Μάικλ Ρούμπιν: Η προσπάθεια κατευνασμού του Ερντογάν για το κουρδικό ζήτημα είναι μάταιη
Μάικλ Ρούμπιν: Η προσπάθεια κατευνασμού του Ερντογάν για το κουρδικό ζήτημα είναι μάταιη
- Date: 11 Δεκεμβρίου, 2022
- Date: 11 Δεκεμβρίου, 2022
Μάικλ Ρούμπιν: Η προσπάθεια κατευνασμού του Ερντογάν για το κουρδικό ζήτημα είναι μάταιη
«Ενώ υπάρχουν λογικά επιχειρήματα για στενούς δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας, είναι λάθος να συγχέουμε την Τουρκία με τον Ερντογάν και να θεωρούμε ότι την τουρκική θέση απέναντι στο PKK διαμορφώνουν οι αρχές και οι αξίες, και όχι η ρεαλιστική πολιτική», έγραψε ο αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν
Οι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον κάνουν το λάθος να συγχέουν την Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιστεύοντας ότι ο βραχυπρόθεσμος κατευνασμός του θα αποθαρρύνει περαιτέρω βία στη βόρεια Συρία, έγραψε την Πέμπτη ο αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν.
«Για τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, τους διπλωμάτες και εκείνους στην Ουάσιγκτον που είναι επιρρεπείς να αποδεχτούν και να ενισχύσουν τα τουρκικά σημεία συνομιλίας, οι ανησυχίες του Ερντογάν ήταν θεμιτές», υποστήριξε ο Ρούμπιν, σε σχέση με τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας και τις απειλές για χερσαία εισβολή κατά των κουρδικών ένοπλων ομάδων στη βόρεια Συρία.
Η Άγκυρα κατηγορεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη Συρία για μια βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα και τη χρησιμοποιεί ως πρόφαση για να ξεκινήσει έναν νέο γύρο στρατιωτικής εισβολής στη γείτονά της .
Τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία έχουν δημιουργήσει για άλλη μια φορά εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς οι SDF αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Ωστόσο, η Τουρκία χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα τη βόμβα της Κωνσταντινούπολης και ως μέσο για τη διεξαγωγή μιας προσχεδιασμένης επιχείρησης για την εξάλειψη της κουρδικής αυτοδιοίκησης στη βόρεια και ανατολική Συρία και για να υποκινήσει το τουρκικό κοινό εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον Ρούμπιν, ανώτερο συνεργάτη του Ινστιτούτου American Enterprise και πρώην στέλεχος του Πενταγώνου.
«Ενώ υπάρχουν εύλογα επιχειρήματα για στενούς δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας, είναι λάθος να συγχέουμε την Τουρκία με τον Ερντογάν και να θεωρούμε ότι την τουρκική θέση απέναντι στο PKK διαμορφώνουν οι αρχές και οι αξίες, και όχι η ρεαλιστική πολιτική», είπε.
«Οι διπλωμάτες μπορεί να κατευνάσουν την τουρκική κυβέρνηση με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι μπορούν να κατευνάσουν τον Ερντογάν. Λάθος πιστεύουν ότι ο βραχυπρόθεσμος κατευνασμός θα αποθαρρύνει την περαιτέρω βία», συνέχισε ο Ρούμπιν, εξηγώντας την ανέντιμη πολιτική του Ερντογάν σχετικά με το κουρδικό ζήτημα.
Σύμφωνα με τον Ρούμπιν, αυτοί που είναι πιο πιθανό να κάνουν τέτοια λάθη είναι οι Αμερικανοί που δεν έχουν ποτέ αλληλεπιδράσει με την ηγεσία των Κούρδων της Συρίας ή δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την περιοχή. «Η τραγωδία είναι ότι μια τέτοια ακαδημαϊκά λάθος προοπτική, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πραγματικές συνέπειες με την κλιμάκωση της σύγκρουσης και τη δολοφονία ακόμη περισσότερων αθώων», κατέληξε.
Εκτός από τον Ρούμπιν, ο Τζέιμς Τζέφρι, ο σημερινός πρόεδρος του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Wilson Center και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ, την Τουρκία και την Αλβανία, ειδικός απεσταλμένος στη Συρία και αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, μοιράστηκε επίσης τις απόψεις του για τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, διαφέροντας από τον Ρούμπιν, ο Τζέφρι φαίνεται να υποστηρίζει περισσότερο τα τουρκικά σημεία συζήτησης και να κατανοεί περισσότερο τη διαμαρτυρία της Τουρκίας ενάντια στις πολιτικές των ΗΠΑ στη Συρία.
Ενώ η Ουάσιγκτον παρουσίασε τη συνεργασία της με τις SDF ως τακτική και προσωρινή, «δεν μπορούσε να διατυπώσει την τελική έκβαση για το μίνι κράτος που είχε βοηθήσει να δημιουργηθεί - επειδή αναμφισβήτητα δεν είχε την παραμικρή σχετική πολιτική», είπε ο Τζέφρι σε σχέση με την διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας που βρίσκεται υπό την ηγεσία των SDF.
Η Άγκυρα εξακολουθεί να μην γνωρίζει τις μακροπρόθεσμες προθέσεις της Ουάσιγκτον στα βορειοανατολικά, σύμφωνα με τον Τζέφρι, ο οποίος επίσης υποστηρίζει ότι η Μόσχα έχει συγκρουσιακά συμφέροντα σχετικά με μια πιθανή τουρκική χερσαία εισβολή στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους συριακή πόλη Κομπάνι.
Η Μόσχα φαίνεται να προσπαθεί να πείσει τις SDF ότι μια απόσυρση μπορεί να σταματήσει την τουρκική εισβολή, αλλά οι Ρώσοι μπορεί επίσης να επιλέξουν να ανάψουν το πράσινο φως, «που θα επηρέαζε άμεσα τους δεσμούς των ΗΠΑ τόσο με την Τουρκία όσο και με τους Κούρδους», σύμφωνα με τον Τζέφρι.
Η λύση του πρώην διπλωμάτη για τις πρόσφατες εντάσεις είναι μια πραγματική προσφορά που θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Οι SDF θα μπορούσαν να αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ και το Κομπάνι, όπως είχαν προηγουμένως συμφωνήσει να κάνουν με διάφορες μορφές, και να επεκτείνουν τη δέσμευσή τους να μην επιτεθούν στην Τουρκία από τη βορειοανατολική Συρία, να μην επιτεθούν από πουθενά στη Συρία, σε αντάλλαγμα της τουρκικής υπόσχεσης να μην κινηθεί η Άγκυρα εναντίον της Μανμπίτζ ή βορειοανατολικά», είπε.
Αφήστε ένα σχόλιο