Σε ένα πρόσφατο σε βάθος άρθρο του Tim Krüger, που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα junge Welt, η περίπλοκη και ταραχώδης ιστορία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) διερευνάται υπό το φως της 40ής επετείου του. Το PKK, που ιδρύθηκε από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, εξελίχθηκε από μια μικρή μαρξιστική-λενινιστική ομάδα σε μια τρομερή πολιτική και στρατιωτική δύναμη, αμφισβητώντας το τουρκικό κράτος για την ανεξαρτησία των Κούρδων. Το άρθρο παρέχει μια περιεκτική ματιά στο πώς το ιδεολογικό θεμέλιο και ο ένοπλος αγώνας του PKK έχουν διαμορφώσει το πολιτικό τοπίο στην Τουρκία και πέρα από αυτήν.
Ένα από τα βασικά στοιχεία που επισημαίνονται στο άρθρο του Krüger είναι οι ιδεολογικές βάσεις του PKK. Ιδρυμένο ως μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση, το PKK θεωρούσε την τουρκική κυβέρνηση ως αποικιακή δύναμη που καταστέλλει την κουρδική ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό. Ο Krüger παραθέτει από τις πρώτες δηλώσεις του PKK, όπως, «Το HRK [Απελευθέρωση των Δυνάμεων του Κουρδιστάν] επιδιώκει τον στόχο να ηγηθεί του αγώνα του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, μια δημοκρατική κοινωνία, ελευθερία και ενότητα υπό την ηγεσία του PKK». Αυτό υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της ομάδας να διαλύσει αυτό που θεωρούσε «τουρκικό αποικιακό φασισμό» και τους ντόπιους Κούρδους συνεργάτες της.
Σε όλο το άρθρο, ο Krüger εφιστά την προσοχή στη στρατηγική προνοητικότητα του ιδρυτή Abdullah Öcalan, ιδιαίτερα στην απόφασή του να δημιουργήσει στρατόπεδα εκπαίδευσης στην κοιλάδα Bekaa του Λιβάνου, η οποία έγινε κρίσιμη βάση για τη στρατιωτική και ιδεολογική εκπαίδευση του PKK. Το άρθρο εμβαθύνει στην ανάπτυξη των τακτικών ανταρτοπόλεμου από τον Οτσαλάν και στις προσπάθειές του να επαγγελματοποιήσει τους μαχητές του PKK. Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η μετακίνηση του Οτσαλάν στον Λίβανο ακολούθησε μια σειρά συλλήψεων στην Τουρκία, όπου η οργάνωση έχανε τα στελέχη της «Το PKK ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο και πιο δυναμικό επαναστατικό κίνημα στην Τουρκία και το Κουρδιστάν εκείνη την εποχή», γράφει ο Krüger. «Αλλά δεν είχε ακόμα μια ισχυρή μαζική βάση και βαθιά ριζωμένη επιρροή στην κοινωνία».
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή του άρθρου του Krüger είναι η εξέταση του ψυχολογικού αντίκτυπου των πρώτων ένοπλων επιχειρήσεων του PKK. Επικαλούμενο την αναφορά του PKK στη «Θεωρία της πρώτης βολής» του Frantz Fanon, το άρθρο εξηγεί ότι η πρώτη πράξη μάχης δεν ήταν απλώς μια επίθεση κατά των τουρκικών δυνάμεων αλλά και μια συμβολική χειρονομία για την ανάκτηση της κουρδικής αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς. Ο Tim Krüger αντιλαμβάνεται καλά αυτό το συναίσθημα, εξηγώντας: «Αυτή η βολή έπρεπε να εκτοξευθεί επειδή ο κουρδικός λαός απειλήθηκε με εξόντωση», αναφέροντας τον Cemîl Bayik, ανώτερο ηγέτη του PKK. Αυτή η προοπτική παρέχει μια βαθύτερη κατανόηση των κινήτρων πίσω από τις πολεμικές τακτικές του PKK και το ευρύτερο ιδεολογικό του πλαίσιο.
Το άρθρο αγγίζει επίσης την εξέλιξη των στόχων του PKK όλα αυτά τα χρόνια. Επιδιώκοντας αρχικά την πλήρη ανεξαρτησία για το Κουρδιστάν, η ομάδα από τότε έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στην υπεράσπιση μεγαλύτερης αυτονομίας και πολιτικών δικαιωμάτων εντός του τουρκικού κράτους. Ο Krüger σημειώνει ότι το PKK προωθεί τώρα μια έννοια γνωστή ως «δημοκρατικός συνομοσπονδισμός», ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης που υποστήριξε ο Οτσαλάν από το κελί της φυλακής του υπό αυστηρές συνθήκες απομόνωσης στην Τουρκία. Παρά αυτή την ιδεολογική στροφή, ο Krüger τονίζει ότι το PKK παραμένει μια αξιοσημείωτη δύναμη στην περιοχή, παρόλο που συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.
Εν κατακλείδι, το άρθρο του Krüger προσφέρει μια διορατική εξερεύνηση της σαραντάχρονης πρόκλησης του PKK στο τουρκικό κράτος, υπογραμμίζοντας την εξέλιξη της ομάδας από μια μικρή, ιδεολογικά καθοδηγούμενη εξέγερση σε βασικό παράγοντα της περιφερειακής γεωπολιτικής. Αυτό το άρθρο, το οποίο περιγράφει σχολαστικά τον αγώνα του PKK για τα δικαιώματα των Κούρδων καθώς και την καταστροφή που προκλήθηκε από τη σύγκρουση στην περιοχή, είναι απαραίτητο να διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία της κουρδικής αντίστασης και της πολιτικής της Μέσης Ανατολής.
Αφήστε ένα σχόλιο