Κινήματα από διάφορα μέρη του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων την Παρασκευή. Το συνέδριο επικεντρώθηκε κυρίως στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Κινήματα νεολαίας από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για την πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη Νέων την Παρασκευή. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

 

Διοργανώθηκε από το δίκτυο Youth Writing History και το Ronahî – Κέντρο Νεολαίας για Δημόσιες Σχέσεις, η εκδήλωση συγκέντρωσε πάνω από 60 οργανώσεις και περίπου 300 νέους ακτιβιστές από όλο τον κόσμο. Ο στόχος τους ήταν να συζητήσουν πιεστικά ζητήματα και να προωθήσουν την αλληλεγγύη στην επιδίωξη ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής, που θα υπερβαίνει τον καπιταλισμό, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την καταπίεση των φύλων.

Το Συνέδριο Νεολαίας λειτούργησε με σύνθημα «Θα γράψουμε ιστορία – η νεολαία που επιδιώκει την ελευθερία είναι ασταμάτητη» και βασίστηκε σε τρεις βασικές αρχές: την αυτονομία των νέων, την απελευθέρωση των γυναικών και την αναζήτηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Εκπρόσωποι από τη Βραζιλία, τη Χιλή και τις Φιλιππίνες εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους υποστήριξαν την ελευθερία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Αλίνι, εκπροσωπώντας το Κίνημα Νεολαίας της Βραζιλίας, τόνισε τη σημασία της ενότητας ενάντια στη διχαστική φύση του καπιταλισμού, τονίζοντας την ανάγκη για ελευθερία όσων αγωνίζονται δίπλα τους. «Πρέπει να ενωθούμε και να αντιταχθούμε σε όλα όσα προσφέρει αυτό το σύστημα που θέλουν να μας σκοτώσουν. Χρειαζόμαστε όλους εκείνους που αγωνίζονται για εμάς να είμαστε ζωντανοί και ελεύθεροι, ώστε να μπορούν να είναι εδώ μαζί μας, να πολεμούν», είπε ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας.

Ο Rafael Vergera, μέλος της Ελεύθερης Νεολαίας της Χιλής, τόνισε τη σημασία του συνεδρίου στην άντληση δύναμης και ενέργειας από την κληρονομιά του Οτσαλάν για την οργάνωση και πρόκληση του συστήματος.

Η Rachel Dyamour από το Anakbayan των Φιλιππίνων υπογράμμισε τη σημασία του συνεδρίου στο πλαίσιο της κληρονομιάς της κοινωνίας από την επόμενη γενιά, τονίζοντας την αναγκαιότητα της ένωσης σε κοινωνικά ζητήματα και σημειώνοντας ότι η απελευθέρωση του Οτσαλάν είναι ζωτικής σημασίας για το κάλεσμά τους για εθνική απελευθέρωση.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, συμμετέχοντες από το Κουρδιστάν, την Αργεντινή, τις Φιλιππίνες, τη Δυτική Αφρική και την Ευρώπη συμμετείχαν σε συζητήσεις για τους παγκόσμιους αγώνες. Ένα πάνελ με τίτλο «Στην κορυφή της κρίσης: Κατανοώντας τον σημερινό κόσμο» συντονίστηκε από ένα μέλος του Κινήματος Νέων Γυναικών του Κουρδιστάν.

Οι πρόδρομοι της πρώτης διάσκεψης στην Ευρώπη έλαβαν χώρα στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη με κουρδική πλειοψηφία στην Τουρκία, και στο Κομπάνι, μια συριακή κουρδική πόλη που έχει γίνει σύμβολο αντίστασης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Το συνέδριο θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.