Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Καλκάν κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ήταν βασικός υποκινητής στη σύγκρουση στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι έδωσε προσωπικά οδηγίες στους μαχητές της Χαμάς να ξεκινήσουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ο Καλκάν ισχυρίστηκε ότι ο Ερντογάν είχε στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντά του στην περιοχή, ελπίζοντας να εξασφαλίσει μια συγκεκριμένη ενεργειακή διαδρομή.
Κατά τη διάρκεια μιας αποκλειστικής συνέντευξης στην τηλεόραση της Medya Haber, ο Καλκάν δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές αντιμετωπίζουν αντιδράσεις και καταδίκη για τις ενέργειές τους στη Βόρεια και Ανατολική Συρία και η σύγκρουση στη Γάζα ήταν μια προσπάθεια απόσπασης της προσοχής για να μετατοπιστεί η προσοχή του κοινού.
Ο Καλκάν κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν ότι ήταν βασικός υποκινητής στον πόλεμο της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι έδωσε προσωπικά οδηγίες στους μαχητές της Χαμάς να ξεκινήσουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
Ο Καλκάν συνέδεσε τη σύγκρουση στη Γάζα με μεγαλύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναμόρφωση των εμπορικών οδών και την επανευθυγράμμιση των διεθνών συμφερόντων. Ανέφερε μια ενεργειακή διαδρομή από την Ινδία, τη Συρία, το Ισραήλ, την Κύπρο προς την Ελλάδα, από την οποία η Τουρκία αποκλείστηκε λόγω των πολιτικών του Προέδρου Ερντογάν.
«Όπως είχε δώσει εντολή στο ISIS (το Ισλαμικό Κράτος) να επιτεθεί στο Κομπάνι (Κομπάνι) στις 15 Σεπτεμβρίου 2014, έδωσε τώρα εντολή στη Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ και προκάλεσε την έναρξη ενός τέτοιου πολέμου. Το κάνει αυτό για να σαμποτάρει αυτή την περιοχή, για να την καταστήσει αναξιόπιστη και να κάνει τη διαδρομή υποτίθεται να περάσει από την Τουρκία», είπε ο Καλκάν.
Επιπλέον, ο Καλκάν άφησε να εννοηθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις αυτού του γεωπολιτικού ελιγμού, υποδηλώνοντας ότι η απομόνωση της Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σημαντικές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αντιπαραθέσεων με την Κύπρο.
Ο Καλκάν τόνισε επίσης τη σημασία της κατανόησης των βαθύτερων αιτιών του συνεχιζόμενου πολέμου. Τόνισε την ιστορική διάσταση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, αναγνωρίζοντας τα δεινά που βίωσε τόσο ο παλαιστινιακός όσο και ο εβραϊκός λαός σε όλη την ιστορία. Υποστήριξε την ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των ιστορικών αδικιών και τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης των δικαιωμάτων και των προσδοκιών και των δύο μερών.
Ο Καλκάν εμβάθυνε επίσης στην ιδεολογική πτυχή της σύγκρουσης, επισημαίνοντας μια σύγκρουση εθνικιστικών θρησκευτικών νοοτροπιών και την ανάγκη για μια στροφή προς μια πιο δημοκρατική και περιεκτική προσέγγιση για την επίλυση της διαμάχης.
Αφήστε ένα σχόλιο