Τουρκία: Ένα κράτος που σκοτώνει τους στρατιώτες του είναι ικανό για οτιδήποτε
Τουρκία: Ένα κράτος που σκοτώνει τους στρατιώτες του είναι ικανό για οτιδήποτε
- Date: 16 Φεβρουαρίου, 2021
- Categories:Διεθνή
- Date: 16 Φεβρουαρίου, 2021
- Categories:Διεθνή
Τουρκία: Ένα κράτος που σκοτώνει τους στρατιώτες του είναι ικανό για οτιδήποτε
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ προπαγανδίζει σχετικά με τους αιχμάλωτους πολέμου του PKK που σκοτώθηκαν στην εισβολή του Γκάρε. Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί, ο οποίος ήταν και αυτός αιχμάλωτος πολέμου, λέει: "Η τύχη των κρατουμένων στο Γκάρε ήταν προκαθορισμένη από την στιγμή που αποφασίστηκε η εισβολή".
Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ευχαρίστηση στις 8 Φεβρουαρίου στην «ομιλία του στο έθνος» την Τετάρτη. Έπειτα έδωσε το πράσινο φως, για τη στρατιωτική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε στο Γκάρε, περιοχή που βρίσκεται υπό την προστασία των ανταρτών, στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ)». Οι Κουρδικές τοπικές δυνάμεις δήλωσαν στις 11 Φεβρουαρίου ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε ένα στρατόπεδο με αιχμάλωτους πολέμου. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στις 12 Φεβρουαρίου ότι η επιχείρηση προχωρούσε κανονικά, όπως είχε προγραμματιστεί. Το Σάββατο το απόγευμα, ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν τα πτώματα των «13 πολιτών μας». Δεν σχολίασε το πώς έχασαν τη ζωή τους οι φυλακισμένοι πράκτορες της τουρκικής MIT, των στρατιωτών και αστυνομικών που κρατούνταν ως αιχμάλωτοι πολέμου από το PKK.
Αντιθέτως, ο Ακάρ προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός ότι το Γκάρε είχε βομβαρδιστεί από σαράντα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Για να ενισχύσει την εκστρατεία παραπληροφόρησης σχετικά με την εισβολή του Γκάρε, ο Ακάρ υποστήριξε ψευδώς ότι «ένας από τους πολίτες μας μαρτύρησε με πυροβολισμό στον ώμο και άλλοι δώδεκα μάρτυρες δολοφονήθηκαν με πυροβολισμό στο κεφάλι».
"Ένα κράτος που σκοτώνει τους στρατιώτες του είναι ικανό για οτιδήποτε"
Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί είναι Έλληνας Πόντος από τη Σαμσούντα της Μαύρης Θάλασσας. Τραυματίστηκε ως στρατιώτης του τουρκικού στρατού το 1994 και συνελήφθη από το PKK. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών και τριών μηνών αιχμαλωσίας του, έγινε ακτιβιστής της ειρήνης. Μετά την απελευθέρωσή του, συνελήφθη από το τουρκικό κράτος και πέρασε τρεισήμισι μήνες στη φυλακή. Μαζί με τον ακτιβιστή ειρήνης Meral Geylani, είχε μετακομίσει στο χωριό Roboski μετά την αεροπορική επίθεση στην περιοχή στις 28 Δεκεμβρίου 2011, για να υποστηρίξει τις οικογένειες των 34 ανθρώπων που σκοτώθηκαν.
Ο Γιαϊλαλί σχολίασε τη στοχευμένη επίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον των κρατουμένων στο Γκάρε. Αρχικά τόνισε ότι λυπάται βαθιά για τους θανάτους των κρατουμένων, λέγοντας: "Η κυβέρνηση θέλει να επιβραδύνει την απώλεια ψήφων της με τέτοιου είδους σφαγές. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για βιαιοπραγίες. Το PKK πρέπει να αναδείξει την προπαγάνδα και τα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος εναντίον των αιχμάλωτων πολέμου και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό κοινό. Ένα κράτος που σκοτώνει τους δικούς του στρατιώτες είναι ικανό για οτιδήποτε."
Το PKK θα πρέπει να απευθύνει επείγουσα έκκληση προς το διεθνές κοινό, λέει ο Γιαϊλαλί και συνεχίζει: "Εάν αναδειχθεί η αλήθεια για αυτή η σφαγή, οι υπεύθυνοι μπορούν να προσαχθούν ενώπιον διεθνούς ποινικού δικαστηρίου. Οι γονείς των συλληφθέντων στρατιωτών βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και τα λόγια δεν έχουν νόημα γι' αυτούς, ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να εμπιστεύονται το κράτος και πρέπει να αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη για τα παιδιά τους. Να μην δεχθούν μετάλλιο για τους μάρτυρές τους από τος δολοφόνους των παιδιών τους, των συντρόφων και των πατεράδων τους. Πίστευαν στο κράτος και το κράτος όχι μόνο βομβάρδισε τους συγγενείς τους, αλλά και τους εκτέλεσε με πυροβολισμούς στο κεφάλι. Τώρα προσπαθεί να διασώσει τη φήμη του, σκυλεύοντας τους νεκρούς και τα πτώματά τους. Οι οικογένειες δεν πρέπει να επιτρέψουν κάτι τέτοιο να συμβεί. Αυτό που θα συνέβαινε στους συγγενείς τους ήταν προκαθορισμένο από την αρχή της επιχείρησης, αλλά τώρα πρέπει να αναλάβουν δράση ενάντια σε αυτή τη χειραγώγηση και να πολεμήσουν για να καταδικαστούν οι σκληροί δολοφόνοι του τουρκικού καθεστώτος."
Ο Γιαϊλαλί απευθύνει έκκληση σε μη κυβερνητικές οργανώσεις να σταθούν δίπλα στις οικογένειες: «Πρέπει να δοθεί ένας αγώνας για δικαιοσύνη μαζί με τους συγγενείς, ενάντια σε αυτό το έγκλημα που διαπράχθηκε σκόπιμα από το κράτος».
Ο πρώην αιχμάλωτος πολέμου και ο σημερινός ακτιβιστής της ειρήνης συγκρίνει τη σφαγή στο Γκάρε με τη σφαγή του Roboski: «Όπως ακριβώς τότε στο Roboski, το κράτος θα ασκήσει κάθε μέσο για να συγκαλύψει τη σφαγή που διέπραξε. Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του ΑΚΡ, αυτό το είδος των εκτελέσεων έχει γίνει ουσιαστικά ο κανόνας. Εάν αυτό επιτραπεί, δεν θα υπάρξει ποτέ τέλος σε αυτές τις σφαγές. Πάντα λέγαμε ότι εάν αυτή η σειρά σφαγών σπάσει στο Roboski, αυτή η πολεμοχαρής κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Δυστυχώς, παρακολουθούμε το καθεστώς να συγκαλύπτει τις σφαγές του, παρά τους πολυετείς αγώνες μας. Τώρα, με βάση της εμπειρίας μας από το παρελθόν, είναι υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε να συγκαλυφθούν οι σφαγές στο Γκάρε όπως συγκαλύφθηκε στο Roboski. Πρέπει να παλέψουμε για να έρθει αυτή η σκληρή πολεμική κυβέρνηση αντιμέτωπη με τα εγκλήματα και τις πράξεις της."
Αφήστε ένα σχόλιο