Η νέα έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ρίχνει φως στην επιθετική στρατηγική της Τουρκίας να στοχεύει αντιφρονούντες τουρκικής υπηκοότητας στο εξωτερικό, αναφέροντας λεπτομερώς τις απαγωγές και τις εξαφανίσεις σε πολλές χώρες.
Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακάμπτουν δικαστικές αποφάσεις και νομικές διαδικασίες για απαγωγή, επαναφορά στην Τουρκία και κράτηση αντιφρονούντων τουρκικής υπηκοότητας από πολλές χώρες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσίευσε η Human Rights Watch (HRW).
Η διεθνής ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη έκθεση με τίτλο « Θα σας βρούμε »: Μια παγκόσμια ματιά στο πώς οι κυβερνήσεις καταπιέζουν τους υπηκόους στο εξωτερικό . Το έγγραφο 46 σελίδων παρέχει μια εις βάθος ανάλυση των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις για να στοχεύσουν αντιφρονούντες, ακτιβιστές και πολιτικούς αντιπάλους που ζουν στο εξωτερικό από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Τουρκία κατέχει εξέχουσα θέση στην έκθεση, με το HRW να περιγράφει λεπτομερώς τις προσπάθειες της Άγκυρας για δίωξη υπηκόων στο εξωτερικό, ιδιαίτερα εκείνων που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Τουρκία κατηγορεί για ενορχήστρωση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος το 2016 και χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.
Η έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα στις «εξαφανίσεις και αναγκαστικές εξαφανίσεις» Τούρκων υπηκόων στο εξωτερικό. Αναφέρει περιπτώσεις όπου οι τουρκικές αρχές έχουν εμπλακεί άμεσα στην απαγωγή ατόμων από χώρες με διαφορετικούς βαθμούς κράτους δικαίου.
Μεταξύ των υποθέσεων που επισημάνθηκαν είναι αυτή της Ayten Öztürk, η οποία δικάστηκε το 2019 για διασυνδέσεις με το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), οδηγήθηκε βίαια από το αεροδρόμιο της Βηρυτού το 2018 και υποβλήθηκε σε μήνες εξαφάνισης και βασανιστηρίων πριν την αναγνωρίσει η τουρκική αστυνομία.
Ομοίως, τα επεισόδια το 2021 με τον Selahaddin Gülen, ανιψιό του Fethullah Gülen, ο οποίος εξαφανίστηκε στην Κένυα παρά την εντολή απέλασης από την Τουρκία και αργότερα εθεάθη με χειροπέδες στην Άγκυρα, και τον Orhan İnandı, κατηγορούμενο για διασυνδέσεις με το κίνημα Gülen, ο οποίος εξαφανίστηκε στοο Κιργιστάν με τουρκική ανάμειξη και στη συνέχεια επανεμφανίστηκε στην Άγκυρα μια εβδομάδα αργότερα, καταδεικνύουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να επαναπατρίσει άτομα που κατηγορεί ότι έχουν σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν κατά παράβαση των διεθνών νομικών προτύπων και των δικαστικών αποφάσεων.
Η έκθεση του HRW υπογραμμίζει μια ανησυχητική τάση μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016. Η παραδοχή του 2018 από τον τότε αναπληρωτή πρωθυπουργό, Bekir Bozdağ, ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών απήγαγε 80 Τούρκους υπηκόους από 18 χώρες αποκαλύπτει το παγκόσμιο εύρος αυτού. Η έκθεση εφιστά επίσης την προσοχή σε πιο πρόσφατες απαγωγές.
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την εξαναγκαστική εξαφάνιση των τατζικιστών αντιπολιτευόμενων Σουχρόμπ Ζαφάρ και Νασιμτζόν Σαρίποφ στην Κωνσταντινούπολη κατόπιν αιτήματος των αρχών του Τατζικιστάν, υπογραμμίζοντας ένα ζοφερό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και άλλων κυβερνήσεων για να φιμώσει τη διαφωνία πέρα από τα σύνορά της.
Αφήστε ένα σχόλιο