Ο Λευκός Οίκος επέκτεινε την εθνική έκτακτη ανάγκη σχετικά με τη Συρία, ονομάζοντας ρητά τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία ως σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και τον αγώνα κατά του ISIS. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε για πρώτη φορά το 2019, θα συνεχιστεί για έναν ακόμη χρόνο.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ρητά τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία ως σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, καθώς ανακοίνωσε την παράταση της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη Συρία για έναν ακόμη χρόνο. Αρχικά κηρύχθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στοχεύει στην αντιμετώπιση της «ασυνήθιστης και έκτακτης απειλής» που συνιστά η συνεχιζόμενη κατάσταση στη Συρία.
Αυτή η τελευταία κίνηση των ΗΠΑ έρχεται μετά από ένα κρεσέντο διεθνούς και τοπικής κατακραυγής. Τόσο εντός της Τουρκίας όσο και στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), υπήρξαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για παρέμβαση. Διάφοροι διεθνείς φορείς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης ζητήσει επίμονα να σταματήσει η στρατιωτική επίθεση, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών και την περιφερειακή σταθερότητα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας «υπονομεύει την εκστρατεία για να νικήσει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους και απειλεί περαιτέρω να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμπλέκει άμεσα την Τουρκία στη συμβολή στην περιφερειακή αστάθεια και στην επιμονή του ISIS.
Η παράταση είναι σύμφωνη με τον Νόμο για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες Έκτακτης Ανάγκης και το άρθρο 202(δ) του Νόμου για τις εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η ανακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Ομοσπονδιακό Μητρώο και θα διαβιβαστεί στο Κογκρέσο, υπογραμμίζοντας την αυξημένη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τον ρόλο της Τουρκίας στο ασταθές συριακό τοπίο και τις ευρύτερες επιπτώσεις της στην περιφερειακή και διεθνή σταθερότητα.
Αφήστε ένα σχόλιο