Το πολιτικό άσυλο είναι ανθρώπινο δικαίωμα και η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα. Μια πρωτοβουλία στην Αυστρία που υποστηρίζεται από πολιτικά και πολιτιστικά πρόσωπα ζητά διεθνή προστασία για τους Κούρδους.

 

Σε πολλές περιπτώσεις, οι Κούρδοι και τα μέλη της αντιπολίτευσης από την Τουρκία δεν λαμβάνουν καθεστώς ασύλου στην Αυστρία. Μια πρωτοβουλία πολιτών έχει ξεκινήσει μια αναφορά εναντίον αυτού και την υπέβαλε στο Εθνικό Συμβούλιο στις 20 Σεπτεμβρίου. Η αναφορά θα συζητηθεί στην επιτροπή στις 5 Οκτωβρίου. Η απόφαση αναμένεται τον Δεκέμβριο. Η εκστρατεία «Το πολιτικό άσυλο είναι ανθρώπινο δικαίωμα – Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα προέλευσης» υποστηρίζεται από πολλές διασημότητες.

Η αναφορά ανέφερε: «Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, τα άτομα που διώκονται για λόγους πολιτικών πεποιθήσεων ή εθνοτικής τους ταυτότητας πρέπει να λάβουν άσυλο. Ωστόσο, ανησυχούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι Κούρδοι και τα μέλη της αντιπολίτευσης από την Τουρκία δεν λαμβάνουν επί του παρόντος τη διεθνή προστασία που απαιτούν στην Αυστρία.

Εάν επιστρέψουν, κινδυνεύουν με βασανιστήρια, φυλάκιση και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Η έλλειψη κράτους δικαίου σε σχέση με τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντοπίζεται τακτικά από διεθνείς οργανισμούς και είναι διεθνώς γνωστή. Ωστόσο, οι αυστριακές αρχές ασύλου τακτικά δεν ασχολούνται επαρκώς με αυτό και, ως εκ τούτου, δεν αναγνωρίζουν καμία δίωξη σχετική με το άσυλο στα μέτρα που έλαβαν οι τουρκικές αρχές».

Η αναφορά προσέθεσε: «Μέσω της πρωτοβουλίας πολιτών μας, θέλουμε να δείξουμε σε ποιο βαθμό οι πολίτες της Αυστρίας δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτές τις αποφάσεις, επειδή υπάρχει έλλειψη βάσης με βάση τα γεγονότα.

Απαιτούμε διεθνή προστασία και, ως αποτέλεσμα, άμεση παύση των απελάσεων για τους πληγέντες στην Αυστρία, καθώς και άμεση επαναξιολόγηση της Τουρκίας ως χώρας προέλευσης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την τρέχουσα πολιτική και ανθρωπιστική κατάσταση επί τόπου, ειδικά στην Κουρδικές περιοχές και για Κούρδους ακτιβιστές. Η Αυστρία δεν πρέπει να γίνει πλευρό της πολιτικής αφομοίωσης και πολέμου του Ερντογάν κατά των Κούρδων γενικά και των πολιτικών ακτιβιστών ειδικότερα».

Υποστήριξη από την πολιτική και τον πολιτισμό

Μεταξύ των πρώτων υπογραφόντων της αναφοράς ήταν πολλά γνωστά πρόσωπα από το πολιτικό και πολιτιστικό τοπίο της Αυστρίας. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του SPÖ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Andreas Schieder, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις επικίνδυνες εξελίξεις σχετικά με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Τουρκία και είπε: «Οι Κούρδοι ιδιαίτερα επηρεάζονται σοβαρά από τις πολιτικές του Ερντογάν, καθώς η θεμελιώδης ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, αλλά μάλλον υπονομεύονται. Η κατάσταση , ιδιαίτερα στις κουρδικές περιοχές και για τον κουρδικό λαό, είναι επικίνδυνη. Επομένως, είμαι της άποψης ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι απελάσεις από την Αυστρία στην Τουρκία για τους πληγέντες Κούρδους στην Αυστρία. Απαιτείται επίσης επειγόντως μια επαναξιολόγηση της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας καταγωγής».

Ο Πρινβαν Ασλάν, μέλος του Κόμματος των Πρασίνων στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Βιέννης, δήλωσε: «Οι άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα για να αφήσουν μια αξιοπρεπή ζωή στις μελλοντικές γενιές δεν τράπηκαν σε φυγή για τίποτα και γίνονται στόχος αντιδημοκρατικών μυαλών. Με αυτή την απάνθρωπη πρακτική απέλασης αποδέχονται και νομιμοποιούν τις απάνθρωπες πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν!».

«Η Αυστρία πρέπει να τηρήσει τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες»

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Susanne Scholl είπε ότι ήταν «απάνθρωπο να στέλνεις ανθρώπους πίσω εκεί που ήταν και διώκονται. Η Αυστρία έχει μια σκοτεινή ιστορία που μας υποχρεώνει ιδιαίτερα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι απελάσεις έρχονται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα!».

Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του SPÖ, Katharina Kucharowits, δήλωσε: «Κούρδοι και μέλη της αντιπολίτευσης απειλούνται με σύλληψη και βασανιστήρια στην Τουρκία. Η προστασία των ανθρώπων από αυτό είναι δική μας ευθύνη. Ως εκ τούτου, υποστηρίζω την έκκληση να σταματήσουν οι απελάσεις στην Τουρκία και την εκ νέου εξέταση του κατά πόσον η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα καταγωγής».

Η διευθύντρια Katharina Mückstein υποστήριξε επίσης το αίτημα να σταματήσουν αμέσως οι απελάσεις των πολιτικά διωκόμενων Κούρδων στην Τουρκία και είπε: «Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και να προστατεύσει τη ζωή και την ελευθερία της έκφρασης των πληγέντων».

Συστηματική καταπίεση, διώξεις, πολιτική δικαιοσύνη και βασανιστήρια

Ο συγγραφέας Gerhard Ruiss είπε: «Με εξαίρεση τη θανατική ποινή, όλα όσα κάνει ένα αυταρχικό κράτος μπορούν να βρεθούν στην Τουρκία: συστηματική καταπίεση των μειονοτήτων, διώξεις αποκλίνων, αυθαίρετες συλλήψεις, , βασανιστήρια, δολοφονίες. Για όσους πλήττονται από αυτή την κατάσταση, δεν έχει σημασία αν οι συνθήκες για όσους διώκονται από αυταρχικές κυβερνήσεις είναι ακόμη χειρότερες αλλού. Πώς μπορεί μια τέτοια χώρα, όπου συμβαίνουν όλα αυτά, να είναι μια ασφαλής χώρα καταγωγής για τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που έχουν δραπετεύσει από αυτήν;».

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ηθική ευθύνη

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβιστής Μπερφίν Μαρξ δήλωσε: «Οι Κούρδοι βιώνουν σημαντικές διακρίσεις και περιθωριοποίηση στη διασπορά και είναι ηθική μας ευθύνη να προστατεύσουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Στην Τουρκία αντιμετωπίζουν διώξεις λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων ή της εθνικής τους ταυτότητας και σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες θα πρέπει να τους χορηγηθεί άσυλο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους Κούρδους στην Αυστρία να συνεχίσουν να κινδυνεύουν να απελαθούν, ακόμη και όταν δραστηριοποιούνται πολιτικά στην Τουρκία και υφίστανται διώξεις εκεί. Η πρακτική της συστηματικής απόρριψης αιτήσεων από Κούρδους και άλλους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης πρέπει να επανεξεταστεί επειγόντως. Ζητώ να τηρηθεί η διεθνής προστασία των προσφύγων, όπως κατοχυρώνεται στο σύνταγμα. Η Αυστρία δεν πρέπει να γίνει συνένοχος στην παραβίαση του δικαιώματος στο πολιτικό άσυλο».

Ο συγγραφέας και ιστορικός Doron Rabinovici είπε: «Το να είσαι αφοσιωμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν σημαίνει απλώς να τα σέβεσαι εντός της επικράτειάς σου. Για την Αυστρία, η υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων δεν σημαίνει απλώς ότι δεν διαπράττει βασανιστήρια η ίδια. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαμαρτυρόμαστε για αυτά που γίνονται σε άλλες χώρες – όπως η Τουρκία – χρησιμοποιούν βασανιστήρια για να διώξουν τους αντιπάλους».

2023-10-01T14:07:51+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top