμένο αγώνα ενάντια στον πόλεμο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί η κατάσταση. Ορισμένοι δημοκράτες, διανοούμενοι και σοσιαλιστές τόσο στο Κουρδιστάν όσο και στην Τουρκία έχουν κάνει δηλώσεις και εκκλήσεις σχετικά με την εκστρατεία που ξεκίνησε για τον Rêber Apo. Αυτό είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη. Δεν αρκεί να κάνετε μια δήλωση ή να καλέσετε για υποστήριξη, είναι επίσης απαραίτητο να παλέψετε για αυτό, να οργανωθείτε ανάλογα. Εάν η εκστρατεία είναι επιτυχής, θα αναπτυχθεί η δημοκρατία στην Τουρκία, το κουρδικό ζήτημα, τα προβλήματα των Αλεβιτών και άλλων λαών θα λυθούν. Αυτό θα οδηγήσει επίσης στην ανάπτυξη της δημοκρατίας και της ελευθερίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό αυτή η καμπάνια είναι τόσο μεγάλη και σημαντική.

Πριν από 45 χρόνια, ιδρύσατε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, PKK. Τι θέλετε να τονίσετε σχετικά με το νόημα αυτής της ημέρας;

Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ τον Rêber Apo για την ημέρα ίδρυσης του PKK. Η ίδρυση του PKK από τον Rêber Apo δεν ήταν μόνο υπηρεσία προς τον κουρδικό λαό, αλλά προς όλη την ανθρωπότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στέκονται υπέρ του Rêber Apo σήμερα. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους λαούς, το λαό μας και τους συντρόφους μας για αυτήν την ημέρα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε υπό ποιες συνθήκες και για ποιο σκοπό ιδρύθηκε το PKK. Ιδρύθηκε κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, ενώ γινόταν γενοκτονία του κουρδικού λαού. Αυτή η γενοκτονία είχε καταστροφικές επιπτώσεις στον κουρδικό λαό. Δεν είχε πια την ελπίδα ούτε έβλεπε τη δύναμη μέσα της να σταθεί ξανά και να σταθεί για τον εαυτό της. Ο κόσμος ήταν σε τέτοια κατάσταση. Ο Rêber Apo έχει αναλύσει και κατανοήσει καλά τόσο την κουρδική κοινωνία όσο και τους εχθρούς του κουρδικού λαού. Με βάση αυτή την κατανόηση και την ανάλυση της ιστορίας των Κούρδων και ολόκληρης της ανθρωπότητας, ιδρύθηκε το PKK. Το PKK ιδρύθηκε ενάντια στη γενοκτονία. Ιδρύθηκε με σκοπό να καταργήσει τις πολιτικές του εχθρού και να επιτρέψει στον κουρδικό λαό να ζήσει μια ζωή ελευθερίας στο δικό του έδαφος, με βάση τη δική του ταυτότητα, με τη δική του γλώσσα. Σε αυτή τη βάση αναπτύχθηκε ο αγώνας.

Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύφθηκε η πραγματικότητα των καταπιεστών και των υποστηρικτών τους, ενώ ο κουρδικός λαός στάθηκε ξανά στα πόδια του. Σήμερα, όλος ο κόσμος βλέπει παράδειγμα στους Κούρδους και παίρνει ελπίδα από αυτούς. Γιατί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ανθρωπότητα θυμίζει εκείνη του κουρδικού λαού. Ακριβώς όπως ασκήθηκε μια πολιτική γενοκτονίας κατά του κουρδικού λαού και ελάχιστα έμειναν για να πάψουν να υπάρχουν οι Κούρδοι, σήμερα, σε παρόμοιο επίπεδο, το σύστημα της καπιταλιστικής νεωτερικότητας έχει γίνει πρόβλημα για όλη την ανθρωπότητα. Η επιβίωση της ανθρωπότητας βρίσκεται σε κίνδυνο. Ένας από τους λόγους που συγκεντρώθηκαν οι νέοι στο Παρίσι είναι ακριβώς αυτός. Η καπιταλιστική νεωτερικότητα καταστρέφει τα θεμέλια της ζωής. Στο όνομα της επιβίωσης, η ζωή καταστρέφεται. Γι’ αυτό πήγαν σε αναζήτηση μιας ελεύθερης ζωής και το είδαν αυτό στο παράδειγμα του Rêber Apo. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η ανθρωπότητα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στον καπιταλιστικό νεωτερισμό μόνο με αυτό το παράδειγμα.

Ακριβώς όπως ο Rêber Apo ανέλαβε τότε την ευθύνη για τον κουρδικό λαό, τώρα κάνει το ίδιο για όλη την ανθρωπότητα. Αυτό βασίζεται στο Κουρδιστάν, γιατί για αυτόν είναι απαραίτητη η κοινωνία, η ελεύθερη συνύπαρξη και η δημοκρατία που βασίζεται στο βάθος της ανθρώπινης ιστορίας. Με βάση αυτό, αναλαμβάνει την ευθύνη για τους Κούρδους, τις γυναίκες, τους νέους και όλη την ανθρωπότητα. Οι άνθρωποι βλέπουν μια λύση στο παράδειγμα του Rêber Apo. Γι’ αυτό ξεκίνησε η εκστρατεία και γι΄ αυτό τόσος κόσμος τον στηρίζει. Η επίθεση που εξαπέλυσε ο Rêber Apo εναντίον της καπιταλιστικής νεωτερικότητας στρέφεται τώρα ενάντια στην παγκόσμια γενοκτονική νοοτροπία. Ακριβώς όπως η επίθεσή του αναζωογόνησε τους Κούρδους και τους έφερε ξανά στα πόδια τους, έτσι και σήμερα η ανθρωπότητα αναζωογονείται και σταδιακά ξαναστέκεται στα πόδια της. Γι’ αυτό το παράδειγμα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο και η ευθύνη για τον Rêber Apo αυξάνεται συνεχώς. Τι είδους έργο βγάζουμε από αυτό; Πρέπει να δείξουμε έντονο αίσθημα ευθύνης για τον Rêber Apo. Αυτό δεν είναι μόνο καθήκον των διεθνιστών φίλων μας, είναι και καθήκον των Κούρδων. Οι Κούρδοι, οι αγωνιστές αυτού του κινήματος, πρέπει όλοι να δεσμευτούν περισσότερο σε αυτήν την εκστρατεία και το παράδειγμα. Πρέπει να μεταφέρουμε το παράδειγμα παντού στον κόσμο και να εργαστούμε σκληρότερα για αυτό από οποιονδήποτε άλλον. Αυτό είναι το καθήκον που μας αναλογεί.

2023-11-21T02:29:08+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top