Αβοήθητοι οι Κούρδοι που επλήγησαν από τον σεισμό

Κραυγή απόγνωσης βγάζει ο Κυπροκουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης

  Ιωάννα Μάντζιηπα   

Μόνοι και αβοήθητοι είναι οι Κούρδοι των κατεχόμενων σεισμόπληκτων κουρδικών πόλεων που επλήγησαν από τους διαδοχικούς σεισμούς που είχαν επίκεντρα τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία την περασμένη Δευτέρα. Έχουν περάσει τέσσερα 24ωρα και σωστικά συνέργεια δεν έχουν φτάσει ακόμη στις πόλεις των Κούρδων σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα ερείπια.

Κραυγή απόγνωσης βγάζει ο Κυπροκουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες να βοηθήσουν να σωθούν οι εγκλωβισμένοι συμπατριώτες τους, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχουν αγγίζουν τις 194.000. Την ίδια ώρα καταγγέλλουν την τουρκική κυβέρνηση ότι λαμβάνει βοήθεια από άλλες χώρες ωστόσο ελέγχει το πού θα αποσταλεί βοήθεια, αφήνοντας αβοήθητο τον κουρδικό λαό. Μιλώντας στους δημοσιογράφους σε διάσκεψη τύπου που έγινε χθες στη Λεμεσό, ο Κούρδος Τσερκέζ Κορκμάζ εξέφρασε την αγωνία του για τους συμπατριώτες του, σημειώνοντας πως η τουρκική κυβέρνηση αδιαφορεί να αποστείλει βοήθεια στον κουρδικό πληθυσμό.

Όπως εξήγησε, από τον σεισμό έχουν πληγεί 11 πόλεις εκ των οποίων οι οκτώ βρίσκονται στο κατεχόμενο από την Τουρκία βόρειο τμήμα των κουρδικών περιοχών. Έχουν καταρρεύσει 24 χιλιάδες πολυκατοικίες αλλά η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει μεταβεί στις πληγείσες από τον σεισμό κουρδικές πόλεις ώστε να παρέχει βοήθεια». Σημείωσε ακόμη πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στους δρόμος αβοήθητοι και χωρίς τρόφιμα περίπου 13,5 εκατομμύρια πολίτες.

Καυτηρίασε ακόμη και το γεγονός ότι η Τουρκία παραπληροφορεί σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων που υπάρχουν από τους φονικούς σεισμούς. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Κούρδοι στην Ευρώπη, o αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τις 40 χιλιάδες και των τραυματιών τις 70.000. Υποστηρίζουν πως υπάρχουν πέραν των 24 χιλιάδων πολυκατοικιών οι οποίες έχουν ισοπεδωθεί, με τους πολίτες να είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Οι Κούρδοι που διαμένουν στην Κύπρο απευθύνουν έκκληση για βοήθεια μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ την ίδια ώρα κάλεσαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να αναλάβουν δράση και να συνεργαστούν με συναδέλφους τους από άλλες χώρες. Από την πλευρά του το μέλος του Συνδέσμου, βουλευτής Κωστής Ευσταθίου εξήγησε πως οι Κούρδοι ζητούν ισότητα στον πόνο τους. Την ίδια ώρα τόνισε πως οι Κούρδοι έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού.