Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί του εδώ και 34 μήνες - Αγωνία για την τύχη του

 

Πολλοί αγωνιούν για την κατάσταση της υγείας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται σε απομόνωσηστις φυλακές υψηλής ασφαλείας στο νησί Ιμραλί

 

Οργή κατά της κυβέρνησης Ερντογάν έχει προκαλέσει στην Τουρκία η μεταχείριση του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καθώς έχει να συναντηθεί ή να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους του εδώ και 34 μήνες.

Όλα αυτά κάνουν πολλούς να αγωνιούν για την τύχη και την κατάσταση της υγείας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση επί 24 χρόνια στις φυλακές υψηλής ασφαλείας τύπου F στο νησί Ιμραλί της Προύσας, εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης.  μετά από τη διεθνή συνωμοσία την Δευτέρα στις 15 Φλεβάρη 1999, τότε που η Ελληνική Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, παρέδωσε στους διώκτες του, τον ηγέτη του κουρδικού λαού, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από την Ελληνική Πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου τον έστειλε «για την ασφάλειά του», αφού αρνήθηκε να του παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

 

Η τελευταία φορά που κάποιος επικοινώνησε με τον καταδικασμένο ηγέτη του PKK ήταν στις 25 Μαρτίου 2021 όταν είχε μία σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον αδελφό του. Μετά από αυτήν την επικοινωνία, η οποία διακόπηκε, δεν έχει ληφθεί καμία πληροφορία για τον Οτσαλάν και τους άλλους κρατούμενους στο νησί, τον Χαμιλί Γιλντιρίμ, τον Βεϊσί Ακτάς και τον Ομέρ Χαϊρί Κονάρ.

Η απαγόρευση επίσκεψης των δικηγόρων του Οτσαλάν στις φυλακές στο νησί Ιμραλί παραβιάζει τον νόμο περί εκτέλεσης ποινών

Δικηγόροι από την Τουρκία όπως αναφέρει η εφημερίδα Duvar, ανέγνωσαν κοινή δήλωση στις 23 Ιανουαρίου μπροστά από το δικαστικό μέγαρο του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία σχετικά με την αίτηση που υποβλήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης για άρση της απαγόρευσης επαφών που έχει επιβληθεί στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Στην κοινή δήλωση ήταν παρών βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) και εκπρόσωποι από τις ενώσεις δικηγόρων της Τουρκίας. Περίπου 1330 δικηγόροι από 35 δικηγορικούς συλλόγους, τους Δικηγόρους για την Ελευθερία (ÖHD) και την Προοδευτική Ένωση Δικηγόρων (ÇHD) της Τουρκίας υπέγραψαν την αίτηση. Στον ηγέτη του εκτός νόμου PKK παρεμποδίζεται η συνάντηση με τους δικηγόρους του από το 2019, γεγονός που τα μέλη των δικηγορικών συλλόγων που ανέγνωσαν την κοινή δήλωση χαρακτήρισαν παραβίαση των διεθνών διακηρύξεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Από το 2011 έχει συναντηθεί πέντε φορές με τους δικηγόρους του

Ένας εκ των προέδρων του ÖHD, ο Εκίν Γετέρ κατά την ανάγνωση της κοινής δήλωσης επέστησε την προσοχή στο παράνομο της απαγόρευσης επαφών. Από το 2011, οι Αρχές επέτρεψαν στον Οτσαλάν να συναντηθεί με τους δικηγόρους του μόνο πέντε φορές το 2019, σύμφωνα με τη δήλωση.

Ο Γετέρ επικαλέστηκε την έκθεση του 2020 της Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), η οποία όρισε το καθεστώς του Οτσαλάν ως «απόλυτη κράτηση σε απομόνωση».

«Η απαγόρευση των επισκέψεων δικηγόρων είναι απαράδεκτη»

Η έκθεση της CPT κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απαγόρευση των επισκέψεων δικηγόρων από τις τουρκικές Αρχές είναι «απαράδεκτη» και αποτελεί παραβίαση των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Γετέρ πρόσθεσε ότι η απαγόρευση επίσκεψης των δικηγόρων του Οτσαλάν στις φυλακές στο νησί Ιμραλί παραβιάζει τον νόμο περί εκτέλεσης ποινών. «Οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων τους, ανεξάρτητα από την ταυτότητα και τις ποινές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γετέρ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη αυτή.

 

Οι δικηγόροι υπέβαλαν παρόμοια αίτηση το 2022, απευθυνόμενοι σε ένα Γραφείο Προϊσταμένου της Εισαγγελίας και στη διοίκηση των φυλακών Ιμραλί, αλλά δεν έλαβαν απάντηση. Την ίδια χρονιά, πάνω από 1.000 δικηγόροι από 22 χώρες υπέβαλαν αίτηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας για να επισκεφθούν τους τέσσερις κρατούμενους στο νησί Ιμραλί και απαίτησαν να τερματιστεί η παράνομη απομόνωσή τους. Και αυτές οι αιτήσεις έμειναν επίσης αναπάντητες.

Ο Γετέρ ανέφερε ακόμα ότι οι δικηγόροι πρέπει να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και να συναντούν τους πελάτες τους χωρίς «καταπίεση, αναστολή, παρενόχληση ή διαφθορά» σύμφωνα με τις αρχές του τοπικού και του διεθνούς δικαίου.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Επιτροπή Διερεύνησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του τουρκικού κοινοβουλίου δήλωσε αόριστα ότι η αίτηση του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) να επισκεφθεί τον Οτσαλάν θα μπορούσε να εγκριθεί «εάν αυτό κριθεί σκόπιμο».

2024-01-25T15:04:51+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top