Η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας ανακοινώνει την αναβολή ημέρες πριν από τις αμφιλεγόμενες εναρκτήριες κάλπες, επικαλούμενη περισσότερο χρόνο που απαιτείται για τον έλεγχο και την πρόσκληση διεθνών παρατηρητών, ενώ η πολυεθνική κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή παραμένει αποφασισμένη στη δημοκρατική της πορεία προς την ασφάλεια και την ειρήνη.

Οι πρωτοποριακές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 11 Ιουνίου στα καντόνια της βόρειας Συρίας που διοικούνται από τη Δημοκρατική Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) αναβλήθηκαν για τον Αύγουστο , αποφάσισε η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της περιοχής. Τα συμμετέχοντα κόμματα ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να διασφαλίσουν ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες θα τηρηθούν, στις πρώτες κάλπες από τότε που η αυτόνομη περιφέρεια κυκλοφόρησε το καινοτόμο κοινωνικό συμβόλαιό της στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο κορυφαίος Σύρος-Κούρδος πολιτικός Σαλίχ Μουσλίμ δήλωσε χθες, λίγο πριν την τελική απόφαση, ότι παρά τα αιτήματα αναβολής των συμμετεχόντων  οι κάλπες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια της περιοχής υπό την ηγεσία των Κούρδων, ανεξάρτητα από τις διεθνείς αντιρρήσεις. Η απόφαση αναβολής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, τόνισε, «φυσικά» θα γίνει σεβαστή.

Δύο συνασπισμοί, τρία κόμματα και αρκετοί ανεξάρτητοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στις εκλογές, μερικοί από τους οποίους υπέβαλαν αίτημα αναβολής για να μπορέσουν να εξετάσουν λεπτομερέστερα και να δώσουν χρόνο να καλέσουν διεθνείς εκλογικούς παρατηρητές να παρακολουθήσουν τις κάλπες.

Εικάζεται ότι η καθυστέρηση προκλήθηκε από αντιρρήσεις που έγιναν πρόσφατα από τις ΗΠΑ , οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχαν επαρκή πρότυπα για «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», όπως ορίζεται στο ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι με τη στρατιωτική πτέρυγα της AANES , οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στον Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS, ωστόσο αρνείται να σεβαστεί την πολιτική νομιμότητα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι διαρροές υπέρ του καθεστώτος αποκάλυψαν «την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιταχύνει την αναγνώριση ενός κουρδικού καντονιού που ελέγχεται από τις SDF στη βορειοανατολική Συρία ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο».

Οι εκλογές είναι οι πρώτες από τότε που η AANES εγκαινίασε στα τέλη του περασμένου έτους το καινοτόμο κοινωνικό συμβόλαιό της , που λειτουργεί ως σύνταγμα που καθορίζει τις αρχές που διέπουν την δημοκρατία.

Τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να προσέλθουν στις εναρκτήριες κάλπες, από τα διοικητικά καντόνια Al-Jazeera (Cizre), Deir ez-Zor (Derezor), Raqqa (Raqa), Al-Furat (Eufrates) – συμπεριλαμβανομένου του Kobani (Κομπάνι), Manbij, Afrin, Al-Shahba και al-Tabqa.

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν επιδεινωθεί από τις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις , με αποκορύφωμα τις προειδοποιήσεις ότι η AANES θα δεχτεί άμεση στρατιωτική επίθεση σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σκότωσαν ήδη τέσσερις μαχητές των SDF το Σαββατοκύριακο και τραυμάτισαν δώδεκα πολίτες.