Αποκάλυψη στο περιοδικό Stern: Η Τουρκία επέβαλε και δεύτερο εμπάργκο στα πλοία υπό κυπριακή σημαία, ενώ η Αθήνα υποστηρίζει την Άγκυρα για τον ΙΜΟ

«Το μικρό νησιωτικό κράτος της Κύπρου έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αντίπαλο: την Τουρκία. Οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών είναι τεταμένες εδώ και καιρό. Τώρα βρίσκεται σε αναβρασμό η διαμάχη για τα θαλάσσια δικαιώματα».Τα παραπάνω, επισημαίνει ο Nikolas Kaufmann στο ρεπορτάζ του στο περιοδικό STERN σχετικά με την επιβολή δεύτερου τουρκικού εμπάργκο σε κυπριακά πλοία.

Παραθέτει τις δηλώσεις της Υφυπουργού Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρίνας Χατζημανώλη και εξηγώντας, στη συνέχεια, ότι από το 1987, η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει απαγορεύσει σε πλοία που φέρουν κυπριακή σημαία να ελλιμενίζονται στα τουρκικά λιμάνια -ενώ πρόσφατα η Τουρκία επέκτεινε την ισχύ του εμπάργκο και στα πλοία υπό κυπριακή διαχείριση.

Αυτό συνεπάγεται τον αποκλεισμό των κυπριακών πλοίων από τη διαδικασία που προβλέπεται από τη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τα σιτηρά για απελευθέρωση των ουκρανικών λιμανιών και διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσα και του Στενού του Βοσπόρου.

Υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Η Κύπρος δεν υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τον ΙΜΟ», ο αρθρογράφος αναφέρεται στις απώλειες που έχει υποστεί η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία και την οργή που έχουν προκαλέσει στην Κύπρο τα δύο εμπάργκο.

Γι’ αυτό η Κύπρος αντιτίθεται στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα στον Διεθνή Ναυτιλιακή Οργανισμό (ΙΜΟ) που είναι αρμόδιος για την ασφάλεια της διεθνούς θαλάσσιας κυκλοφορίας και τη δημιουργία δίκαιων ανταγωνιστικών συνθηκών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Ο στενότερος σύμμαχος, η Ελλάδα, βελτιώνει τις σχέσεις του με την Τουρκία», σημειώνεται ότι:

«Σε αντίθεση με την Λευκωσία, η Αθήνα και η Άγκυρα βρίσκονται επί του παρόντος σε μια απροσδόκητη πορεία συμφιλίωσης», καθώς μετά από την κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σημειώθηκε, κατόπιν του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία τον Φεβρουάριο, μια ξαφνική στροφή στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών με την Ελλάδα να αποτελεί μία από τις πρώτες χώρες που συνέτρεξαν να βοηθήσουν, ενώ η Τουρκία απέρριψε την προσφορά βοήθειας από την Κύπρο.

«Έκτοτε, οι Τούρκοι Υπουργοί καλωσορίζουν θερμά τους Έλληνες ομολόγους τους και ξαφνικά κάνουν λόγο για “πολύ καλές σχέσεις”. Άρα τα σημάδια είναι καλά, αλλά μένει να δούμε αν οι σημερινές θετικές σχέσεις θα συνεχιστούν μετά τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Και στις δύο χώρες, οι εκλογές είναι προγραμματισμένες τον Μάιο», συνεχίζει το άρθρο το οποίο ολοκληρώνεται με αναφορά στις τεταμένες τουρκοκυπριακές σχέσεις και το Kυπριακό Zήτημα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξελέγη τον Φεβρουάριο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο “Euronews” στα τέλη Μαρτίου ότι το Κυπριακό έχει κορυφαία προτεραιότητα. Ο Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα, η επίλυσή του απομακρύνεται όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει γιατί το status quo χειροτερεύει κάθε μέρα.

Ωστόσο, η Άγκυρα φαίνεται να ενοχλείται από την αύξηση της ισχύος της Κύπρου. Η αντίδρασή της στην άρση από τις ΗΠΑ του επί δεκαετίες εμπάργκο όπλων στην Κύπρο τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν οργισμένη. Ένα ακανθώδες ζήτημα για τους Τούρκους είναι επίσης και το κοινό έργο Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ EastMed, το οποίο προορίζεται για τη μελλοντική προμήθεια αερίου στην ΕΕ μέσω ενός αγωγού μήκους 1.900 χιλιομέτρων στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Άλλωστε, η Τουρκία παίζει κυρίαρχο ρόλο στη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι αυτή η διαμάχη για τα ζητήματα της θάλασσας δεν θα επιλυθεί σύντομα.

Τίτλος: «Βαθιά ριζωμένη σύγκρουση: Διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για τα ναυτιλιακά. Η Άγκυρα σκληραίνει το ναυτιλιακό εμπάργκο.
Υπότιτλος: «Νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου. Η κυβέρνηση της Άγκυρας επέκτεινε το ναυτιλιακό της εμπάργκο κατά του γειτονικού νησιωτικού κράτους. Οι επιπτώσεις αυτής της κίνησης επεκτείνονται μέχρι τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό»