Συνολικά 1.330 δικηγόροι ζήτησαν πρόσβαση στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση στο νησί Ιμράλι της Τουρκίας για 34 μήνες.

Συνολικά 1.330 δικηγόροι από 35 δικηγορικούς συλλόγους κατέθεσαν αναφορά στο τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας άδεια να συναντηθούν με τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Abdullah Öcalan στη φυλακή του νησιού İmralı.

Οι δικηγόροι πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου έξω από τα δικαστικά κτήρια του Ντιγιαρμπακίρ (Amed), όπου κατατέθηκε η αναφορά, ζητώντας να τερματιστεί η 34μηνη απόλυτη απομόνωση που επιβλήθηκε στον Οτσαλάν και τους συναδέλφους του στη φυλακή İmralı, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım και Veysi Aktaş. , και επισημαίνοντας ότι η απαγόρευση των νόμιμων επισκέψεων ισχύει από τις 7 Αυγούστου 2019.

Οι δικηγόροι αναφέρθηκαν επίσης σε αξιολόγηση της κατάστασης από την Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), η οποία δήλωσε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 5 Αυγούστου ότι ο Öcalan και οι άλλοι τρεις κρατούμενοι υπόκεινται σε πλήρη απαγόρευση επαφής με τον έξω κόσμο , περιγράφοντάς το ως «ένα είδος φυλάκισης χωρίς επικοινωνία». Η CPT διαπίστωσε ότι «μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων είναι απαράδεκτη και σαφώς αντιβαίνει στα διεθνή μέσα και πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι η απαγόρευση των νόμιμων επισκέψεων στη φυλακή Ιμραλί παραβιάζει το τουρκικό δίκαιο καθώς και τους διεθνείς κανόνες και τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τόνισαν ότι τα κράτη έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι οι κρατούμενοι  μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους και τη φύση της ποινής τους.

Υπογραμμίζοντας τις προηγούμενες προσπάθειές τους, οι δικηγόροι ανέφεραν ότι το 2022, 775 δικηγόροι από 29 διαφορετικούς δικηγορικούς συλλόγους σε όλη την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων δικηγορικών συλλόγων, είχαν ζητήσει από τις τουρκικές αρχές να άρουν την απαγόρευση των νομικών επισκέψεων. Ωστόσο, καμία απάντηση δεν ελήφθη.

Επιπλέον, 350 δικηγόροι από 22 κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, υπέβαλαν αίτηση τον Σεπτέμβριο του 2022 ζητώντας να συναντηθούν με τους κρατούμενους στο νησί İmralı, όπως και περισσότεροι από 750 δικηγόροι από τη Μέση Ανατολή τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτές οι διεθνείς αιτήσεις παρέμειναν επίσης αναπάντητες.

Οι δικηγόροι ολοκλήρωσαν επαναλαμβάνοντας την έκκλησή τους για άμεσο τερματισμό των συνεχιζόμενων παραβιάσεων δικαιωμάτων και της απομόνωσης, τονίζοντας ότι οι προσπάθειές τους είναι σύμφωνες με τις αρχές που ορίζονται σε διεθνείς συμφωνίες όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος.