Εκτεταμένη κρύπτη όπλων ανακαλύφθηκαν σε ένα κρυμμένο κελάρι που συνδέεται με τον William Malet, τον ύποπτο για την τριπλή ανθρωποκτονία Κούρδων στο Παρίσι το 2022, προκαλώντας νέα αιτήματα για έρευνα για τρομοκρατία.

 

Ένα όπλο και ένα εκτεταμένο οπλοστάσιο ανακαλύφθηκαν σε ένα κρυφό κελάρι που συνδέεται με τον William Malet, τον ύποπτο για την τριπλή ανθρωποκτονία Κούρδων στο Παρίσι το 2022. Αυτή η ανακάλυψη εγείρει ερωτήματα σχετικά με πιθανούς συνεργούς στην επίθεση στις 23 Δεκεμβρίου 2022 και αναζωπυρώνει εκκλήσεις για έρευνα για τρομοκρατική επίθεση.

Ο William Malet, 71, συνταξιούχος σιδηροδρομικός υπάλληλος, βρίσκεται υπό έρευνα μετά τις βάναυσες δολοφονίες της Emine Kara (Evîn), ηγετικής φυσιογνωμίας του κινήματος για τα δικαιώματα των Κούρδων, του μουσικού Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) και του πολιτικού ακτιβιστή Abdurrahman Kızıl.

Στις 17 Μαΐου, η αστυνομία αποκάλυψε ότι είχε βρει ένα ελβετικό τυφέκιο SIG STG 57, εκατοντάδες φυσίγγια, μαχαίρια, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και ένα όπλο σε ένα κελάρι κάτω από ένα διαμέρισμα στην Rue Bachaumont, Paris II. Αυτή η κρυφή κρύπτη ανακαλύφθηκε με βάση τις οδηγίες του  και δεν ήταν προηγουμένως γνωστή στους ερευνητές.

Η τελευταία ανάκριση του Malet στις 27 Μαρτίου περιελάμβανε την παραδοχή του ότι σχεδίαζε επίθεση στο Σεν Ντενί πριν στοχοποιήσει την κουρδική κοινότητα στην Rue d’Enghien. Ισχυρίστηκε ότι είχε εγκαταλείψει το αρχικό του σχέδιο λόγω τεχνικών προβλημάτων με το τουφέκι. «Το τουφέκι αποσυναρμολογήθηκε, το κοντάκι αποσπάστηκε και μπλοκαρίστηκε όταν προσπάθησα να το επανασυναρμολογήσω», εξήγησε.

Η ανακάλυψη αυτού του κρυφού οπλοστασίου ενέτεινε τις υποψίες για συνενοχή. Ο David Andic, δικηγόρος του Γαλλικού Δημοκρατικού Κουρδικού Συμβουλίου (CDK-F) που ενεργεί για λογαριασμό των θυμάτων, τόνισε τις ασυνέπειες στις δηλώσεις του Malet. «Πιστεύουμε ότι ο Malet κρύβει την αλήθεια, προσφέροντας μόνο εξελισσόμενες εκδοχές γεγονότων. Απαιτούμε διεξοδική έρευνα για το παρελθόν του», δήλωσε.

Αυτή η πρόσφατη εξέλιξη ακολουθεί μια συνέντευξη Τύπου στις 2 Μαρτίου, στην οποία εκπρόσωποι του CDK-F και οι δικηγόροι τους απέρριψαν δημόσια το επιχείρημα των γαλλικών αρχών ότι η επίθεση βασίστηκε αποκλειστικά σε «ρατσιστικό κίνητρο» και ζήτησαν λεπτομερή έρευνα για το πιθανή εμπλοκή εξωτερικών επιρροών.

Η Berivan Polat του CDK-F σχολίασε την ψυχική σταθερότητα του Malet, υποστηρίζοντας, «Είναι ψυχικά υγιής», προσθέτοντας, «Ωστόσο, ρωτάω ποιος του ανέθεσε να πραγματοποιήσει αυτή τη σφαγή». Ο δικηγόρος Christian Charrière-Bournazel επεσήμανε την εχθρότητα του τουρκικού κράτους προς τους Κούρδους και ρώτησε εάν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να είχαν κατευθύνει τον Malet, αναφέροντας την ανάγκη εξέτασης των  συσκευών.

Ο δικηγόρος Ντέιβιντ Άντιτς είχε σημειώσει προηγουμένως ότι η αυτο-περιγραφή του Malet ότι είχε ένα «παθολογικό μίσος» ενίσχυσε την υποψία ότι μπορεί να είχε λάβει εξωτερικές συμβουλές. Οι εκπρόσωποι των θυμάτων συνεχίζουν να πιέζουν για τον επαναχαρακτηρισμό των δολοφονιών ως τρομοκρατική ενέργεια. Ο δικηγόρος του Malet αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο Ahmet Kaya στο Παρίσι στις 23 Δεκεμβρίου 2022, απηχώντας μια παρόμοια επίθεση σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα σε ένα κουρδικό κέντρο πληροφοριών, το οποίο βρισκόταν επίσης στο Παρίσι, και το οποίο επίσης ειχε  τρία θύματα.