Στο πλαίσιο του έργου «Πρεσβεία του Νέου Κόσμου: Κουρδιστάν», θα ανοίξει για δύο ημέρες στη Λωζάνη μια «πρεσβεία» του Κουρδιστάν. Οι ιδέες και τα παραδείγματα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού θα παρουσιαστούν σε ένα ευρύ κοινό.

 

Το όνομα Λωζάνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διχοτόμηση του Κουρδιστάν το 1923 και την επακόλουθη πολιτική αφομοίωσης, αφανισμού και άρνησης υπό τέσσερα εθνικά κράτη. Σε αυτήν ακριβώς την πόλη θα πραγματοποιηθεί η δράση «Πρεσβεία του Νέου Κόσμου: Κουρδιστάν» από τις 23 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, εκατό χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η δράση στο Théâtre Vidy-Lausanne συνδυάζει την τέχνη και την πολιτική με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Η έκκληση για την εκδήλωση αναφέρει: «Πριν από εκατό χρόνια, οι υπογράφοντες τη Συνθήκη της Λωζάνης διέλυσαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και αρνήθηκαν στον κουρδικό λαό ένα δικό του έθνος, μοιράζοντας την επικράτειά του μεταξύ των νεοδημιουργούμενων οντοτήτων που αργότερα θα γίνονταν Τουρκία, Συρία , το Ιράν και το Ιράκ. Σήμερα, από τη μια, ο κουρδικός λαός αντιστέκεται στο ISIS και τις διώξεις και από την άλλη χτίζει μια πειραματική, εξωεθνική, τοπική και φεμινιστική δημοκρατία στη Ροζάβα». Πίσω από αυτό το ριζοσπαστικό δημοκρατικό παράδειγμα βρίσκεται ο Κούρδος ηγέτης Abdullah Öcalan. Η σκέψη του και η σημασία της για μια εναλλακτική στην καπιταλιστική νεωτερικότητα βρίσκονται επομένως στο επίκεντρο των συζητήσεων.

 

Το έργο προετοιμάστηκε από τον Κούρδο πολιτικό και εκπρόσωπο του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KNK), Nilüfer Koç και τον καλλιτέχνη Jonas Staal. Για δύο ημέρες θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις ταινιών, συναυλίες και ανοιχτές συζητήσεις. Η δράση υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από το Ίδρυμα Mondriaan και την Progressive International.

Η διήμερη εκδήλωση θα συγκεντρώσει πολιτικούς, καλλιτέχνες και ειδικούς για να συζητήσουν για την οικοδόμηση μοντέλων ανιθαγενών δημοκρατιών και την κουλτούρα της αλληλεγγύης. Η εκδήλωση συγκεντρώνει συμμετέχοντες από τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν καθώς και πολιτικές προσωπικότητες από το διεθνές πλαίσιο.

«Αυτό το μήνυμα είναι αφιερωμένο σε ένα μέλλον που καθοδηγείται από την ανάπτυξη στο Κουρδιστάν και συγκεντρώνει πολιτικούς, ειδικούς και καλλιτέχνες από την Ελβετία, το Κουρδιστάν και το εξωτερικό για ανοιχτά εργαστήρια και συζητήσεις για θέματα δημοκρατίας χωρίς κράτος και πολιτισμούς αλληλεγγύης», λένε οι διοργανωτές.

Αυτά τα ερωτήματα θα συζητηθούν σύμφωνα με τα παραδείγματα του Abdullah Öcalan, το μοντέλο του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού και την εφαρμογή του στη Rojava. Θα συζητηθεί επίσης η σημασία του αγώνα του κουρδικού γυναικείου κινήματος ενάντια στα πατριαρχικά, εθνικιστικά και καπιταλιστικά κράτη, και με αυτή την έννοια, θα αντιμετωπιστεί η οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, χωρίς φύλο και οικολογικής κοινωνίας.

 

2023-09-22T18:27:03+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top