Ακόμα και το Βερολίνο έχασε την υπομονή του!

Ακόμα και το Βερολίνο έχασε την υπομονή του!

Ακόμα και το Βερολίνο έχασε την υπομονή του

Ακόμα και το Βερολίνο έχασε την υπομονή του!

Τελειώνει ο προστατευτικός ρόλος που ανέλαβε η Γερμανία υπέρ της Τουρκίας. «Η υπομονή για την Άγκυρα έχει εξαντληθεί», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος και ανακοίνωσε ότι στην ημερήσια διάταξη στις 10 Δεκεμβρίου, θα συμπεριληφθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Τα σενάρια επιβολής κυρώσεων ακούγονται διαρκώς από χώρες τις ΕΕ κατά της Τουρκίας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είχαν ληφθεί πρακτικά μέτρα. Τώρα οι κυρώσεις κατά του τουρκικού καθεστώτος επανέρχονται στο προσκήνιο με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.

Η πολιτικός της ΕΕ που υιοθέτησε μέχρι τώρα την πιο θετική και κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως στις 10 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μιας και το ζήτημα έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Εξηγώντας ότι οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών χωρών θα εξετάσουν τις εξελίξεις μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου και θα λάβουν τις αποφάσεις τους αναλόγως, η Μέρκελ δήλωσε πως, «τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε αυτή τη στιγμή».

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας εκφράζοντας τις εκτιμήσεις του για το θέμα υποστήριξε πως «η υπομονή του Βερολίνου για την Άγκυρα έχει τελειώσει», ξεκαθαρίζοντας πως οι πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων στις 10 Δεκεμβρίου. Επιπλέον κάλεσε για ακόμα μια φορά την Άγκυρα «να σταματήσει τις προκλήσεις στη Μεσόγειο» και εξήγησε πως «η Τουρκία με τη συμπεριφορά της θα αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα ληφθούν οι αποφάσεις μας τον Δεκέμβριο. Εάν δεν υπάρξουν θετικά μηνύματα από την Τουρκία μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, και εάν υπάρχουν επιπρόσθετες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στο Ψευδοκράτος, τότε σίγουρα θα αλλάξει η κατάσταση», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Μπορέλ: Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο

Ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την άποψη ότι στις 10 Δεκεμβρίου θα κριθεί η μελλοντική πορεία των σχέσεων με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, μετά την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Μπορέλ δήλωσε: «Ο χρόνος τελειώνει, πλησιάζουμε το πιο κρίσιμο σημείο στις σχέσεις μας με την Τουρκία». Ο ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως η κλιμάκωση των εντάσεων και οι προβοκατόρικες ενέργειες του Ερντογάν και του τουρκικού καθεστώτος, μετά και την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα, αναδεικνύουν την εμβάθυνση του χάσματος Τουρκίας – ΕΕ και οδηγούν στην πιθανή επιβολή κυρώσεων.