Απαντώντας στη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν είχε αντίκτυπο στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η Eren Keskin, συμπρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD), επέκρινε τον Πρόεδρο, κατηγορώντας το κράτος νομιμοποίηση της βίας.

 

Η γλώσσα που χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της συσχετίζεται με την αύξηση της βίας μετά από κάθε δήλωση, δήλωσε το Σάββατο η Συμπρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD) Eren Keskin .

Οι δηλώσεις της Keskin ήταν ως απάντηση στον αμφιλεγόμενο ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Η αποχώρησή μας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν είχε αρνητική πτυχή όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών», είπε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η αποχώρηση της Τουρκίας από τη διεθνή συνθήκη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας «καταχράστηκε από περιθωριοποιημένες ομάδες».

Ο ισχυρισμός του Ερντογάν ότι η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν επηρέασε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών προκάλεσε ευρεία κριτική από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών. Συμμετέχοντας σε πάνελ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της 25ης Νοεμβρίου στο Βαν (Wan), η Keskin εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα σχόλια του Ερντογάν.

«Μετά από κάθε ομιλία του κράτους, η βία εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο σε όλη την κοινωνία. Γι’ αυτό λέμε ότι η βία κατά των γυναικών είναι πολιτική. Όσο περισσότερο μίσος και βία παράγει η κρατική γλώσσα, τόσο περισσότερο εξαπλώνεται στην κοινωνία ως βία. Μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, γίναμε μάρτυρες πολλών παραδειγμάτων. Οι άνθρωποι νόμιζαν ότι αυτοί που σκότωναν γυναίκες δεν τιμωρούνταν. Νόμιζαν ότι οι δολοφονίες γυναικών δεν θεωρούνταν εγκλήματα. Η κρατική γλώσσα αυξάνει τη βία ανάλογα με το πόσο τρέφει αυτή τη βία», δήλωσε.

Η Κέσκιν τόνισε ότι ο επίσημος λόγος επηρεάζει άμεσα την εμφάνιση γυναικοκτονιών στη χώρα. Εφιστώντας την προσοχή στις 18 γυναίκες που σκοτώθηκαν μόνο τον Νοέμβριο, δήλωσε: «Η πολιτική συνεννόηση που έθεσε ο Πρόεδρος λέει στις γυναίκες «μείνετε σπίτι, γεννήστε τουλάχιστον τρία ή τέσσερα παιδιά». Οι γυναίκες έχουν ήδη προχωρήσει πέρα ​​από αυτές τις προσδοκίες. Ανεξάρτητα από το τι λένε οι πρόεδροι και οι πολιτικοί, το γυναικείο κίνημα έχει προχωρήσει και δεν ακούει».

Ακτιβιστές και πλατφόρμες για τα δικαιώματα των γυναικών, μαζί με τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν την επείγουσα εκ νέου επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, πιο γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Συνθήκη, η οποία υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαΐου 2011, έβλεπε την Τουρκία ως αρχικό υπογράφοντα. Ωστόσο, ακυρώθηκε αμφιλεγόμενα υπό τον Ερντογάν στις 20 Μαρτίου 2021.