Η “ιρανική απειλή” φέρνει Τουρκία και Ισραήλ ακόμη πιο κοντά
Η "ιρανική απειλή" φέρνει Τουρκία και Ισραήλ ακόμη πιο κοντά
Οι κρίσεις τους φέρνουν πιο κοντά. Τον περασμένο Νοέμβριο η σύλληψη ενός ζεύγους Ισραηλινών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη επειδή φωτογράφιζαν την θερινή κατοικία του Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε την ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο να παρέμβει προσωπικά, επικοινωνώντας μεταξύ άλλων με τον ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ, σε μία σπάνια μετά το 2010 πολιτική επαφή ανώτατου επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών.
Μάλιστα ο Ισραηλινός πρόεδρος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Τουρκία τον Μάρτιο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου το Ισραήλ τον Μάιο, σε μια απτή εικονογράφηση του "σπασίματος των πάγων” μεταξύ των δύο πλευρών. Άλλες χειρονομίες, λιγότερο δημόσιες, επίσης εκτιμήθηκαν δεόντως, όπως ήταν η απομάκρυνση στελεχών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς από την Τουρκία, όπου είχαν βρει καταφύγιο μετά την Αραβική Άνοιξη.
Από χθες Δευτέρα, οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ περνούν άλλη μία δοκιμασία, και μάλιστα στο πεδίο όπου αυτές βελτιώνονται διαρκώς την τελευταία διετία, ήτοι τον τουρισμό. Πρόκειται όμως για μία δοκιμασία που αποδίδεται στις ενέργειες τρίτου μέρους και αποκαλύπτει ότι οι δύο χώρες συσφίγγουν τη συνεργασία τους στο πεδίο των πληροφοριών και της ασφάλειας.
Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του Yesh Atid, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιάιρ Λαπίντ κάλεσε τους συμπατριώτες του που επισκέπτονται την Τουρκία να την εγκαταλείψουν αμέσως, λόγω πληροφοριών για τρομοκρατικές ενέργειες που σχεδιάζει το Ιράν εναντίον Ισραηλινών τουριστών στην τουρκική επικράτεια. Σε ακόμη πιο δραματικούς τόνους ο Λαπίντ απευθύνθηκε στο κοινό μέσω Twitter υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες απετράπησαν χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των αρχών του Ισραήλ πολυάριθμες απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών του Ιράν εναντίον Ισραηλινών επισκεπτών στην Τουρκία. Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι κάποια από τα υποψήφια θύματα επέστρεψαν στην πατρίδα τους και κυκλοφορούν χωρίς να το γνωρίζουν πώς σώθηκαν οι ζωές τους.
Απευθυνόμενος δε στην τουρκική πλευρά ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι σημαντικός και για τις δύο χώρες, αλλά ορισμένα ρίσκα θα πρέπει να αποφευχθούν. Εξέφρασε δεν την ελπίδα ότι η έκτακτη συνθήκη θα τερματισθεί πριν από το τέλος της τουριστικής σεζόν και οι Ισραηλινοί θα επιστρέψουν στην Τουρκία για να απολαύσουν ό,τι έχει να τους προσφέρει. Σε κάθε περίπτωση, ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές για τη συνεργασία τους, χωρίς επ' αυτού να γίνει περισσότερο διεξοδικός.
Παρόμοια προειδοποίηση εξέδωσε και το ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ήδη άλλωστε από τις 30 Μαΐου το ισραηλινό Γραφείο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας είχε κάνει λόγο για ιρανικής προελεύσεως απειλές εναντίον Ισραηλινών στο Ισραήλ.
Σχόλιο από τουρκικής πλευράς δεν έχει υπάρξει. Υπήρξαν όμως ενέργειες, όπως η διάλυση από τις τουρκικές αρχές έπειτα από πληροφορίες που διοχέτευσε το Ισραήλ πυρήνα Ιρανών πρακτόρων που φέρεται να σχεδίαζε απαγωγές Ιρανών, σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή.
Αντιδρώντας στις δηλώσεις Λαπίντ ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέ ανέφερε: "Αν θέλουμε να απαντήσουμε στις επιχειρήσεις που διεξάγει το Ισραήλ η απάντησή μας θα έρθει άμεσα και όχι σε τρίτη χώρα”.
Ποιες επιχειρήσεις εννοεί; Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστό ότι οι αξιωματικοί του αεροδιαστημικού κλάδου των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Καμανί και Μοχάμαντ Αμπντούς πέθαναν την ώρα του καθήκοντος "υπο μυστηριώδεις συνθήκες”. Ο αεροδιαστημικός κλάδος εμπλέκεται στενά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς (και δη του ισραηλινού) ενδιαφέροντος). Πρόσφατη άλλωστε είναι η δολοφονία του συνταγματάρχη της δύναμης "Αλ Κουντς” Χασάν Σαγιάν Χονταεϊ, ο οποίος δέχθηκε επίθεση ενόπλων έξω από την οικία του στην Τεχεράνη στις 22 Μαϊου. Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης Χοσέιν Σαλαμί απέδωσε την δολοφονία στους "Σιωνιστές” και υποσχέθηκε εκδίκηση.
Μεγαλύτερο μυστήριο περιβάλλει τις περιπτώσεις του ειδικού στα drones Αγιούμπ Ενταζερί, ο οποίος έπεσε θύμα "τροφικής δηλητηρίασης”, καθώς και του Αλί Εσμαϊλζαντέ, ο οποίος έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του. (Ο τελευταίος πάντως φέρεται να είχε απομακρυνθεί από τους Φρουρούς με την κατηγορία ότι έδωσε στο Ισραήλ πληροφορίες που οδήγησαν στον φόνο του Χονταεϊ).
Νωρίτερα φέτος, το Ιράν είχε στείλει ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες όταν οι Φρουροί εξαπέλυσαν στοχευμένη επίθεση με πυραύλους εναντίον κτηρίου στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου, κατά τις ιρανικές πηγές η Μοσάντ εκπαίδευε σαμποτέρ εναντίον του Ιράν.
Στην Μέση Ανατολή η κατηγορία της "τρομοκρατίας” είναι πολύ σχετική υπόθεση...
Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικά κρίσιμο στοιχείο είναι η ομολογία της εμβάθυνσης της συνεργασίας Τουρκίας και Ισραήλ στο πεδίο της ασφάλειας, σε μία συγκυρία κατά την οποία οι σχέσεις της γείτονος με το Ιράν δείχνουν να επιδεινώνονται, στο φόντο και των σχεδίων του Ερντογάν για νέα στρατιωτική εισβολή στη Συρία.
Του Κώστα Ράπτη
Αφήστε ένα σχόλιο