Αφού η Τουρκία και οι μισθοφόροι σύμμαχοί της κατέλαβαν το Αφρίν το 2018, η περιοχή μετατράπηκε από μια πλούσια και ευημερούσα περιοχή σε πεδίο μάχης. Οι επιθέσεις στο Αφρίν γίνονται καθημερινά.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ευρύχωρα λιβάδια, χωράφια και δάση κυριαρχούσαν στο απαλό τοπίο του Αφρίν – πράσινο όσο έβλεπε το μάτι. Η λοφώδης περιοχή στη βορειοδυτική Συρία ήταν ιδιαίτερα διάσημη για τους ελαιώνες της – και με περισσότερα από 360 κουρδικά χωριά, ήταν ιστορικά το πιο πυκνοκατοικημένο τμήμα της χώρας από Κούρδους.

Όμως ο πόλεμος της Τουρκίας στις αρχές του 2018 άλλαξε τα πάντα. Ο άμαχος πληθυσμός όχι μόνο βίωσε θανατηφόρα βία, σφαγές και βασανιστήρια, αλλά επίσης εκδιώχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα σπίτια του και στερήθηκε τα προς το ζην. Έκτοτε, το Αφρίν έχει καταληφθεί .

Μέχρι την κατοχή, το Αφρίν προμήθευε σχεδόν όλη τη Ροζάβα με τα αγροτικά του προϊόντα, αλλά σήμερα θεωρείται έρημος. Οι βόμβες που εκτοξεύονται από τον τουρκικό στρατό και τους μισθοφόρους συμμάχους του πέφτουν σχεδόν καθημερινά στο Αφρίν και στη γειτονική περιοχή Σέχμπα, οι οποίες έχουν συνδυαστεί για να σχηματίσουν το καντόνι Αφρίν-Σέχμπα μετά την αναθεώρηση του Κοινωνικού Συμβόλαίου της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας. Μόνο τον Φεβρουάριο, η περιοχή έγινε στόχος επιθέσεων από τις δυνάμεις κατοχής που υποστηρίζονται από την Τουρκία περισσότερες από εκατό φορές, όπως επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο ισολογισμός των «Απελευθερωτικών Δυνάμεων του Αφρίν» (HRE).

Το HRE κατέγραψε συνολικά 126 επιθέσεις στην Αφρίν-Σέχμπα τον Φεβρουάριο. Οι επιθέσεις είχαν στόχο συνολικά 37 χωριά και μικρότερες πόλεις και στοίχισαν τουλάχιστον επτά ζωές, τρεις πολίτες και τέσσερα μέλη των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος.

Επιπλέον, ένας αριθμός ατόμων τραυματίστηκε. Πέντε από αυτούς ήταν μέλη του άμαχου πληθυσμού. Ανάμεσά τους ήταν και μια 19χρονη που τραυματίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τους βομβαρδισμούς του χωριού Soxaneke στη μικρή πόλη Sherawa, νοτιοανατολικά του Afrin.

Το HRE ανέφερε επίσης στην έκθεσή του ότι διάφορα όπλα από το απόθεμα του τουρκικού στρατού χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων, οπλισμένων drones και τανκς.

Οι αριθμοί των οβίδων που εκτοξεύτηκαν είναι συγκλονιστικοί και δείχνουν την επιθυμία των κατακτητών να καταστρέψουν την κουρδική ύπαρξη του Αφρίν: 1.214 βλήματα οβίδων, 649 βλήματα όλμων, 32 οβίδες αρμάτων μάχης, 77 οβίδες που εκτοξεύτηκαν από εκτοξευτές χειροβομβίδων και τέσσερις ρουκέτες σύμφωνα με πληροφορίες έπληξαν τμήματα της Afrin-Shehba. Επιπλέον, σύμφωνα με το HRE, οι δυνάμεις εισβολής πραγματοποίησαν τουλάχιστον εννέα επιθέσεις με drone στην περιοχή.

Σχετικά με το HRE

Οι Απελευθερωτικές Δυνάμεις του Αφρίν (Hêzên Rizgariya Afrinê) ιδρύθηκαν μετά την κατάληψη του Αφρίν με στόχο την απελευθέρωση της περιοχής και τη δυνατότητα επιστροφής του εκτοπισμένου πληθυσμού. Εκτός από τις τακτικές επιθέσεις αντιποίνων, που πραγματοποιούνται από την ομάδα αντίστασης κατά των κατακτητών, το HRE καταγράφει επίσης τη τουρκική στρατιωτική βία στην περιοχή και δημοσιεύει τα στοιχεία σε τακτικές εκθέσεις.

 

2024-03-04T02:31:54+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top