Το IPPNW καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να παροτρύνει την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιθέσεις από τον τουρκικό στρατό και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζει στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι Διεθνείς Ιατροί για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW) απευθύνουν έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίξει μια συνολική και χωρίς αποκλεισμούς ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. «Όλες οι μειονότητες της Συρίας πρέπει να προστατευθούν και να συμπεριληφθούν σε μια ειρηνευτική διαδικασία. Αυτό θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τη συμμετοχή ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες», ανέφερε η οργάνωση, καλώντας επίσης τη γερμανική κυβέρνηση να εργαστεί για να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις από την Τουρκία και το Ισραήλ θα σταματήσουν αμέσως, ότι θα διατηρηθεί η εδαφική ενότητα της Συρίας. και ότι όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρονται από τη Συρία.

«Αυτή τη στιγμή, η χαρά για το τέλος της δικτατορίας του Άσαντ επικρατεί. Ωστόσο, πολλοί Σύροι φοβούνται τις συνέπειες της νίκης των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ισλαμιστικών ομάδων όπως το HTS ή το SNA. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εγκρίνει την κυρίαρχη πολιτοφυλακή HTS ως τρομοκρατική ομάδα. Τα στρατεύματα του SNA έχουν καταλάβει τα δυτικά εδάφη της κουρδο-αραβικής αυτοδιοικούμενης ζώνης στη βορειοανατολική Συρία», δήλωσε η IPPNW σε δελτίο τύπου  την Τετάρτη. «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να καλέσει την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιθέσεις του τουρκικού στρατού και των πολιτοφυλακών που υποστηρίζει στην αυτοδιοικούμενη περιοχή της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας».

Τον Μάιο του 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέτεινε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας έως την 1η Ιουνίου 2025. Ακόμη και πριν από τις τρέχουσες εξελίξεις, το 90 τοις εκατό των Σύριων ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας και είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ηλεκτρισμό, φάρμακα και καύσιμα θέρμανσης. Το IPPNW ζητά την άρση των κυρώσεων για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο προμηθεύει όπλα στην Τουρκία, αλλά συνεργάζεται και με την Τουρκία για την απώθηση των προσφύγων. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οδήγησε σε μαζική επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η απάντηση στα προσφυγικά κινήματα δεν πρέπει να είναι πόλεμος, απέλαση και αναγκαστική επανεγκατάσταση. Αντίθετα, πρέπει να προωθηθούν η ειρήνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντί να προμηθεύει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί για να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους λιποτάκτες από την Τουρκία», δήλωσε η Δρ Gisela Penteker, Επίτροπος για την Τουρκία.

2024-12-11T23:56:25+02:00

Αφήστε ένα σχόλιο

Go to Top