Το φιλοκουρδικό αντιπολιτευόμενο Κόμμα Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (HEDEP) της Τουρκίας αναδεικνύεται ως ο τελευταίος διάδοχος σε μια σειρά κουρδικών πολιτικών κινημάτων. Αλλά η χώρα έχει μακρά ιστορία απαγόρευσης των φιλοκουρδικών κομμάτων από τα πρώτα βήματα του κινήματος στην πολιτική σκηνή τη δεκαετία του 1990.

Το φιλοκουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Πράσινο Αριστερό Κόμμα, ανακοίνωσε στο 4ο Μεγάλο Συνέδριό του την Κυριακή ότι θα συνεχίσει το ταξίδι του υπό το όνομα του Κόμματος Λαϊκής Ισότητας και Δημοκρατίας (HEDEP). Με αυτό το βήμα στην τουρκική πολιτική σκηνή στις 14 Οκτωβρίου 2023, το HEDEP γίνεται το τελευταίο σε μια σειρά φιλοκουρδικών κομμάτων που έχουν επιβιώσει από την πολιτική πίεση και τις απειλές για κλείσιμο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υπόθεση κλεισίματος εναντίον του, είχε ανακοινώσει ότι οι υποψήφιοί του θα συμμετάσχουν στις εκλογές του Μαΐου 2023 στις λίστες του Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς, ώστε να μην κινδυνεύσουν να αποκλειστούν εάν η Το κουρδικό κόμμα έκλεισε από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ηγεσία του HDP ανακοίνωσε επίσης ότι θα παραδώσει την ενεργό πολιτική δουλειά στην Αριστερά των Πρασίνων.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει για μια εν εξελίξει υπόθεση κατά του HDP, όπου οι εισαγγελείς απαιτούν το κλείσιμο του κόμματος και την απαγόρευση σχεδόν 500 μελών.

Μια υπόθεση κλεισίματος δεν είναι κάτι νέο για τα φιλοκουρδικά κόμματα, καθώς η Τουρκία, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα του κουρδικού κινήματος στην πολιτική σκηνή της χώρας τη δεκαετία του 1990, έχει μακρά ιστορία απαγόρευσής τους.

HEP και η «κρίση του όρκου»

Η Leyla Zana, φορώντας στεκα κόκκινο, πράσινο και κίτρινο, τα κουρδικά εθνικά χρώματα, κατά τη διάρκεια του ιστορικού όρκου της το 1991

Δέκα χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της δεκαετίας του 1980 που απαγόρευσε όλα τα πολιτικά κόμματα και ομάδες, καθώς και τη χρήση της κουρδικής γλώσσας, ιδρύθηκε το φιλοκουρδικό Λαϊκό Εργατικό Κόμμα (HEP). Το 1991, περίπου 21 βουλευτές του HEP, που εκλέχθηκαν βάσει της λίστας του Σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκιστικού Κόμματος (SHP) για να ξεπεράσουν το φράγμα του εκλογικού ορίου, έγιναν οι πρώτοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κουρδικού κινήματος.

Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, βρέθηκε το πτώμα του επαρχιακού προέδρου του κόμματος Ντιγιάρμπακιρ (Αμέντ) Βεντάτ Αϊντίν . ημέρες αφότου ένοπλοι άνδρες που αυτοπροσδιορίστηκαν ως αστυνομικοί τον ανάγκασαν να μπει σε ένα αυτοκίνητο. Η δολοφονία του Aydın δεν μπορούσε να διαλευκανθεί μέχρι σήμερα.

Όταν ο Hatip Dicle, ένας από τους βουλευτές του HEP, είπε πριν από τον όρκο του Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 1991 ότι «οι φίλοι μου και εγώ διαβάσαμε αυτό το κείμενο υπό την πίεση του συντάγματος », βουλευτές των κεντροδεξιών κομμάτων της εποχής άρχισαν να διαμαρτύρονται για τους κούρδους βουλευτές.

Αλλά το περιστατικό που έμεινε στην ιστορία της χώρας ως η «κρίση του όρκου» ξέσπασε όταν η Leyla Zana, η πρώτη κούρδισα βουλευτής στην τουρκική συνέλευση, μίλησε στα κουρδικά αφού ορκίστηκε και είπε «Παίρνω αυτόν τον όρκο για την αδελφότητα του τουρκικού και του κουρδικού λαού.

Η επίσημη απαγόρευση της κουρδικής γλώσσας στη δημόσια και ιδιωτική ζωή, συνέπεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος μαζί με την απαγόρευση χρήσης των λέξεων «Κούρδοι» και «Κουρδιστάν», άρθηκε το 1991. Ωστόσο, υπό την επιρροή του Οι σχεδόν αιώνων πολιτικές της Τουρκίας ενάντια στην κουρδική γλώσσα, όσοι μιλούσαν κουρδικά δημόσια εξακολουθούσαν να χαρακτηρίζονται συνήθως ως «αποσχιστές».

Μετά την «κρίση της ορκωμοσίας» που προκάλεσε σάλο στο τουρκικό κοινοβούλιο, το Ακυρωτικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα κατά του HEP. Η υπόθεση κλεισίματος ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1992 και έληξε τον Σεπτέμβριο του 1993 με την απόφαση για το κλείσιμο του κόμματος.

ΔΕΠ: Φυλακίσεις, δολοφονίες 

Ο Orhan Doğan του DEP, Μάρτιος 1994, κρατείται από αστυνομικούς με πολιτικά ρούχα στην έξοδο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

Το Κόμμα Ελευθερίας και Δημοκρατίας (ÖZDEP), που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών του HEP τον Οκτώβριο του 1992, αντιμετώπισε επίσης μια υπόθεση κλεισίματος αμέσως μετά την ίδρυσή του. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκλεισε τη λειτουργία του ÖZDEP με το αιτιολογικό « διατάξεις στο πρόγραμμά του κατά της αδιαίρετης ακεραιότητας του κράτους με τη γη και το έθνος του ».

Το ÖZDEP διαδέχθηκε το Κόμμα Δημοκρατίας (DEP). Πριν από τη μήνυση για το κλείσιμο του DEP το 1993, πολλά από τα στελέχη του συνελήφθησαν μετά το 1ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Yaşar Kaya, του προέδρου του κόμματος.

Ο βουλευτής του Μαρντίν Μεχμέτ Σιντσάρ και ο πρόεδρος της επαρχίας του Μπάτμαν Μετίν Τζαν δολοφονήθηκαν από άγνωστους δράστες την ίδια χρονιά. Χρόνια αργότερα, σε μια δίκη το 2001, οι κατηγορούμενοι που διώχθηκαν ως μέλη της Χεζμπολάχ θα ομολογούσαν ότι είχαν σκοτώσει τον Σιντσάρ.

Περισσότερα από 60 μέλη του HEP και του DEP δολοφονήθηκαν από το 1991 έως το 1994. Η πολιτικός επιστήμονας Nicole F. Watts θεωρεί αυτές τις δολοφονίες, η πλειονότητα των οποίων παραμένουν ανεξιχνίαστες, ως αποτέλεσμα επίσημων προσπαθειών για παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων φιλοκουρδικών κομμάτων.

Τον Μάρτιο του 1994, η βουλευτική ασυλία των βουλευτών του DEP άρθηκε και το δικαστήριο καταδίκασε τους βουλευτές του κόμματος για προδοσία και τους έστειλε στη φυλακή. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τελικά να κλείσει το DEP τον Ιούνιο του 1994.

HADEP: Κερδίζοντας δήμους 

Νοέμβριος 1998, μέλη του HADEP σε οχήματα κράτησης της αστυνομίας μετά τις επιδρομές στα κτίρια της επαρχίας και της περιφέρειας του κόμματος

Το Κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας (HADEP) ιδρύθηκε τον Μάιο του 1994, ενώ η υπόθεση κλεισίματος κατά της DEP βρισκόταν ακόμη στο δικαστήριο. Το HADEP δεν μπόρεσε να εισέλθει στο κοινοβούλιο στις εκλογές του 1999 λόγω του εκλογικού ορίου, παρά το 1,5 εκατομμύριο ψήφους του, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει 37 δημαρχίες σε νοτιοανατολικές επαρχίες με πλειοψηφία Κούρδων την ίδια χρονιά, συμπεριλαμβανομένου του Μητροπολιτικού Δήμου Ντιγιάρμπακιρ (Amed).

Τον Ιούνιο του 1996, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον πρόεδρο του HADEP και 50 μέλη με την αιτιολογία ότι η τουρκική σημαία κατέβηκε στο 2ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος. Η αστυνομία έκανε επίσης έφοδο στα κτήρια της επαρχίας και της περιφέρειας, κατέσχεσε τα αρχεία του κόμματος και συνέλαβε περισσότερα από 3.000 άτομα στις επιδρομές. Αμέσως μετά επιβλήθηκε πολιτική απαγόρευση στον πρόεδρο του HADEP και σε αρκετά μέλη του κόμματος.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να κλείσει το HADEP τον Μάρτιο του 2003.

DEHAP: Δύο δοκιμές στη σειρά

Συνέδριο Νεολαίας DEHAP, 2003

Μετά τη διαδικασία κλεισίματος του HADEP, οι δήμαρχοι του κόμματος μεταπήδησαν στο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (DEHAP). Στις εκλογές του 2002, όταν το ακόμη κυβερνών το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας ήρθε στην εξουσία, το DEHAP δεν μπόρεσε επίσης να περάσει το εκλογικό όριο με 6,3 τοις εκατό των ψήφων.

Η πρώτη υπόθεση κλεισίματος κατά του DEHAP κατατέθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα του ακυρωτικού δικαστήριου τον Μάρτιο του 2003 με το σκεπτικό ότι « συμμετείχε στις εκλογές πριν ολοκληρωθεί η οργάνωσή». Μετά τη δήλωση του DEHAP για τη λύση της κουρδικής σύγκρουσης και τον εκδημοκρατισμό τον Απρίλιο του 2003, ο γενικός εισαγγελέας κατέθεσε δεύτερη μήνυση κατά του κόμματος, με πρόσθετο κατηγορητήριο λέγοντας ότι το κόμμα συνδέεται με παράνομη οργάνωση.

Το 2005, το DEHAP αποφάσισε να διαλυθεί και αργότερα εντάχθηκε στο Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP).

DTP: Υπέρβαση εκλογικού ορίου

Δεκέμβριος 2009, συνελήφθησαν μέλη του DTP και δήμαρχοι

Το DTP, το οποίο ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005 και αυτοπροσδιορίζεται ως «δημοκρατική ελευθεριακή και ισότιμη αριστερά», ήταν το πρώτο πολιτικό κόμμα στην Τουρκία που εφάρμοσε ένα σύστημα συμπροεδρίας με έναν άνδρα και μια γυναίκα ηγέτη. Το DTP, το οποίο εισήλθε στις εκλογές του 2007 με ανεξάρτητους υποψηφίους για να ξεπεράσει το όριο, κέρδισε 20 έδρες στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ενώ η υπόθεση κλεισίματος που κατατέθηκε κατά του DTP τον Νοέμβριο του 2007 ήταν σε εξέλιξη, το κόμμα κέρδισε 99 δημαρχίες στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2009. Τον Απρίλιο, περισσότερα από 1.000 μέλη του DTP συνελήφθησαν και το Συνταγματικό Δικαστήριο έκλεισε το κόμμα την ίδια χρονιά.

BDP: Προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης

Μάρτιος 2014, συγκέντρωση του BDP στη νότια επαρχία της Τουρκίας, Μερσίνα

Αφού οι δήμαρχοι και οι νομοθέτες του DTP μεταπήδησαν στο νεοϊδρυθέν Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), το κόμμα σχημάτισε μια ομάδα στο κοινοβούλιο το 2009.

Όπως και ο προκάτοχός του DTP, το BDP συμμετείχε στις εκλογές του 2011 με ανεξάρτητους υποψηφίους και κέρδισε 36 έδρες στο κοινοβούλιο. Το κόμμα ανέλαβε ενεργό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ως μέρος της μακροχρόνιας κουρδοτουρκικής σύγκρουσης.

Το HDP, ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των φιλοκουρδικών κομμάτων της Τουρκίας, εμφανίστηκε το 2012 όταν το Λαϊκό Δημοκρατικό Κογκρέσο (HDK), μια ένωση πολλών αριστερών κομμάτων και ομάδων, αποφάσισε να σχηματίσει ένα πιο περιεκτικό κόμμα που απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό.

Το BDP συνέχισε το έργο της τοπικής οργάνωσης αφού οι νομοθέτες του μεταπήδησαν στο νεοσύστατο HDP και κέρδισαν 102 δήμους στις εκλογές του 2014. Το 2014, το όνομα του κόμματος άλλαξε σε Κόμμα Δημοκρατικών Περιφερειών (DBP).

HDP: Αντιμέτωπο με καταστολή των Κούρδων

Φωτογραφίες των φυλακισμένων βουλευτών του HDP που εκτίθενται στη γενική συνέλευση του τουρκικού κοινοβουλίου

Το 2015, αφού οι ψήφοι του HDP έφτασαν στο 13,1% στις εκλογές του Ιουνίου, τις υψηλότερες στην ιστορία των φιλοκουρδικών κομμάτων, και η ειρηνευτική διαδικασία κατέρρευσε τον Ιούλιο, η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε μια σκληρή καταστολή των Κούρδων πολιτικών και ξεκίνησε μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων .

Πολλές πόλεις με κουρδική πλειοψηφία είχαν γίνει το σκηνικό 24ωρης απαγόρευσης κυκλοφορίας που είχε κηρύξει το AKP μεταξύ 2015 και 2017. Κατά τη διάρκεια των απαγόρευσης κυκλοφορίας και των σφοδρών συγκρούσεων, η κυβέρνηση διόρισε εντολοδόχους δημάρχους σε 94 φιλοκουρδικούς δήμους και συνέλαβε 95 δημάρχους.

Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης κλεισίματος κατά του κόμματος, που έγινε δεκτό τον Ιούνιο του 2021 από το Συνταγματικό Δικαστήριο, τονίζεται ότι το HDP είναι η συνέχεια των άλλων κουρδικών κομμάτων που έκλεισαν στο παρελθόν.