Ο Ερντογάν πλήρωσε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια στους συνεργάτες του Τραμπ
Ο Ερντογάν πλήρωσε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια στους συνεργάτες του Τραμπ
- Date: 12 Ιουλίου, 2021
- Categories:Διεθνή
- Date: 12 Ιουλίου, 2021
- Categories:Διεθνή
Ο Ερντογάν πλήρωσε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια στους συνεργάτες του Τραμπ
Η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια αμερικανικές εταιρείες πίεσης, για να ασκήσουν επιρροή στην κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που διέμεινε στον Λευκό Οίκο, όπως ανέφερε ο μη κομματικός και ανεξάρτητος οργανισμός, Open Secrets.
Μεταξύ των προσώπων που δέχτηκαν πληρωμές για να παρέχουν υπηρεσίες λόμπινγκ ήταν ο Ρούντι Τζουλιάνι, στενός συνεργάτης του Τραμπ και προσωπικός του δικηγόρος, ανέφερε η έκθεση.
Την περασμένη εβδομάδα, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε μια νέα έρευνα για τη δράση του Τζουλιάνι εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και των τουρκικών συμφερόντων.
Ο Τζουλιάνι έγινε ένας από τους δικηγόρους του Ρεζά Ζαράμπ, ενός τουρκο-ιρανού λαθρέμπορου χρυσού που συνελήφθη τον Μάρτιο του 2016 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Μαϊάμι, λόγω της συμμετοχής του σε ένα σύστημα παράνομης διαφυγής κυρώσεων, υπέρ της ιρανικής κυβέρνησης. Ο Ζαράμπ, αργότερα αποφάσισε να συνεργαστεί και έγινε μάρτυρας της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον του Μεχμέτ Χακάν Ατίλλα, ενός άλλου εκτελεστικού μέλους της Χαλκμπανκ, ο οποίος συνελήφθη επίσης το 2017 στη Νέα Υόρκη. Ως αποτέλεσμα, ο Ατίλλα καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για σχεδόν δύο χρόνια πριν επιστρέψει στην Τουρκία.
Ο ακριβής χαρακτήρας των ενεργειών του Τζουλιάνι εκ μέρους του Ζαράμπ ή της τουρκικής κυβέρνησης δεν ήταν ποτέ λεπτομερής, δεδομένου ότι ο Τζουλιάνι δεν κατέγραψε ποτέ τις χώρες για τις οποίες εργάστηκε, όπως η Τουρκία και η Ουκρανία, σύμφωνα με τον νόμο Καταγραφής Αντιπροσώπων Ξένων Χωρών (FARA).
Την Πέμπτη, αναφέρθηκε επίσης ότι μετά τη Νέα Υόρκη, ένα εφετείο ανέστειλε την δικηγορική άδεια του Ρούντι Τζουλιάνι και στην Ουάσινγκτον.
Ο Τζουλιάνι προσπάθησε να επιτύχει την άρση των κατηγοριών εναντίον του Ζαράμπ, το 2017, και σε ένα σημείο, φέρεται να προσπάθησε να μεσολαβήσει για την ανταλλαγή κρατουμένων με τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, προσφέροντας τον Ζαράμπ ως αντάλλαγμα για τον Αμερικανό Πάστορα, Άντριου Μπράνσον. Η επίσκεψη του Τζουλιάνι στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στους New York Times, το 2017.
Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση, η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε το δικηγορικό γραφείο του Τζουλιάνι, με την επωνυμία "Greenberg Traurig LLP", περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2016 και 2020.
Ένας άλλος στενός συνεργάτης του Τραμπ που πληρώθηκε με εκατομμύρια από την τουρκική κυβέρνηση την ίδια περίοδο, είναι ο Brian Ballard, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής εκλογής του Τραμπ και μέλος της μεταβατικής του ομάδας.
Ο Μπάλαρντ διεξήγαγε λόμπινγκ εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης και της Χάλκμπανκ. Το γραφείο του, Ballard Partners, έλαβε 1,1 εκατομμύρια δολάρια το 2017 και 750.000 δολάρια το 2018 από την τουρκική κυβέρνηση, ενώ η Χαλκμπανκ πλήρωσε την ίδια εταιρεία με 2,25 εκατομμύρια δολάρια για την ίδια περίοδο.
Η έκθεση της Open Secrets αναφέρει ότι:
Οι δραστηριότητες λόμπινγκ της εταιρείας επικεντρώθηκαν κυρίως στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ. Η εταιρεία αργότερα διέκοψε τους δεσμούς με τη Χάλκμπανκ, μια μέρα μετά την άσκηση δίωξης κατά της τράπεζας για μαζικό πρόγραμμα ξεπλύματος χρημάτων.
Η Mercury Public Affairs, μια συμβουλευτική εταιρία με έδρα την Ουάσινγκτον, συγκαταλέγεται επίσης στους κορυφαίους αποδέκτες χρημάτων από την Τουρκία ενώ διατηρούσε και αυτή στενούς δεσμούς με τον Τραμπ, όπως αναφέρει η ίδια έκθεση. Συγκεκριμένα:
Η εταιρεία εκπροσώπησε την τουρκική κυβέρνηση και το Αμερικανο-τουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, γνωστό ως TAİK. Το TAİK, ένας επιχειρηματικός οργανισμός δημοσίων σχέσεων που συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση, πλήρωσε την εταιρεία σχεδόν 3,9 εκατομμύρια δολάρια το 2018.
Αφήστε ένα σχόλιο