«Εάν η Τουρκία πετύχει τον στόχο της σε αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, ένα ουσιαστικό τμήμα της γης του Κουρδιστάν θα βρισκόταν στα χέρια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα ήταν σχεδόν αδύνατο να το ξαναπάρουν υπό την εξουσία της KRG και της ιρακινής κυβέρνησης».

Οι Κοινοτικές Ειρηνευτικές Ομάδες (CPT) εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με τις απόπειρες εισβολής του τουρκικού στρατού κατοχής στο νότιο Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ).

Η CPT δήλωσε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν μια νέα στρατιωτική επίθεση στο Ιρακινό Κουρδιστάν με έως και 300 στρατιωτικά άρματα μάχης, που επιχειρούν στο έδαφος στο Barbary Balla για δέκα ημέρες και έχουν εισέλθει σε πολλά χωριά της περιοχής.

«Στις 28 Ιανουαρίου 2024, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την κατασκευή ενός στρατιωτικού οδικού δικτύου στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Αυτό το δίκτυο συνέδεε τις στρατιωτικές βάσεις που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της  επιχείρησης «Claw Lightning» του 2021  στην περιοχή Berwary Balla της υποπεριφέρειας Kani Masi. Η Τουρκία κατασκεύασε αυτό το οδικό δίκτυο μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, το οποίο έφτασε τα 9 χιλιόμετρα στο εσωτερικό του Ιρακινού Κουρδιστάν. Στις 10 Απριλίου 2024, η ιρακινή συνοριοφυλακή κατασκεύασε δύο στρατιωτικές βάσεις στα χωριά γύρω από την Μπατίφα. Αυτές οι στρατιωτικές βάσεις, που ιδρύθηκαν στο Mily Siri και στο Chapere Englis, χτίστηκαν για να εμποδίσουν την Τουρκία να προχωρήσει περαιτέρω στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Η κατασκευή αυτών των δύο βάσεων επέτρεψε σε εκατοντάδες οικογένειες από το Kashan, το Shilan, το Banke και δεκάδες άλλα χωριά να επιστρέψουν. Μερικοί χωρικοί είχαν αποτραπεί να επισκεφθούν τα εδάφη τους για 13 χρόνια. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικές προελεύσεις στα χωριά της περιοχής Berwary Balla, που βρίσκεται στα ανατολικά της περιοχής Batifa», ανέφερε η δήλωση με τίτλο «Σε τι στοχεύουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν;»

Η δήλωση συνεχίζει: «Τις τελευταίες δέκα ημέρες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εισήλθαν στα χωριά Ura, Seraro, Aradina, Keste, Chalke και Babire μέσω των στρατιωτικών δρόμων που κατασκευάστηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Τις τελευταίες τρεις ημέρες,  σχεδόν 1000 Τούρκοι στρατιώτες έγιναν μάρτυρες να πηγαίνουν πέρα ​​δώθε μεταξύ της στρατιωτικής βάσης Gre-Barukh  (το Gre-Barukh είναι η πιο εκτεταμένη τουρκική στρατιωτική βάση στο Ιρακινό Κουρδιστάν, η οποία χτίστηκε το 1997) και το βουνό Metina πίσω από την υποπεριφέρεια Bamarne . Από το πρωί της 25ης Ιουνίου, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ένα σημείο ελέγχου μεταξύ των χωριών Μπαμπίρ και Κάνι Μπελαβέ και όποιος ταξιδεύει σε αυτόν τον δρόμο θα ελέγχει τις ταυτότητές».

Η CPT επεσήμανε ότι ο τρέχων στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει μια γραμμή ασφαλείας από τον Σιλάντζε έως την Μπατίφα. Αυτή η γραμμή ασφαλείας διασχίζει τις υποπεριοχές Deraluke, Bamarne, Kani Mase και Begova. Ο τουρκικός στρατός θα έλεγχε όλα τα χωριά, τα βουνά, τα εδάφη, τις κοιλάδες και τα ποτάμια πίσω από αυτή τη γραμμή. Το CPT προειδοποίησε ότι, στο μέλλον, στρατιωτικές συγκρούσεις θα συμβούν εντός αστικών περιοχών και οι πόλεις θα είναι τα πεδία μάχης.

«Ένας άλλος στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας είναι να φτάσει στο όρος Hawt Tabaq μέσω του Shiladze και στη συνέχεια να ελέγξει την οροσειρά Gara. Εάν συμβεί αυτό, η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) θα χάσει το 70-75% της εξουσίας της στην περιφέρεια του Duhok. Ταυτόχρονα, αυτός ο στρατιωτικός ελιγμός είναι μια απάντηση στο πρόσφατο κτίριο βάσης των ιρακινών συνοριοφυλάκων για να αποτρέψει την περαιτέρω είσοδο της Τουρκίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν φέτος», ανέφερε η οργάνωση.

Η CPT προειδοποίησε ότι: «Εάν η Τουρκία πετύχει τον στόχο της σε αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, τότε δεκάδες χωριά και πόλεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρές απειλές και εκατοντάδες χωρικοί και πολίτες θα εκτοπιστούν. Ένα ουσιαστικό τμήμα της γης του Κουρδιστάν θα βρισκόταν στα χέρια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα ήταν σχεδόν αδύνατο να το ξαναπάρουν υπό την εξουσία της KRG και της ιρακινής κυβέρνησης».

2024-06-28T01:46:44+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top