Τουρκία και τρομοκρατία
Τουρκία και τρομοκρατία
- Date: 6 Σεπτεμβρίου, 2020
- Categories:Διεθνή
- Date: 6 Σεπτεμβρίου, 2020
- Categories:Διεθνή
Τουρκία και τρομοκρατία
Είναι γνωστή η στενή σχέση της Τουρκίας με τρομοκρατικές οργανώσεις και ειδικότερα με τους τζιχαντιστές που χρηματοδοτεί στη βόρεια Συρία. Πρόκειται για τις ίδιες τρομοκρατικές ομάδες, μέλη των οποίων η Τουρκία προώθησε και στη Λιβύη για να πολεμήσουν υπέρ της δικής της ισλαμικής ατζέντας.
Εκτός όμως από τρομοκράτες, η Τουρκία όπως είναι γνωστό μεταφέρει και όπλα στη Λιβύη, σε σαφή και κατάφωρη παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει ψηφίσει ο ΟΗΕ.
Οι σκιώδεις μεταφορές όπλων της Τουρκίας, αφορούν επανειλημμένες παραβιάσεις της διεθνούς τάξης, και περιλαμβάνουν βαρύ πολεμικό οπλισμό όπως, τεθωρακισμένα οχήματα, συστήματα αεράμυνας, πυροβόλα, πυρομαχικά, πυραύλους, πολυβόλα και άλλα.
Διεθνείς φορείς και παρατηρητήρια, αποκάλυψαν τουλάχιστον πέντε ολοκληρωμένα δρομολόγια μεταξύ Μαΐου 2019 και Μαρτίου 2020, τα οποία εντάσσονται σε ένα μοτίβο που έχει στόχο να συγκαλύψει η Τουρκία την προέλευση των υλικών, τους αποστολείς και τις διαδρομές προς τη Λιβύη.
Για να το επιτύχει αυτό, το στρατοκρατικό καθεστώς της Άγκυρας χρησιμοποίησε για τις ναυτικές μεταφορές κυρίως μη τουρκικές ναυτιλιακές και πλοία, σε συνεργασία με διακινητές όπλων. Ταυτόχρονα, τα μεταγωγικά συνοδεύονταν από τουρκικές φρεγάτες και λαμβάνονταν όσο το δυνατό πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ώστε να μην εντοπιστούν αυτά και το φορτίο τους.
Για παράδειγμα το φορτηγό πλοίο «Amazon» το 2019, καταγράφηκε πως μετέφερε, μεταξύ άλλων, 80 τεθωρακισμένα οχημάτα (τύπου Kirpi II και Vuran), κατασκευής της τουρκικής εταιρείας BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS. Στα φορτία του πλοίου συμπεριλαμβάνονταν επίσης αντιαρματικοί πύραυλοι (τύποθ 9Κ11 Malyutka).
Στοιχεία βρέθηκαν επίσης και για το πλοίο «Single Eagle», με σημαία Παναμά, που φέρεται να μετέφερε αντιαεροπορικά συστήματα –αμερικανικά Hawk και τουρκικά Korkut– τον Ιανουάριο του 2020 στη Λιβύη, και σχετίζεται με θυγατρική εταιρεία του λιβανέζικου ομίλου Abou Merhi στη Γερμανία.
Επίσης, συχνά φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε και το φορτηγό αεροσκάφος τύπου 747 ER-BAJ μάρκας Boeing, το οποίο διαχειρίζονται εταιρείες πολιτικής αεροπορίας, μεταξύ των οποίων η λιβυκή GASG/Global Air.
Αφήστε ένα σχόλιο