Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συζητήθηκαν στην τελευταία σύνοδο της διήμερης διάσκεψης των Κούρδων που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Miguel Urban Crespo άσκησε δριμεία κριτική στην ΕΕ.

Η τελευταία συνεδρίαση του συνεδρίου EUTCC, που ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με τον κύριο τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία: Συνεργασία και Αντιθέσεις». 

Μιλώντας στη συνεδρίαση που συντόνισε ο Naif Bezwan από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο Brando Benifei από την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δήλωσε ότι υπάρχει μια «σύνθετη» σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωσε ότι αυτό επηρεάζει άμεσα τους Κούρδους.

Ο Μπενιφέι είπε ότι ήταν διεθνής παρατηρητής στην υπόθεση του Κομπάνι και πρόσθεσε: «Έγινα άμεσα μάρτυρας αυτής της πολιτικής καταπίεσης».

Ο Ιταλός βουλευτής αναφέρθηκε εν συντομία στον αντίκτυπο του αγώνα των Κούρδων και είπε ότι πολλά κινήματα στην Ιταλία εμπνεύστηκαν από τον κουρδικό λαό. Ο Μπενιφέι εξέφρασε την υποστήριξή του στον δημοκρατικό αγώνα του κουρδικού λαού.

Ο ευρωβουλευτής από την Ισπανία, Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο, δήλωσε ότι είναι μέλος αντικαπιταλιστικής οργάνωσης στην Ισπανία και δήλωσε ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι άσχημη. “Αυτό συμβαίνει επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση το επιτρέπει”, δήλωσε ο Urban Crespo.

Δηλώνοντας ότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πίεση στους Κούρδους, ο Urban Crespo καταδίκασε έντονα τις πιέσεις στους κρατούμενους και τις επιθέσεις στις «Μητέρες του Σαββάτου ». 

Δηλώνοντας ότι η έννοια του «τρόμου» χρησιμοποιείται ως δικαιολογία από όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, ο Κρέσπο είπε: «Ο Ερντογάν επέβαλε μια πολεμική λογική τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας».

Δηλώνοντας ότι ο πόλεμος έχει γίνει ένας εξαιρετικά σημαντικός μοχλός για τον Ερντογάν, ο Κρέσπο είπε: «Θέλει να καταστρέψει όλες τις προσπάθειες πλουραλισμού, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων».

Δηλώνοντας ότι το προσφυγικό έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία να παρέμβει στην Ευρώπη, ο Κρέσπο επεσήμανε επίσης την κρίση Σουηδίας-ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι η Τουρκία μετέφερε τα στοιχεία πίεσης στην Ευρώπη και η Ευρώπη δεν το απέτρεψε.

Δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει μηχανισμούς πίεσης, ο Κρέσπο σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο έχουν επανειλημμένα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη διαγραφή του PKK από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Επισημαίνοντας ότι η εμπειρία του κουρδικού λαού δεν επιθυμείται να αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Ευρώπη, ο Κρέσπο υπογράμμισε την ανάγκη για μαχητική αλληλεγγύη.

2023-12-09T19:59:42+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top