Ο Σάμουελ Κογκολάτι, Βέλγος βουλευτής της ομάδας Ecolo-Groen, ζήτησε από το κοινοβούλιο να εξηγήσει τις επιδρομές που στοχεύουν τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης.
Τα ξημερώματα της Τρίτης 23 Απριλίου, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία των κουρδικών τηλεοπτικών σταθμών StêrkTV και Medya Haber (Medya News) στο Denderleeuw . Η αστυνομία συνέλαβε τον φρουρό, έσπασε πόρτες στούντιο, κατέσχεσε υπολογιστές και τεχνικό εξοπλισμό, έκοψε καλώδια εκπομπής και λεηλάτησε ορισμένο εξοπλισμό, εμποδίζοντας τη μετάδοση των εκπομπών των δύο καναλιών στο πλαίσιο έρευνας για τη «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» που διεξήγαγε ο Γαλλική εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία (PNAT).
Ο Samuel Cogolati, Βέλγος βουλευτής του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στην ομάδα Ecolo-Groen, δήλωσε ότι «ανησυχεί για πιθανές επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης αυτών των κουρδικών μέσων ενημέρωσης» και υπέβαλε τρεις ερωτήσεις στον Βέλγο Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με τις εξαιρετικά βάναυσες αστυνομικές επιδρομές.
Οι ερωτήσεις του Samuel Cogolati προς τον Βέλγο υπουργό Δικαιοσύνης είναι οι εξής:
“Υπουργός,
1. Θα μπορούσατε πρώτα να αποκλείσετε επισήμως ότι η Βελγική Αστυνομία / Δικαιοσύνη ενήργησε με εντολές (άμεσες ή έμμεσες) του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία; Με ποιες εντολές ενεργούσε η βελγική αστυνομία; Πράγματι, δεδομένης της δίωξης των Κούρδων στην Τουρκία, θα ήταν ακατανόητο το ότι το βελγικό δικαστικό μας σύστημα επέτρεπε να κατευθύνεται από το καθεστώς Ερντογάν, έστω και έμμεσα μέσω εντολών εισαγγελίας ή ανακριτή σε μια χώρα όπως η Γαλλία.
2. Εφόσον πρόκειται για δύο μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσατε να εξηγήσετε πώς η βελγική δικαιοσύνη προστατεύει την ελευθερία του Τύπου των κουρδικών καναλιών, ακόμη και όταν εμποδίζουν τα συμφέροντα ξένων καθεστώτων όπως η Τουρκία; Τα μέσα ενημέρωσης εξακολουθούσαν να λειτουργούν στις 23 Απριλίου; Εάν όχι, τι δικαιολογεί αυτή την επίθεση στην ελευθερία του Τύπου;
3. Υποβλήθηκαν καταγγελίες για αστυνομική βία κατά τη διάρκεια αυτών των ερευνών; Μπορείτε πράγματι να επιβεβαιώσετε ότι οι τεχνικές και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις των κουρδικών μέσων ενημέρωσης υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των ερευνών; Αν ναι, για ποιο λόγο;»
Αφήστε ένα σχόλιο