Aποκαλυπτικό δημοσίευμα του Abdullah Bozkurt στo Nordic Monitor! Η Τουρκία χρησιμοποιεί το παράνομο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα για διακίνηση παρακρατικών δολοφόνων και άλλες μυστικές επιχειρήσεις

Τουρκικές ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Κύπρο για να κρύψουν μυστικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας δολοφονίας για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στην ΤουρκίαΌπως επισημαίνει αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Abdullah Bozkurt στην Nordic Monitor, αυτό αποκάλυψε ένα κατηγορητήριο που κατατέθηκε σε τουρκικό δικαστήριο κατά λάθος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022 σε μια υπόθεση σχετικά με τη δολοφονία του Necip Hablemitoğlu, ενός νεοεθνικιστή ακαδημαϊκού που σκοτώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2002 μπροστά από την πολυκατοικία του στην Άγκυρα, ο δολοφόνος πέταξε κρυφά από το Καζακιστάν στο παράνομο αεροδρόμιο Ercan στα κατεχόμενα, συνεχίζοντας προς την Τουρκία με στρατιωτικό αεροπλάνο.

Ο δολοφόνος, πρώην συνταγματάρχης Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, βρισκόταν σε μια αποστολή στο Καζακστάν, επικεφαλής μιας ομάδας της Combat Search and Rescue (MAK), μιας επίλεκτης δύναμης που συνδέεται με τη Διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων (ÖKK), και υπηρετούσε ως αξιωματικός αντικατασκοπείας της MAK.

Όταν του δόθηκε πράσινο φως για από τους ανωτέρους του, ο Mumcuoğlu πήρε μια πτήση με την Turkish Airlines από το Almaty στο Ercan και στη συνέχεια μετέβη σε στρατιωτικό αεροπλάνο για να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Etimesgut της Άγκυρας.

Μετά τη δολοφονία, έκανε την ίδια διαδρομή για να γυρίσει στο Καζακστάν, κάνοντας να φαίνεται σαν να μην είχε φύγει ποτέ από τη χώρα. Λειτουργούσε με εντολές για σιωπή ασυρμάτου, δεν κατέγραψε τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις του μέσω του αεροδρομίου Ερτζάν, υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, ο οποίος διατηρεί δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα κατεχόμενα, που αναγνωρίζονται ως ανεξάρτητο κράτος μόνο από την Τουρκία.

Οι στρατιωτικές πτήσεις μεταξύ Ercan και Τουρκίας οργανώθηκαν από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία και τα μέλη της ÖKK συχνά χρησιμοποιούν τέτοιες πτήσεις για τη μεταφορά προσωπικού και φορτίου.

Αν και η Turkish Airlines (THY) εκτελεί καθημερινά απευθείας πτήσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Αλμάτι, ο δολοφόνος χρησιμοποίησε εισιτήρια από και προς το αεροδρόμιο Ercan για να καλύψει τα ίχνη του και να μην καταγράψει τις πραγματικές αφίξεις και αναχωρήσεις του.

Δύο δεκαετίες αργότερα, μια έρευνα που άνοιξε ξανά αποκάλυψε ότι ο δολοφόνος έκανε λάθος και έσπασε τη «σιωπή ασυρμάτου» για να επικοινωνήσει με τη γυναίκα και τον πατέρα του, κάτι που επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν στην Τουρκία τη στιγμή της δολοφονίας.

Ο Mumcuoğlu συνέχισε να υπηρετεί στον στρατό μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 και αργότερα προσλήφθηκε από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT, όπου εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2021.

Η υπόθεση επιβεβαιώνει πώς ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε το αεροδρόμιο Ercan για μυστικές επιχειρήσεις και για να μετακινήσει προσωπικό και φορτίο όχι μόνο για επιχειρήσεις στα κατεχόμενα αλλά και ως τρόπο απόκρυψης μυστικών επιχειρήσεων πέρα από το νησί.

Ο εισαγγελέας ζήτησε από το τμήμα συνοριακού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Emniyet) να διερευνήσει εάν ο Mumcuoğlu είχε αρχεία εισόδου και εξόδου στο αεροδρόμιο Ercan το 2002 και το 2003.

Η Emniyet παρέπεμψε την ερώτηση στην ψευδοαστυνομία των κατεχομένων. Σύμφωνα με επιστολή που εστάλη από την ψευδοΑρχή Μετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης των κατεχομένων την 1η Σεπτεμβρίου 2022, δεν υπήρχε αρχείο εισόδου ή εξόδου για τον Mumcuoğlu.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι κανένα από το στρατιωτικό προσωπικό που χρησιμοποίησε στρατιωτικά αεροπλάνα φορτίου για να πετάξει μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων δεν καταγράφηκε ποτέ από τις αρχές.

Ο εισαγγελέας προσπάθησε επίσης να αποκτήσει αρχεία THY για πτήσεις μεταξύ των κατεχομένων και του Καζακστάν, αλλά σε επιστολή του προς την εισαγγελία στις 3 Αυγούστου 2022 η Turkish Airlines δήλωσε ότι τηρεί αρχεία πτήσεων επιβατών για 10 χρόνια και ότι τα παλαιότερα αρχεία διαγράφονται αυτόματα από την Σύστημα. Μια παρόμοια προσπάθεια απόκτησης αρχείων για στρατιωτικές πτήσεις από τη Διεύθυνση Επιμελητείας του Γενικού Επιτελείου απέτυχε επίσης. Το Γενικό Επιτελείο είπε στον εισαγγελέα στις 15 Φεβρουαρίου 2022 ότι τηρεί αρχεία για δηλωτικά φορτίου και επιβατών για στρατιωτικές πτήσεις μόνο για ένα χρόνο.

Η αποκάλυψη εγείρει ερωτήματα για ποιες άλλες μυστικές επιχειρήσεις χρησιμοποίησε η Τουρκία το αεροδρόμιο Ερτζάν για να καλύψει τα ίχνη της. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στο χωριό Τύμβου στα βόρεια του νησιού, τη θέση ενός βρετανικού στρατιωτικού αεροδρομίου που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα εγκαταλείφθηκε όταν η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ωστόσο, ο τουρκικός στρατός άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο μετά την εισβολή του 1974. Χρησιμοποιείται σήμερα τόσο για στρατιωτική όσο και για πολιτική αεροπορία.

Οι καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σύμφωνα με καταγγελίες που υποβλήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή κυβέρνηση, η Τουρκία χρησιμοποιούσε τακτικά το αεροδρόμιο για στρατιωτικές πτήσεις φορτίου με αεροσκάφη CN-235, A-400, B-200 και ATR-72.

Η Κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί όλες αυτές τις τουρκικές πτήσεις ως παραβιάσεις της περιοχής πληροφοριών πτήσης κατά παράβαση του εθνικού εναέριου χώρου της χώρας και των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας.

Συνολικά παρατηρήθηκαν 560 αεροπορικές και 33 ναυτικές παραβιάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οκτώ μηνών, ανέφερε η κυπριακή κυβέρνηση σε επιστολή που εστάλη στον ΟΗΕ στις 16 Δεκεμβρίου 2022.

Σε απάντηση, το ψευδοκράτος αρνήθηκε τους ελληνοκυπριακούς ισχυρισμούς δικαιοδοσίας για πτήσεις εντός του κυρίαρχου εναέριου χώρου των κατεχομένων, προσθέτοντας ότι το αεροδρόμιο Ercan συμμορφώνεται πλήρως με όλα τα πρότυπα που συνιστά ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας.

Σε επιστολή του προς τον ΟΗΕ, εξήγησε ότι το κέντρο ελέγχου της περιοχής Ercan βρίσκεται σε τακτική και στενή συνεργασία με το κέντρο ελέγχου της περιοχής της Άγκυρας για να διασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή όλων των πτήσεων στην περιοχή.

Συνολικά 4.035.276 επιβάτες χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο Ercan το 2019. Επιπλέον, 27.760 αεροπλάνα χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο για αφίξεις και αναχωρήσεις και 224.898 αεροπλάνα χρησιμοποίησαν τον συμβουλευτικό εναέριο χώρο Ercan το ίδιο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ψευροκυβέρνηση των κατεχομένων.

Προφανώς, η Τουρκία χρησιμοποιεί τα κατεχόμενα όχι μόνο για να προβάλει τη δύναμή της στη Μεσόγειο αλλά και για να διεξάγει κατά καιρούς μυστικές επιχειρήσεις για να επηρεάσει το εσωτερικό πολιτικό τοπίο. Η δολοφονία του Χαμπλεμίτογλου, που επαληθεύτηκε στα δικαστικά έγγραφα, ήταν μια τέτοια επιχείρηση.

Γιατί και πως στήθηκε η επιχείρηση

Ο Mumcuoğlu ήταν μυστική επαφή του ακαδημαϊκού και του έδινε πληροφορίες και του παρέδιδε απόρρητα έγγραφα, μερικά από τα οποία αποδείχτηκε ότι ήταν κατασκευασμένα, στο πλαίσιο μιας μυστικής επιχείρησης ψυχολογικού πολέμου.

Με βάση τα έγγραφα και τις πληροφορίες που έλαβε, ο Χαμπλεμίτογλου έγραφε άρθρα και βιβλία, έκανε ομιλίες και σχολίαζε για να υποστηρίξει την επιχείρηση που επικυρώθηκε από τους αποστάτες νεοεθνικιστές (ulusalcı) στρατιωτικούς διοικητές που ασκούσαν επιρροή στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (MGK). κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο που χαρακτηρίστηκε ως σκιώδης κυβέρνηση. Τα γραπτά του ήταν έντονα αντιδυτικά και αντισημιτικά, με ιδιαίτερη έμφαση στα γερμανικά ιδρύματα που κατηγορήθηκαν ότι λειτουργούσαν με κακόβουλη πρόθεση να βλάψουν την Τουρκία.

Ωστόσο, με τον καιρό, ο Χαμπλεμίτογλου είχε αλλάξει αθόρυβα τις συμμαχίες του και άρχισε να πλησιάζει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), τον τότε κύριο εχθρό των νεοεθνικιστών. Έδινε κρυφά εμπιστευτικά έγγραφα και πληροφορίες που του έδιναν στρατιωτικοί όπως ο συνταγματάρχης Hasan Atilla Uğur και ο γραμματέας του MGK, συνταξιούχος στρατηγός Tunçer Kılınç, οι οποίοι ήταν αμφότεροι έντονα αντιδυτικές προσωπικότητες.

Εξαγριωμένοι νεοεθνικιστές που είχαν χρησιμοποιήσει τον Χαμπλεμίτογλου για ψυχολογικό πόλεμο υπό το κάλυμμα της δημοσιογραφίας ένιωσαν προδομένοι και αποφάσισαν να επικυρώσουν το χτύπημα στη ζωή του. Το συμβόλαιο δολοφονίας παραδόθηκε στη μονάδα MAK, την οποία διοικούσε εκείνη την εποχή ο Mustafa Levent Göktaş, ένας νεοεθνικιστής συνταγματάρχης που προσήχθη για να διευθύνει τη μονάδα από στρατηγούς με παρόμοια σκέψη.

Η δολοφονία παρέμεινε ανεξιχνίαστη για δεκαετίες έως ότου ένας πληροφοριοδότης, συνεργός της δολοφονίας, εμφανίστηκε και κατονόμασε τον Mumcuoğlu ως δολοφόνο το 2014. Ακόμα και τότε, η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε καμία προσπάθεια να ανοίξει ξανά την υπόθεση, κυρίως λόγω αποκάλυψης των ταυτοτήτων και των συνεργατών του δολοφόνου και των εγκέφαλων δεν θα ταίριαζαν καλά με τους νεοεθνικιστές, με τους οποίους είχε συνάψει συμμαχία το 2014.

Ο Ερντογάν δεν ήθελε να διακινδυνεύσει μια ρήξη. Χρειαζόταν τους νεοεθνικιστές για να διοικήσουν τη χώρα και να καλύψουν κενές θέσεις που άφησε μια μαζική εκκαθάριση δημοσίων υπαλλήλων στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και μέλη του στρατού.

Η ανανεωμένη έρευνα για τη δολοφονία έθεσε τα φώτα της δημοσιότητας στον İnan Kıraç, που αποκαλείται «Άρχοντας του Σκότους» στους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος, επειδή ο Göktaş, ο κατηγορούμενος διοικητής της MAK που διέταξε τη δολοφονία, συνεργαζόταν στενά με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, ο οποίος ασκούσε επιρροή. στην πολιτική, τον στρατό και τον μηχανισμό πληροφοριών από τη σκιά εδώ και δεκαετίες.

Ούτε ο Kıraç ούτε οι νεοεθνικιστές στρατηγοί που ενέκριναν τη δολοφονία κατονομάστηκαν ως ύποπτοι στο κατηγορητήριο, κάτι που δείχνει ότι η μυστική διαπραγμάτευση μεταξύ του ισλαμικού μπλοκ του Ερντογάν και των νεοεθνικιστών συνεχίζεται. Το όνομα του δισεκατομμυριούχου και άλλων μπορεί να εμφανιστεί ξανά στο μέλλον, εάν η συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και των νεοεθνικιστών καταρρεύσει.