Η ερευνητική δημοσίευση Private Eye με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε μια καυστική κριτική για τη διαφθορά της οικογένειας Μπαρζανί και την αποτυχία τους στον κουρδικό λαό. Ένας Κούρδος συγγραφέας που δεν κατονομάζεται έχει αποκαλέσει τη φυλή Μπαρζανί «στολή της μαφίας».

 

Ένας ανώνυμος Κούρδος συγγραφέας της ερευνητικής εφημερίδας Private Eye με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο επέκρινε την οικογένεια Μπαρζανί σε ένα σατιρικό άρθρο με τίτλο «Καρτ ποστάλ από το Ερμπίλ».

Στο άρθρο , ο συγγραφέας απεικονίζει τους Μπαρζάνη ως «στην κεφαλή μιας οργάνωσης που επικεντρώνεται στον προσωπικό εμπλουτισμό».

Αν και η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) φέρεται να λαμβάνει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως από έσοδα από το πετρέλαιο, δεν έχει καταβάλει sτους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους τους οφειλόμενους μισθούς. Ο συγγραφέας το αποδίδει σε υποτιθέμενη διαφθορά εντός της οικογένειας Μπαρζανί, ισχυριζόμενος ότι έχουν χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για προσωπικές πολυτέλειες, συμπεριλαμβανομένων πολυτελών αρχοντικών και ακριβών ρολογιών.

Μάλιστα, όπως ανέφερε το Medya News το 2021, υπολογίστε τον πλούτο της οικογένειας σε δισεκατομμύρια. Η αδυναμία της KRG να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της οδήγησε σε απεργίες εργαζομένων του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων δασκάλων, γιατρών και νοσοκόμων, τον περασμένο χρόνο.

Σε μια περίπτωση διαφθοράς, το Private Eye τόνισε ότι ο Sirwan Barzani, ανιψιός του προέδρου, βρέθηκε ότι εξαπάτησε την Iraq Telecom Ltd δωροδοκώντας την ιρακινή Επιτροπή Επικοινωνιών και Μέσων, με αποτέλεσμα να επιδικαστεί στην Iraq Telecom αποζημίωση 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ομοίως, το 2021, η Genel Energy με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε την KRG ότι κατήγγειλε παράνομα τις συμβάσεις παραγωγής φυσικού αερίου.

Πρόσφατα, μέλη της οικογένειας Μπαρζανί παρακολούθησαν μια εκδήλωση Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ιράκ-Βρετανίας στο Λονδίνο, όπου διοργάνωσαν μια επενδυτική σύνοδο κορυφής. Ωστόσο, η εκδήλωση διακόπηκε από μια ομάδα που ονομάζεται «Barzani Watch», η οποία σκόρπισε ψεύτικα χαρτονομίσματα της «Bank of Barzani» γύρω από το χώρο, κοροϊδεύοντας την υποτιθέμενη συμμετοχή της οικογένειας σε διαφθορά και δωροδοκία.

Οι αρχές της KRG αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό κατηγορίες για διαφθορά . Το 2022, οι εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν αντιμετωπίστηκαν με σκληρή απάντηση από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Κούρδος δημοσιογράφος Amed Dicle μοιράστηκε το άρθρο του Private Eye στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, προσθέτοντας τη δική του κριτική για την οικογένεια Barzani. Τους κατηγόρησε ότι μετέτρεψαν το όνειρο για ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν σε «ιστό διαφθοράς» και κάλεσε να λογοδοτήσουν.

Εν τω μεταξύ, η KRG και η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχουν συνάψει συμφωνία με την Τουρκία για να επιτρέψουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ με αντάλλαγμα οικονομικές παραχωρήσεις σε νερό, πετρέλαιο και υποδομές.