Το ιταλικό κοινοβούλιο συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη για τα πολιτικά δικαιώματα στην Τουρκία και την περίπτωση του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ζητώντας από την Ιταλία να δράσει κατά της απομόνωσής του.

Η Ιταλία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να τερματίσει την απομόνωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και να εξασφαλίσει την ελευθερία του, απαίτησε μια κοινοβουλευτική συνέντευξη Τύπου με θέμα «Τα πολιτικά δικαιώματα στην Τουρκία και η περίπτωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν».Η συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, η οποία γιόρτασε επίσης την επέτειο της άφιξης του Οτσαλάν στην Ιταλία, ξεκίνησε από τον γερουσιαστή Τίνο Μάγκνι, ο οποίος είχε προηγουμένως ερωτήσει τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τη θέση της Ιταλίας για την απομόνωση του Οτσαλάν.

Ο Magni ανακοίνωσε επίσης μια επικείμενη πρόταση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Κούρδων Γιαζίντι από το ISIS το 2014.

Ο πρώην βουλευτής Giovanni Russo Spena, που εκπροσωπεί την επιτροπή Freedom for Abdullah Öcalan, παρουσίασε λεπτομερώς τις προσπάθειες της επιτροπής και παρείχε υποστήριξη στους πολιτικούς που υποστηρίζουν την απελευθέρωση του Öcalan. Αποκάλυψε ότι είχαν σταλεί αναφορές στους ηγέτες του κοινοβουλίου, καλώντας την Ιταλία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ο σκιτσογράφος Zerocalcare τόνισε τον κεντρικό ρόλο της ιδεολογίας του Οτσαλάν στον αγώνα των Κούρδων και στον αγώνα κατά του ISIS. Υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας του Οτσαλάν τόσο για τον τερματισμό της απάνθρωπης απομόνωσής του όσο και για την πιθανή έναρξη μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Yılmaz Orkan από το Γραφείο Πληροφοριών του Κουρδιστάν στην Ιταλία συμμερίστηκε την άποψη ότι ο Οτσαλάν είναι ο μόνος διαπραγματευτής που μπορεί να ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία. Τόνισε τη σημασία του να κατανοήσει η διεθνής κοινότητα την ιδεολογία που ασκούν οι Κούρδοι, η οποία προτείνει ειρηνικές λύσεις στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Angelo Bonelli, ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων, δήλωσε ότι η υπεράσπιση των καταπιεσμένων μειονοτήτων είναι ηθική υποχρέωση, αναφέροντας την κατάσταση των Κούρδων και την ανάγκη απελευθέρωσης του Οτσαλάν για να επαναφέρει το κουρδικό ζήτημα στο προσκήνιο του πολιτικού διαλόγου.

Ο Nicola Fratoianni, αρχηγός του ιταλικού κόμματος της Αριστεράς, πρότεινε ότι η ειρηνευτική πρόταση του Οτσαλάν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες παγκόσμιες κρίσεις, ολοκληρώνοντας τη διάσκεψη υπενθυμίζοντας τη δική του συμμετοχή στο κίνημα όταν ο Οτσαλάν έφτασε στη Ρώμη.

Σε ξεχωριστό κάλεσμα, η Ελένη Θεοχάρους, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Κύπρου, υποστήριξε το κάλεσμα για ισχυρότερες ενέργειες για την ελευθερία του Οτσαλάν, επικρίνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις διεθνείς δυνάμεις για την αδιαφορία τους. Επαίνεσε τον Οτσαλάν ως γνήσιο ηγέτη και κάλεσε για διεθνή υποστήριξη για την ελευθερία του.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κογκρέσο των Κουρδικών Δημοκρατικών Κοινοτήτων (KCDK-E) ζήτησε ενεργή συμμετοχή στις επερχόμενες δράσεις στις 11 και 12 Νοεμβρίου , με επικεφαλής τα κινήματα νεολαίας, ως μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας για την ελευθερία του Οτσαλάν και τη λύση του κουρδικού ζητήματος. Το KCDK-E τόνισε τον μετασχηματιστικό ρόλο της νεολαίας στις κοινωνικές εξελίξεις και αγώνες, καταδικάζοντας τις διαφθαρτικές επιρροές της καπιταλιστικής νεωτερικότητας και προωθώντας το παράδειγμα του Οτσαλάν ως εναλλακτική λύση.