Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης συναντήθηκε με Κούρδους βουλευτές στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της απομόνωσης του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

 

Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με επικεφαλής τον Εισηγητή για την Ελευθερία των Μέσων, Στέφαν Σενάχ, συζήτησε τα πιεστικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με Κούρδους βουλευτές του Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) στο τουρκικό κοινοβούλιο την Τρίτη. Τα βασικά θέματα περιελάμβαναν την απομόνωση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τη μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι εστίασαν στην επείγουσα ανάγκη τήρησης των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να ευθυγραμμιστεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε αυτά τα θέματα», δήλωσε ο Sezai Temelli, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομάδας του Κόμματος DEM. Οι συζητήσεις έθιξαν επίσης το ζήτημα της διακυβέρνησης σχετικά με τον διορισμό διαχειριστών στον Δήμο Χακάρι (Colemêrg), το οποίο υπήρξε ένα επίμαχο σημείο όσον αφορά την τοπική δημοκρατική διακυβέρνηση.