Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο την Παρασκευή

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο την Παρασκευή

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο την Παρασκευή

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο την Παρασκευή

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο για να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου, ακυρώθηκε λόγω διαφωνίας μεταξύ των μερών για το περιεχόμενο της συνάντησής τους. Ο Σολτς σκόπευε να επικρίνει δημόσια την πρόσφατη εμφάνιση βουλευτή του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, σε προεκλογική του εκστρατεία στην Γερμανία.

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, ακυρώθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), το οποίο εδρεύει στο Ανόβερο.

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Καγκελαρίου, Jens Plötner, και ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο και την ώρα της συνάντησης, όπως ανέφερε το RND την Τρίτη, επικαλούμενο πηγές κοντά στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.

Ένα από τα θέματα για τα οποία οι δύο σύμβουλοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, ήταν η πρόθεση του Σολτς να επικρίνει δημόσια την πρόσφατη προεκλογική εμφάνιση ενός βουλευτή του AKP, στην πόλη Νόις της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ερντογάν.

Στις 13 Ιανουαρίου, ο Μουσταφά Ατσικγκιόζ, βουλευτής του AKP, ζήτησε την εξόντωση όλων όσων αντιτίθενται στον Ερντογάν στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τζαμί στο Νόις. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σε εξηγήσεις τον Τούρκο πρέσβη στην χώρα, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του Ατσικγκιόζ στο Νόις ως «ρητορική μίσους».

Υπήρχαν επίσης εικασίες που προέκυψαν από τα σχέδια του AKP να επισπεύσει τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία για τις 14 Μαΐου , οι οποίες ήταν αρχικώς προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, ότι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψή του στο Βερολίνο ως μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Steffen Hebestreit, εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει πληροφορίες για το θέμα, αλλά πως πράγματι «υπήρχαν φήμες προς αυτή την κατεύθυνση».

Μια διαμαρτυρία από την πρωτοβουλία «Ο Ερντογάν Είναι Ανεπιθύμητος» είχε επίσης προγραμματιστεί για πραγματοποιηθεί έξω από το γραφείο του καγκελαρίου Σολτς στο Βερολίνο, για τις 27 Ιανουαρίου.