Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέδειξε τη Δευτέρα πως ίσως επίκειται χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία για την εξουδετέρωση της «τρομοκρατικής απειλής».

«Πρώτα από όλα, αυτή η επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία δεν είναι επιχείρηση που διεξήχθη τυχαία λέγοντας “ποιος θα πει τι” ή “πώς θα γινόταν αυτό;”. Όπως έχουμε πει στο παρελθόν, αν κάποιος ενοχλήσει τη χώρα μας, θα τον κάνουμε να πληρώσει το τίμημα. Οπότε, υπάρχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στα νότιά μας που σχεδιάζουν πολλές επιθέσεις και συνιστούν απειλή (στην Τουρκία)» είπε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος ενώ επέστρεφε από το ταξίδι του στο Κατάρ.

Τα σχόλια Ερντογάν λαμβάνουν χώρα αφού η Τουρκία άρχισε την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος», με αεροπορικά πλήγματα κατά των κουρδικών ΡΚΚ και YPG στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία. «Δεν περιορίζεται σε αεροπορική επιχείρηση» τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως οι μονάδες θα εξετάσουν το θέμα και θα κάνουν τα κατάλληλα βήματα.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα μια εβδομάδα μετά τη βομβιστική επίθεση στη λεωφόρο Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη, με έξι νεκρούς και 81 τραυματίες. Όπως είπε ο Ερντογάν, περίπου 70 αεροσκάφη, περιλαμβανομένων οπλισμένων drones, συμμετείχαν στην επιχείρηση, ενώ πρόσθεσε πως 89 στόχοι, περιλαμβανομένων καταφυγίων, σπηλιών, σηράγγων και αποθηκών πυρομαχικών, καταστράφηκαν».

Ερωτηθείς αν η Τουρκία συζήτησε με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, είπε πως «δεν είχαμε συζητήσεις με τον Μπάιντεν ή τον Πούτιν για αυτή την επιχείρηση. Ωστόσο και οι δύο ξέρουν ήδη πως μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα στην περιοχή ανά πάσα στιγμή».