Η «στρατηγική υπομονή» του Ιράν αναστατώνει τη Σαουδική-Ισραηλινή συμμαχία
Η «στρατηγική υπομονή» του Ιράν αναστατώνει τη Σαουδική-Ισραηλινή συμμαχία
- Date: 7 Δεκεμβρίου, 2020
- Categories:Διεθνή
- Date: 7 Δεκεμβρίου, 2020
- Categories:Διεθνή
Η «στρατηγική υπομονή» του Ιράν αναστατώνει τη Σαουδική-Ισραηλινή συμμαχία
Ενώ η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ είναι υπέρ των επιθέσεων εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, η νέα αμερικανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενδεχομένως να ακολυθήσει μια πιο διπλωματική προσέγγιση. Αυτό μπορεί να εξηγεί τον λόγο που η Τεχεράνη δεν αντέδρασε στη δολοφονία του στρατιωτικού πυρηνικού επιστήμονα, Mohsen Fakhrizadeh.
Μετά τη δολοφονία του Mohsen Fakhrizadeh, ανώτερου υπαλλήλου του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όλοι περίμεναν κάποια απάντηση από την Τεχεράνη. Έξι ημέρες αργότερα, ψηφίστηκε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο το οποίο επιδιώκει να ξεπεράσει τους πυρηνικούς περιορισμούς και να αποτρέψει τις αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.
Προτεραιότητα της Τεχεράνης φαίνεται να είναι η ανεύρεση αυτών που πραγματοποιήσαν τη δολοφονία και η διόρθωση των κενών στις υπηρεσίες πληροφοριών, πριν αξιοποιηθούν τα διπλωματικά μέσα ως αντίποινα. Αυτή η στρατηγική έχει προκαλέσει τον θυμό της συντηρητικής πτέρυγας του καθεστώτος, η οποία περίμενε μια αποτρεπτική χρήση βίας ενώ μάλιστα πρότειναν να στοχοποιηθεί το Ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα. Ωστόσο, η κύρια απογοήτευση είχε να κάνει με τα μέσα ενημέρωσης της Σ. Αραβίας.
Ο Tariq al-Homayed από την εφημερίδα Okaz κατηγόρησε τις χώρες που καταδίκασαν τη δολοφονία, όπως η Τουρκία και το Κατάρ. «Ο Fakhrizadeh δεν εργαζόταν για την εύρεση εμβολίου για τον COVID-19. Ήταν ο πατέρας της ατομικής βόμβας… Ο νεκρός είχε σχεδιάσει μια βόμβα. Πώς μπορεί να καταδικάζεται ο θάνατος κάποιου που αφιέρωσε τη ζωή του σε ένα διαβολικό καθεστώς; " έγραψε ο Σαουδάραβας αρθρογράφος.
Ο Nedim Kuteyş από την Σαουδαραβική Asharq Al-Awsat διαφώνησε απόλυτα με τον πρώην διευθυντή της CIA John Brennan, ο οποίος προειδοποίησε ότι η δολοφονία μπορεί να προκαλέσει περιφερειακή σύγκρουση. «Το Ιράν δεν προχώρησε, πέρα από μια σειρά δραματικών αντιδράσεων στο Ιράκ, μετά τη δολοφονία του Qasem Soleimani. Το Ιράν είναι εξαντλημένο, αδύναμο και ταπεινωμένο», έγραψε.
Εν ολίγοις, οι Σαουδάραβες αρθρογράφοι υποστηρίζουν τα χτυπήματα εναντίον του Ιράν και ισχυρίζονται ότι δεν θα ξεσπάσει πόλεμος ως αποτέλεσμά τους.
Ταυτόχρονα, το Ισραήλ ομαλοποιεί τις σχέσεις του με τις χώρες του Κόλπου, κάτι το οποίο δεν θα περιοριστεί στο διπλωματικό επίπεδο. Οι χώρες του Κόλπου θα αποτελέσουν βάσεις για στρατολόγηση, εκπαίδευση, καθοδήγηση και προγραμματισμό επιχειρήσεων κατά του Ιράν. Το ίδιο ισχύει και για το Αζερμπαϊτζάν που αγόρασε πληθώρα όπλων από το Ισραήλ και άνοιξε τις πόρτες του στη Μοσάντ.
Ενώ επιτυγχάνει τη γεωγραφική εγγύτητα με το Ιράν, το Ισραήλ τηρεί τους κανόνες του παιχνιδιού. Στο πλαίσιο της πολιτικής μέγιστης πίεσης του Τραμπ, στοχοποιούνται τα έσοδα από το πετρέλαιο του Ιράν. Το Ιράν με τη σειρά του, έδειξε στους γείτονές του πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί μέσω μυστικών επιχειρήσεων, οι οποίες και διεξήχθησαν το 2019. Αμέσως μετά την επίσκεψη του Νετανιάχου στην υπό δημιουργία πόλη Neom της Σαουδικής πόλης στις 22 Νοεμβρίου, οι Χούθι έπληξαν τις εγκαταστάσεις της Aramco στην Τζέντα. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση από το Ιράν.
Οι Σαουδάραβες φυσικά γνωρίζουν τον κίνδυνο. Διαφορετικά, θα είχαν προχωρήσει σε ανοιχτή προσέγγιση με το Ισραήλ. Τώρα προχωρούν προσεκτικά και επιφυλακτικά. Η κρυφή επίσκεψη του πρώην επικεφαλής της Mossad, Tamir Pardo, στη Ριάντ το 2014, αποτέλεσε ένα τεράστιο γεγονός.
Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοί τους γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει η τρέχουσα στρατηγική τους, δεν επιθυμούν ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, να παρεκκλίνει από την επικρατούσα πολιτική των ΗΠΑ. Το Ισραήλ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και συνεχίζει την προπαγάνδα του σύμφωνα με την οποία το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλα τα δεινά του Ιράκ, της Συρίας, της Υεμένης και του Λιβάνου.
Σύμφωνα με το Middle East Eye, ο Νετανιάχου προσπάθησε να πείσει τον Πρίγκηπα Σαλμάν να υποστηρίξει μια επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Αλλά ο Πρίγκιπας ήταν απρόθυμος. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες ελήφθησαν ως προειδοποιητικά μηνύματα από το Ιράν. 'Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι οι αμφιβολίες του σχετικά με τον νεοεκλεγέντα Προέδρο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με πηγές, ο κύριος προβληματισμός του Πρίγκιπα είναι ο Μπάιντεν.
Συγκεκριμένα ο Πρίγκιπας πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι εχθρική απέναντί του και θα τον κυνηγήσει για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Bob Woodward «Rage», ο Τραμπ καυχιόταν στον Woodward με τον ακόλουθο τρόπο: «Έσωσα το τομάρι του. Κατάφερα να πείσω το Κογκρέσο να τον αφήσει ήσυχο. Κατάφερα να τους κάνω να σταματήσουν».
Το Ιράν περνά επίσης από μια δύσκολη περίοδο. Έχει πάρα πολλά διλήμματα. Η ριζοσπαστική συντηρητική πτέρυγα πιστεύει ότι αν δεν δημιουργηθεί αποτροπή, ούτε οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία ή το Ιράκ, ούτε οι δολοφονίες / σαμποτάζ εναντίον του Ιράν θα σταματήσουν. Η συντηρητική-μεταρρυθμιστική πτέρυγα που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί επιλέγει να αναζητήσει ευκαιρίες αλλαγής με τον Μπάιντεν.
Στην πραγματικότητα, ήταν ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, η κορυφαία προσωπικότητα λήψης αποφάσεων στο Ιράν, αυτός που εισήγαγε την έννοια της «στρατηγικής υπομονής», αντί της «απόλυτης αντίστασης». Ήταν επίσης αυτός που ενέκρινε τις πυρηνικές συνομιλίες.
Παράλληλα, το Ιράν δεν έχει χάσει την ικανότητά του να διεξάγει επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ούτε σταμάτησε να αποτελεί απειλητική δύναμη για τους αντιπάλους του. Σύμφωνα με το Middle East Eye, το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Ιράν είπε στον Πρίγκιπα του Άμπου Ντάμπι, Mohammed bin Zayed: «Θα σε θεωρήσουμε υπεύθυνο για τη δολοφονία του Fakhrizadeh». Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ καταδίκασε τη δολοφονία το απόγευμα της Κυριακής, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε «να προκαλέσει περαιτέρω συγκρούσεις στην περιοχή». Έπειτα και το Μπαχρέιν καταδίκασε τη δολοφονία.
Οι δράστες στη δολοφονία του Soleymani ήταν γνωστοί και το Ιράν αντέδρασε εκτοξεύοντας 50 πυραύλους εναντίον βάσεων των ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, υπάρχουν ίχνη του δράστη, αν και το Ιράν αρνείται να το παραδεχτεί. Η Τεχεράνη έχει υιοθετήσει διαφορετική στάση όσον αφορά τη δολοφονία του Fakhrizadeh, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβατική περίοδο στις ΗΠΑ και αποφεύγοντας έναν πιθανό πόλεμο. Η εν λόγω δολοφονία πιθανότατα θα μετατραπεί σε σημαντικό χαρτί για τις διαπραγματεύσεις με τον Μπάιντεν.
Στο δημοσίευμά του στο CNN.com στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Μπάιντεν έγραψε: «Εάν το Ιράν επιστρέψει στην αυστηρή συμμόρφωσή του με την πυρηνική συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανέλθουν στη συμφωνία ως αφετηρία για τις επόμενες διαπραγματεύσεις». Έγραψε επίσης ότι θα άρει τις κυρώσεις που επέβαλε ο Τραμπ. Στη συνέντευξή του με τον Τόμας Φρίντμαν στους New York Times, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ρωτήθηκε αν εμμένει στις απόψεις του σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν που διατύπωσε στο άρθρο της 13ης Σεπτεμβρίου στο CNN.com. Ο Μπάιντεν απάντησε: «Θα είναι δύσκολο, αλλά ναι». Ωστόσο η ομάδα του Μπάιντεν θέλει να συμπεριλάβει τους Άραβες γείτονες του Ιράν στις διαπραγματεύσεις. Αυτή τη φορά οι γείτονες θα μπορέσουν να επιβάλουν τους όρους τους: το Ιράν πρέπει να κρατήσει τα χέρια του μακριά από τη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη, να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και να τερματίσει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.
Αν και το Ιράν δέχεται έντονη πίεση τα τελευταία τρία χρόνια, δεν έχει ωστόσο συμμορφωθεί. Αυτό φυσικά θα είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο, ο Μπάιντεν υπογραμμίζει ότι πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος για να μπορέσουν να χειριστούν αυτά τα δύσκολα θέματα, και για να συμβεί κάτι τέτοιο, το πυρηνικό πρόγραμμα είναι το βασικό ζήτημα.
Πηγή Duvar
Αφήστε ένα σχόλιο