ΚυπροΚουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης: Πάλης ξεκίνημα…
ΚυπροΚουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης: Πάλης ξεκίνημα…
- Date: 14 Ιανουαρίου, 2022
- Categories:Ανακοινώσεις
- Date: 14 Ιανουαρίου, 2022
- Categories:Ανακοινώσεις
ΚυπροΚουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης: Πάλης ξεκίνημα...
Ο ΚυπροΚουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης στοχεύσει στη θεσμική μετουσίωση των δράσεών του, στις οποίες περιλαμβάνεται η ενημέρωση της κυπριακής κοινής γνώμης, καθώς και των πολιτικών κομμάτων για το κουρδικό ζήτημα. Πέραν τούτου, θα καταβληθεί προσπάθεια για συνεργασία των κυπριακών Αρχών με τις κουρδικές πολιτικές δομές, αλλά και για παροχή βοήθειας στους διαμένοντες στην Κύπρο Κούρδους
Tην Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2021, ανακοινώθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία η ίδρυση του ΚυπροΚουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν (που δραστηριοποιήθηκε την περίοδο 1988 μέχρι την παράδοση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν). Όπως σημειώνεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου, στόχος του νεοϊδρυθέντος Συνδέσμου, πέραν της έκφρασης αλληλεγγύης στον κουρδικό αγώνα, είναι η αρωγή των Κούρδων προσφύγων που βρίσκονται στην Κύπρο, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το κουρδικό ζήτημα και η επαφή των δύο πολιτισμών.
Τη διάσκεψη συντόνισε η δημοσιογράφος Τώνια Σταυρινού, η οποία εξήγησε ότι ο απελευθερωτικός αγώνας του κουρδικού λαού αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους Κυπρίους που δεν μπορούν να συμβιβαστούν ηθικά με την κατοχή. «Καμία δύναμη δεν μπορεί να υποτάξει έναν λαό, αν σε κάθε του ανάσα επιλέγει την ελευθερία του» υπογράμμισε η δημοσιογράφος, αναφερόμενη παράλληλα τον ανελέητο πόλεμο που δέχονται οι Κούρδοι από το τουρκικό κράτος.
Στη συνέχεια μίλησε ο Φοίβος Γ. Σπάρος εκ μέρους του Αντικατοχικού Κινήματος «Κυκλάμινο», εξηγώντας την ανάγκη ύπαρξης ενός συνδέσμου αλληλεγγύης μεταξύ Κυπρίων και Κούρδων έναντι της διαχρονικής καταπιεστικής πολιτικής της Τουρκίας. Ακολούθησαν τοποθετήσεις των Χρήστου Ιακώβου (Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών - ΚΥΚΕΜ), Κωστή Ευσταθίου (βουλευτή της ΕΔΕΚ), Γιώργου Περδίκη (πρώην βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων) και Ελένης Θεοχάρους (Προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη). Εξηγώντας τη σημασία του κουρδικού ως ανθρωπιστικού και δημοκρατικού ζητήματος (που αφορά όλο τον πολιτισμένο κόσμο), ο Χρήστος Ιακώβου εξήγησε τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η διακριτότητα και το αίτημα του κουρδικού λαού για ανεξαρτησία (1. αυτοσυνείδηση, 2. μακρόχρονες διακρίσεις και καταπίεση από την πλειοψηφία, 3. ιστορική και γεωγραφική συνέχεια). «Ο αγώνας, λοιπόν, των Κούρδων, δεν είναι πολιτικό τερτίπι ή ένας απλός αγώνας μιας ομάδας παρανοϊκών […] αλλά μια μορφή αυτοάμυνας στην ηγεμονική καταπίεση, που μέσα στον χρόνο εξελίχθηκε σε ένα συγκροτημένο κίνημα από πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και ιδεολογικής άποψης», συμπλήρωσε ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ.
Ο Γιώργος Περδίκης, συνδέοντας ξεκάθαρα το νέο εγχείρημα με τη δράση της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, υποστήριξε ότι πρόκειται ουσιαστικά για επανασύσταση υπό νέα επωνυμία. Ο πρώην βουλευτής ανέφερε στη «Σημερινή Online» ότι στόχος είναι να καταστεί εφικτή η συνεργασία (και η αναγνώριση) των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις πολιτικές δομές που έχουν ιδρύσει οι Κούρδοι. Εξηγώντας ότι προσδοκούν σε θεσμική μετουσίωση των δράσεων του Συνδέσμου, δήλωσε ότι στο πολιτικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τον αγώνα των Κούρδων, με στόχο την τοποθέτησή τους (όπως και της ίδιας της Βουλής των Αντιπροσώπων) επί των εξελίξεων. Από την πλευρά του, ο Κωστής Ευσταθίου χαρακτήρισε τον αγώνα των Κούρδων ως «φωτεινό φάρο» για τον αγώνα των Κυπρίων. Τέλος, η Ελένη Θεοχάρους υπέδειξε ότι η ίδρυση του Συνδέσμου αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα, καλώντας σε ανάληψη πρωτοβουλιών βοήθειας στον κουρδικό αγώνα.
Το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης [PYD] εκπροσώπησε στη διάσκεψη ο Γιασέιν Ταρμπούς. Επιχειρώντας μια σύντομη αναδρομή, ο τελευταίος εξήγησε τις βασικές παραμέτρους του κουρδικού ζητήματος σήμερα και εξέφρασε τις προσδοκίες του για μελλοντική αποκατάσταση του λαού του, αλλά και των Κυπρίων. Εκ μέρους των Κούρδων μίλησε και ο αγωνιστής Τσερκέζ Κορκμάζ που, καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του μνημόνευε τον Θεόφιλο Γεωργιάδη. Σημειώνοντας ότι η ίδρυση του ΚυπροΚουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης αποτελούσε την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής του, αναφέρθηκε στους αγώνες του δολοφονηθέντος Κύπριου αγωνιστή ως θεμέλιο της περαιτέρω δράσης που αναλάμβαναν με τη νέα πρωτοβουλία που εξαγγέλθηκε. Επιπλέον, αναδεικνύοντας την προσφορά του Θεόφιλου Γεωργιάδη στον κουρδικό αγώνα και φανερώνοντας το στίγμα του στις συνειδήσεις των Κούρδων, εξήγησε: «Δίνοντας στο πολιτιστικό μας ίδρυμα το όνομά του, προσπαθούμε και καταφέρνουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τη φιλοσοφία και με τα διδάγματα του Θεόφιλου Γεωργιάδη. Και αύριο όταν ιδρυθεί το Κουρδιστάν, υποσχόμαστε ότι θα δοθεί το όνομά του είτε σε σχολεία είτε σε Πανεπιστήμια, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η φιλοσοφία του στις μελλοντικές γενεές».
Ο Γιώργος Περδίκης είχε δηλώσει στη διάρκεια της εκδήλωσης: «Η αναφορά στον Θεόφιλο Γεωργιάδη είναι διαχρονική και χρήσιμη, αφού μας υποχρεώνει να επαναδιατυπώσουμε την πολιτική του παρακαταθήκη, η οποία είναι η εξής: Η λύση του Κυπριακού περνά από τα βουνά του Κουρδιστάν». Σε σχέση με τη συγκεκριμένη δήλωση, αλλά και τις επισημάνσεις του Τσερκέζ Κορκμάζ, τοποθετήθηκε στη «Σημερινή Online» ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Θεόφιλου Γεωργιάδη», Αλέκος Μιχαηλίδης. Αναφερόμενος αρχικά στην ίδρυση του ΚυπροΚουρδικού Συνδέσμου, υπογράμμισε ότι είναι προς όφελος των δύο λαών τέτοιες κινήσεις. Εξήγησε δε πως το νέο εγχείρημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να επηρεάσει και θεσμικά την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας που αγνοεί τον κουρδικό αγώνα όλα αυτά τα χρόνια και δεν έπραξε αρκετά για να βοηθήσει τον «υπ’ αριθμόν ένα» εχθρό του τουρκικού φασισμού, έστω δίνοντας το όνομα «Αμπντουλάχ Οτσαλάν» σε μια οδό, μια πλατεία, ένα πάρκο. Περαιτέρω ανέφερε: «Είναι συγκλονιστικό το γεγονός πως οι Κούρδοι μνημονεύουν, με κάθε ευκαιρία, τον ήρωα Θεόφιλο Γεωργιάδη, την ώρα που στην Κύπρο δεν έχει εκτιμηθεί τόσο πολύ». Επισημαίνοντας ότι ο ίδιος ο Θεόφιλος Γεωργιάδης αφιέρωσε και έδωσε τη ζωή του στον κοινό αγώνα Κυπρίων και Κούρδων, εμπνέοντας, 26 χρόνια μετά τη θυσία του, τους δύο λαούς, συμπλήρωσε:
«Η κληρονομιά του Θεόφιλου, που μας υποχρέωσε να ιδρύσουμε και τη δική μας πρωτοβουλία, πρέπει να τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο της παιδείας του τόπου και του πολιτισμού μας. Η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να περάσει από τα βουνά του Κουρδιστάν για να βρει τη λευτεριά της και να απαλλαγεί από τους τουρκικούς δαίμονές της. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί κι ο νεοσύστατος σύνδεσμος, που επανατοποθετεί διαδικασίες που άρχισαν από τις δεκαετίες του 1980 και 1990».
Ο Αλέκος Μιχαηλίδης κατέληξε υπενθυμίζοντας πως η περίπτωση του Κούρδου αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ και η μάχη για απελευθέρωσή του από τις φυλακές της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2019, είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα της κοινής μοίρας των δύο λαών.
*Φωτογραφίες: Λάμπρος Καλλένος.
Πηγή Σημερινή Online
Αφήστε ένα σχόλιο