Η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη με τις δεσμεύσεις της Σουηδίας να καταστείλει Κούρδους αποσχιστές και δεν είναι πιθανό να άρει άμεσα τις αντιρρήσεις της στην ένταξη της χώρας στο NATO, εκτός εάν δει από τη Στοκχόλμη πιο αποφασιστικά βήματα, ανέφερε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κυρίαρχου στην πολιτική ζωή της χώρας, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) – του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν – Ομέρ Τσελίκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

“Οι συγκεκριμένες δηλώσεις από πλευράς Σουηδίας είναι καλές, αλλά δεν είναι αρκετές, τουλάχιστον μέχρι να εφαρμοστούν”, ανέφερε ο κ. Τσελίκ αργά το βράδυ της Δευτέρας. “Περιμένουμε να τις δούμε να γίνονται πράξη”.

Ο Τ. Ερντογάν έχει απαιτήσει η Σουηδία και η Φινλανδία – οι οποίες έχουν αιτηθεί να γίνουν μέλη του NATO μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία – να εκδώσουν στη χώρα του πρόσωπα τα οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Τα σχόλια του Ο. Τσελίκ, λίγο πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα του γενικού γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπερκ και ένα ξεχωριστό ταξίδι του νέου πρωθυπουργού της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον στην τουρκική πρωτεύουσα, δείχνουν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει προσώρας να μην επικυρώνει μέσω της Εθνοσυνέλευσής της την ένταξη των δύο βορειοευρωπαϊκών χωρών στη Συμμαχία.

“Έχουμε τεράστιο σεβασμό στο γεγονός ότι κάθε χώρα στο πλαίσιο της συμμαχίας μπορεί να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις”, δήλωσε ο κ. Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι την Τρίτη. “Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Ερντογάν προ ημερών. Συμφωνήσαμε να μεταβώ στην Άγκυρα και θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία όταν επιβεβαιωθεί και επισήμως”.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ έχει ενθαρρύνει τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία να εισακούσουν τα αιτήματα της Τουρκίας, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο πλαίσιο της συμμαχίας μετά τις ΗΠΑ. Παρόλο που μια προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούνιο οδήγησε σε πρόοδο τη διαδικασία ένταξης, με 28 εκ των 30 χωρών του NATO να έχουν εγκρίνει μέσω των κοινοβουλίων τους την ένταξη των δύο χωρών, Τουρκία και Ουγγαρία έχουν καθυστερήσει τη σχετική διαδικασία.

Οι κ.κ. Ερντογάν και Στόλτενμπεργκ αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή προκειμένου να συζητήσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς και ζητήματα σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ηγέτης του τουρκικού κράτους αναμένεται να δεχθεί τον Σουηδό πρωθυουργό στις 8 Νοεμβρίου. Στην τηλεφωνική επαφή τους την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τουρκος πρόεδρος επισήμανε ότι “το να προληφθεί τρομοκρατικές οργανώσεις να κρατούν όμηρο τη συμμετοχή της Σουηδίας στο NATO και τις σχέσεις της με την Τουρκία αποτελεί κοινό συμφέρον” των δύο χωρών.

Η Σουηδία είναι ένας από τους πλέον φιλικούς προς τους πρόσφυγες και μετανάστες προορισμός στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και για τους Κούρδους.

Ο Κρίστερσον έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η χώρα του θα τιμήσει τη συμφωνία της με την Τουρκία και θα συνεργαστεί μαζί της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Το περίπλοκο του ζητήματος έγκειται στο ότι η Τουρκία δεν ζητεί μόνον καταστολή του παράνομου σε Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), αλλά και του συριακού παρακλαδιού του, του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, το οποίο είναι η βασική δύναμη πίσω από τις ένοπλες Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία.

Οι YPG συνεργάστηκαν με τον δυτικό αντιτρομοκρατικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που νίκησε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο η Τουρκία θεωρεί ότι η ενδυνάμωσή τους, με δυτική βοήθεια, αποτελεί κίνδυνο ενίσχυσης των αποσχιστικών τάσεων στις νοτιοανατολικές της επαρχίες, όπου ζουν εκατομμύρια Κούρδοι και όπου δραστηριοποιείται το αντάρτικο του PKK.