Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την απόλυση και σύλληψη εκλεγμένων δημάρχων από την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση στη δημοκρατία. Οι νομοθέτες απαιτούν την άμεση επαναφορά τους και απειλούν με διπλωματικές συνέπειες εάν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) κατήγγειλε την απομάκρυνση και τη σύλληψη εκλεγμένων δημάρχων από την Τουρκία, προειδοποιώντας ότι η πρακτική αυτή υπονομεύει τη δημοκρατία και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το ψήφισμα, που υποστηρίζεται από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) από πολλές πολιτικές ομάδες, ζητά την άμεση επαναφορά των δημάρχων και προτρέπει την Τουρκία να τερματίσει το σύστημά της να διορίζει μη εκλεγμένους κυβερνητικούς διαχειριστές στη θέση τους.
Το ψήφισμα εισήχθη την Τετάρτη από ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), της Renew Europe (Renew), των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας (Verts/ALE) και της Αριστεράς. Οι βασικοί χορηγοί περιλαμβάνουν τους Sebastião Bugalho (EPP), Evin Incir (S&D), Sebastian Tynkkynen (ECR), Malik Azmani (Renew), Vladimir Prebilič (Verts/ALE) και Özlem Demirel (The Left). Η διακομματική προσπάθεια υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες της ΕΕ για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Άγκυρας.
Η καταστολή στόχευσε κυρίως δημάρχους από το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τις τοπικές εκλογές του 2024, τουλάχιστον 10 δήμαρχοι έχουν αποπεμφθεί και αντικατασταθούν από διαχειριστές που διορίστηκαν από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών. Μεταξύ των πληγέντων είναι ο Abdullah Zeydan , ο εκλεγμένος δήμαρχος του Van (Wan), ο οποίος απομακρύνθηκε λίγες μέρες μετά τη νίκη στις εκλογές τον Απρίλιο του 2024 και μόλις πριν από τρεις ημέρες καταδικάστηκε σε φυλάκιση από το Εφετείο.
Το ψήφισμα του ΕΚ, που συζητήθηκε την Τετάρτη και τέθηκε προς ψήφιση την Πέμπτη, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ, ζητώντας άμεσες κυρώσεις κατά Τούρκων αξιωματούχων που ευθύνονται για τις απολύσεις.
Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, πολλοί ευρωβουλευτές σε όλες τις γραμμές επέκριναν τον αυξανόμενο αυταρχισμό της Άγκυρας, προειδοποιώντας ότι η απομάκρυνση των εκλεγμένων δημάρχων και η αντικατάστασή τους με διορισμένους από την κυβέρνηση διαχειριστές υπονομεύει τη δημοκρατική διακυβέρνηση και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το ψήφισμα, που κατατέθηκε από κοινού από μεγάλες ομάδες του ΕΚ, απαιτεί την άμεση επαναφορά όλων των απολυμένων δημάρχων και επιμένει στην Τουρκία να ευθυγραμμίσει τις πρακτικές της με τους ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, ιδιαίτερα με αυτούς του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής της Βενετίας.
Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ, με στόχο αξιωματούχους που ευθύνονται για την καταστολή.
Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν ρητά την αιτιολόγηση της Τουρκίας ότι αυτές οι απολύσεις αποτελούν μέρος μιας αντιτρομοκρατικής πολιτικής, αντίθετα χαρακτηρίζοντάς τις ενέργειες με πολιτικά κίνητρα που έχουν σκοπό να φιμώσουν τις φωνές της αντιπολίτευσης.
Το σύστημα διαχειριστών, που εισήχθη για πρώτη φορά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως εναντίον δήμων υπό την ηγεσία των Κούρδων.
Αντιδράσεις και ομιλίες
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι αυτές οι απολύσεις παραβιάζουν τις δημοκρατικές αρχές και στερούν το δικαίωμα εκατομμυρίων ψηφοφόρων.
🔹 Evin Incir (S&D Group, Σουηδία): «Η δημοκρατία συνθλίβεται στην Τουρκία. Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει με αποφασιστική δράση».
🔹 Μιχάλης Χατζηπαντελή (ΕΛΚ, Κύπρος): «Η Τουρκία συλλαμβάνει συστηματικά Κούρδους δημάρχους και οδεύει προς τη δικτατορία. Αυτό είναι προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
🔹 Malik Azmani (Ανανέωση, Ολλανδία): «Κάθε μέρα, περισσότεροι εκλεγμένοι πολιτικοί φυλακίζονται. Αυτό είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο».
🔹 Vlademir Prebilič (Πράσινοι/EFA, Σλοβενία): «Δεν παίρνουμε πλευρά, υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες μας: τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
🔹 Isabel Serra Sanchez (Η Αριστερά, Ισπανία): «Η ΕΕ πρέπει να μειώσει την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία. Δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα καθεστώς που καταπατά τη δημοκρατία».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Glenn Miccalef, καταδίκασε επίσης τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Βόρεια και Ανατολική Συρία (Rojava), δηλώνοντας:
«Θέλουμε σταθερότητα στη Ροζάβα, όχι τουρκική επέμβαση».
Οι προτεινόμενες δράσεις της ΕΕ:
1️⃣ Έκκληση για άμεση επαναφορά: Όλοι οι απολυμένοι δήμαρχοι πρέπει να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.
2️⃣ Κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους: Το ΕΚ προτρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει περιορισμούς σε άτομα που εμπλέκονται σε αντιδημοκρατικές πρακτικές.
3️⃣ Δικαστικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις: Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες, ιδιαίτερα τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας.
4️⃣ Υπό όρους χρηματοδότηση της ΕΕ: Η χρηματοδοτική βοήθεια στο πλαίσιο του ΜΠΒ III θα πρέπει να συνδέεται με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Το ψήφισμα αναμένεται να ψηφιστεί με ισχυρή διακομματική υποστήριξη στην ψηφοφορία της Πέμπτης.
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι αυτές οι απολύσεις παραβιάζουν τις δημοκρατικές αρχές και στερούν το δικαίωμα εκατομμυρίων ψηφοφόρων. «Πρόκειται για κατάφωρη επίθεση στην τοπική δημοκρατία», αναφέρει το ψήφισμα, καλώντας την Τουρκία να υποστηρίξει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) και να αποκαταστήσει τη δικαστική ανεξαρτησία.
Το ψήφισμα καλεί επίσης την ΕΕ να παρακολουθεί στενά το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε Τούρκους αξιωματούχους που ευθύνονται για την καταστολή. Επιπλέον, οι νομοθέτες τονίζουν ότι η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία στο πλαίσιο του Μέσου Προενταξιακής Βοήθειας (IPA III) θα πρέπει να εξαρτάται από τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
Αφήστε ένα σχόλιο