Ακάρ: Οι φωνές που κατηγορούν την Τουρκία για την επίθεση στο Παρίσι προέρχονται από τη Σουηδία και τη Φινλανδία
Ακάρ: Οι φωνές που κατηγορούν την Τουρκία για την επίθεση στο Παρίσι προέρχονται από τη Σουηδία και τη Φινλανδία
- Date: 31 Δεκεμβρίου, 2022
- Categories:Διεθνή,Δικαιώματα
- Date: 31 Δεκεμβρίου, 2022
- Categories:Διεθνή,Δικαιώματα
Ακάρ: Οι φωνές που κατηγορούν την Τουρκία για την επίθεση στο Παρίσι προέρχονται από τη Σουηδία και τη Φινλανδία
«Παρατηρήσαμε ότι αναρτήθηκαν αρκετά tweets από τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με ισχυρισμούς ότι η επίθεση "οργανώθηκε από την Τουρκία"», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. «Μοιραστήκαμε αυτές τις πληροφορίες με όλους τους αρμόδιους φορείς. Οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης προσπαθούν να βλάψουν την Τουρκία μέσω εκστρατείας επιθέσεων που οργανώνουν», πρόσθεσε.
Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατηγορούν την Τουρκία για την οργάνωση της επίθεσης σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο και κουρδικές επιχειρήσεις στις 23 Δεκεμβρίου, κοινοποιήθηκαν κυρίως από λογαριασμούς στη Σουηδία και τη Φινλανδία, όπως υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
«Ορισμένες ομάδες προσπαθούν συνειδητά, επίμονα, να συνδέσουν την επίθεση εναντίον του πολιτιστικού κέντρου με την Τουρκία», δήλωσε ο Ακάρ το Σάββατο σύμφωνα με τη Yeni Şafak.
Μετά την επίθεση που άφησε τρεις Κούρδους νεκρούς και άλλους τρεις, ανάμεσά τους και έναν Γάλλο, τραυματίες, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε έναν 69χρονο συνταξιούχο με ιστορικό επιθέσεων κατά μεταναστών, ως κύριο ύποπτο. Το γαλλικό δικαστήριο τον έστειλε στη φυλακή τη Δευτέρα.
Ωστόσο, η κουρδική κοινότητα στη Γαλλία και όχι μόνο, εκφράζει υποψίες για το ρόλο που ενδεχομένως να έχει διαδραματίσει η Τουρκία, υπενθυμίζοντας μια παρόμοια επίθεση στο Παρίσι το 2013, κατά την οποία ένας Τούρκος ένοπλος, συνδεόμενος με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, σκότωσε τρεις γυναίκες Κούρδους ακτιβίστριες , συμπεριλαμβανομένης μίας από τους ιδρυτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Η επίθεση του 2013 άφησε τραύματα στους Κούρδους, καθώς η επίθεση παρέμεινε ανεξιχνίαστη, αφού ο Τούρκος ύποπτος πέθανε στη φυλακή το 2016, μόλις έναν μήνα πριν από την έναρξη της δίκης του.
Μετά το περιστατικό της 23ης Δεκεμβρίου, πολλά κουρδικά ιδρύματα και Γάλλοι πολιτικοί δήλωσαν ότι το πρόσφατο περιστατικό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τρομοκρατική επίθεση και θα πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά. Ο πιθανός ρόλος που έχει διαδραματίσει η Τουρκία στην επίθεση έχει επίσης εκφραστεί από πολλούς χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Παρατηρήσαμε ότι αναρτήθηκαν αρκετά tweets από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, με ισχυρισμούς ότι η επίθεση "οργανώθηκε από την Τουρκία"», δήλωσε ο Ακάρ. «Μοιραστήκαμε αυτές τις πληροφορίες με όλους τους αρμόδιους φορείς. Οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης προσπαθούν να βλάψουν την Τουρκία με την εκστρατεία επιθέσεων που οργανώνουν», πρόσθεσε.
Η Τουρκία ασκεί πιέσεις στη Σουηδία και τη Φινλανδία για να διακόψουν την υποστήριξή τους σε αυτό που η Άγκυρα αποκαλεί υποστηρικτές της τρομοκρατίας, απειλώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες πως θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας της, κατά της προσπάθειάς τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο τον Ιούνιο που περιελάμβανε ορισμένες παραχωρήσεις που έγιναν από τη Σουηδία και τη Φινλανδία για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τουρκίας. Οι παραχωρήσεις αφορούσαν την έκδοση ορισμένων Τούρκων υπηκόων λόγω υποτιθέμενων "τρομοκρατικών δεσμών", με αντάλλαγμα την άρση των επιφυλάξεων της Άγκυρας για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Μετά την υπογραφή του μνημονίου, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι άρχισαν να αλλάζουν σταδιακά τις πολιτικές τους έναντι της Άγκυρας, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της εξουσίας από την νέα δεξιά κυβέρνηση στη Σουηδία, εγκαταλείποντας τη μακροχρόνια προοδευτική εξωτερική πολιτική της χώρας.
Αφήστε ένα σχόλιο